Életmentő csengettyű

2007. június 27., szerda, Magazin
Pár napja, hogy reggel, amikor kilépek a lépcsőházi ajtón, és az autóhoz sietek, finom csilingelő hangot hallok. A madarak hangját ismerem és figyelem is, de ez egyértelműen nem madártól származik, valami ismeretlen hang.

Mindenesetre csengettyűre tippelek. Csakhogy sehol egy lélek, aki csengettyűzne kora reggel. Az idő szorított, így nem tudtam a hangot becserkészni. Egyet azonban észrevettem: mindig a földhöz közel szólt az ismeretlen hang. De ez sem vezetett eredményre... Egyik reggel a csilingelő hang ismét megszólalt. Amikor beültem az autóba, egy koromfekete macska szaladt át előttem. Na, mondom magamban, ma nem lesz szerencsém. Már gondolkodtam, hogy az autóval menjek-e hátra ,,három lépést", hogy megtörjem a babonát, mikor a fekete macska nyakán észrevettem egy nyakörvet, azon pedig egy kis csengettyűt. Hát megvan a tettes! De egyben úgy elcsodálkoztam, hogy megfeledkeztem az autót elindítani. Ilyent még soha nem láttam: macskán csengettyű?! Tehénen, kecskén még igen. De macskán? Kerestem a célját a csengettyűnek, amikor eszembe jutott: ez biztos, a madarakért van! Ugyanis köztudott, hogy a bájos kismacskák számos madárcsaládra hoznak gyászt. Ennek tudatában a cica gazdája egyedi megoldásra jutott — mint később ez ki is derült, mikor felkerestem Irénke nénit, a macska gazdáját. ,,Úgy sajnáltam azokat az ártatlan madarakat, melyeket a macskám megfogott, és így jutottam e madárbarát megoldáshoz, mert a madarakat és a macskákat is szeretem. A módszer bevált: a csengettyűhang figyelmezteti a madarakat, és a macskát sem zavarja."

Azóta mindig kedvesen nézek a fekete macskára, és reménykedem, hogy egyre több gazdi fogja alkalmazni a módszert.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4391
szavazógép
2007-06-27: Magazin - x:

Eltűnt egy tó Chilében

Eltűnt egy tó Chilében; a tíz futballpályányi állóvíz alatt valószínűleg megnyílt a föld. A Patagóniában eltűnt öthektáros tavat egykor olvadó gleccserek vize táplálta. „Márciusban semmi gyanúsat nem észleltünk. Májusban megint jártunk a környéken, és a tónak hűlt helyét találtuk. Néhány jégdarab és egy hatalmas rés maradt csak utána a kiszáradt mederben" — mondta a dél-amerikai ország erdészeti hatóságának illetékese. Az egyik elmélet szerint a vidéket földrengés rázhatta meg, aminek következtében szétnyílt a tófenék, és a víz elfolyt a hasadékban.
2007-06-27: Magazin - x:

A növények támogatják a rokonokat

A növények felismerik a közvetlen rokonaikat, és támogatják őket a vízért és tápanyagokért vívott konkurenciaharcban — írja a wissenschaft.de német tudományos portál két kanadai kutató kísérletét ismertetve.