A növények támogatják a rokonokat

2007. június 27., szerda, Magazin
A növények felismerik a közvetlen rokonaikat, és támogatják őket a vízért és tápanyagokért vívott konkurenciaharcban — írja a wissenschaft.de német tudományos portál két kanadai kutató kísérletét ismertetve.

Susan Dudley és Amanda File a Biology Letters szaklapban publikálta a tengeri mustár vizsgálatával foglalkozó tanulmányát. Kiderítették, hogy ha ezen növények egy csoportja azonos szülőktől származik, akkor nagyobb a túlélésarányuk, mint egy olyan csoportnak, amelyben nem rokon növények vannak.

A cakile maritima és a cakile edentula, magyarul cápamustár vagy tengeri mustár olyan keresztes virágú, egynyári fű, amely tengerpartokon terem. A kanadai kutatók azt vizsgálták, hogy a füvek gyökereinek eloszlása és száma függ-e az adott növények rokonsági fokától. A tudósok közös edénybe ültették a rokon füveket, külön edényt kaptak az egymással nem rokon növények, de külön edénybe is ültettek tengeri mustárt. Az összehasonlító vizsgálat azt mutatta, hogy a rokon füveknél kevesebb gyökérre volt szükségük a növényeknek, mint a nem rokonoknál. Ugyanakkor az önállóan növekvő tengeri mustároknál nem volt különbség a gyökerek számában és eloszlásában sem.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a rokon növények valóban felismerik egymást, és ez a felismerési folyamat valamilyen módon a gyökerekben megy végbe. Már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy a növények növelik túlélési esélyeiket, ha rokon növények mellett növekszenek. Az elv meglehetősen egyszerű: a növények kisebb mértékben vetélkednek a tápanyagokért, és ezáltal energiát takarítanak meg. Azt, hogy ez pontosan miként zajlik, egyelőre nem tudják a kutatók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4392
szavazógép
2007-06-27: Magazin - Kelemen László:

Életmentő csengettyű

Pár napja, hogy reggel, amikor kilépek a lépcsőházi ajtón, és az autóhoz sietek, finom csilingelő hangot hallok. A madarak hangját ismerem és figyelem is, de ez egyértelműen nem madártól származik, valami ismeretlen hang.
2007-06-27: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Tigrisijesztgető csibék
Naposcsibékkel barátkozott össze három tigriskölyök Kínában egy állatkertben, bár először féltek tőlük. A gondozók azért engedtek be csibéket a kicsi nagymacskákhoz, hogy megfigyeljék a tigrisek ragadozóösztönének a megnyilvánulását kölyökkorban. Legnagyobb ámulatukra azonban a tigrisek ― bár már négy hónaposak ― nem falták fel a csirkéket, hanem először ijedten hátrahúzódtak, majd pedig játszani kezdtek velük interaktívan, azaz a csibék is benne voltak a hancúrozásban ― adta hírül a Zsenmin Zsipao kínai lap. Hogy meddig tart a játékos időszak, még nem tudni.