Hírsaláta

2015. augusztus 3., hétfő, Belföld

NÖVEKVŐ BEVÁNDORLÁS. Az idei első fél évben 12 százalékkal, 744-re emelkedett a menedékkérelmek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A belügyminisztérium keretében működő bevándorlási felügyelőség közleménye szerint a legtöbb ilyen kérelmet Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezettek nyújtották be.

Az ellenőrzések során 1146 külföldit találtak a hatóságok, akik illegálisan tartózkodtak Románia területén, ez a szám csaknem öt százalékkal magasabb a tavalyi első fél évhez képest. A közlemény szerint tartózkodási engedéllyel mintegy 107 ezer külföldi él Romániában, legtöbben a gazdaságilag fejlett régiókban és az egyetemi központokban. (Mediafax)
ÉPÍTENEK, DE NEM FELÉNK. Országszinten 3,1 százalékkal, 18 300-ra nőtt a lakóházakra kiadott építkezési engedélyek száma az első fél évben az elmúlt év hasonló időszakához képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból. A délkeleti, északkeleti régiókban, illetve Munténia déli részén nőtt a kiadott engedélyek száma, csökkenést jelentettek Bukarest-Ilfovban és a középső országrészben, míg a nyugati régiókban a mutatók stagnáltak. Júniusban 4114 engedélyt adtak ki lakóépületek építésére, amiből 61,3 százalékot vidékre. Ez a szám 12,6 százalékkal nőtt májushoz és 7,6 százalékkal 2014 júniusához képest. (Mediafax)
SOK A LEÁNYANYA. Közel 18 600 tizenkilenc éven aluli lány szült tavaly, közülük 662-en még a 15. életévüket sem töltötték be, legtöbben vidékiek – ismertette az Egészségügyi Minisztérium. A 15 év alatti kiskorúak közül tavaly a legtöbben Iaşi (67), Călăraşi (62), Dolj (54), Maros (34), Bacău (32), Szeben (28), Argeş (27), Vrancea és Giur­giu (20–20) megyében éltek. Tulcea az egyetlen megye, ahol egyetlen 15 év alatti kiskorú sem esett teherbe. A 15–19 éves korosztály esetében a legtöbb várandósságot Dolj (1 443), Beszterce-Naszód (821), Iaşi (782), Maros (499), Vaslui (489), Bacău (448), Prahova (388), Suceava (338), Szeben (336) és Konstanca (333) megyéből jelentették. Ennél a korosztálynál is Tulceában regisztrálták a legkevesebb esetet, összesen kettőt, második helyen pedig, nagy távolságra, Bihar megye áll, ahol 85 fiatal lány lett várandós. (Mediafax)
HATÉKONY RENDŐRSÉG. Több mint 163 millió lejt szerzett vissza a rendőrség az első fél évben azokban az ügyekben, amelyek gazdasági bűncselekményekről szóltak, ugyanakkor megközelítőleg 155 millió lej értékű javak kerültek zárolásra – derül ki a rendőrség adataiból. A Gazdasági Bűncselekmények Elleni Igazgatóság által indított ügyekből 21 vádirat született, 29 esetet adtak át az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak, illetve a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnak. A közlemény szerint a rendőrségnek sikerült megváltoztatnia az adófizetők pénzügyi viselkedésmódját, legyenek azok jogi vagy magánszemélyek, ennek következtében pedig 13,5 százalékkal nőtt az államkasszába befolyt adólejek össze­ge az elmúlt év hasonló időszakához képest. (Mediafax)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2015-08-03: Világfigyelő - :

Ölik a kurdokat a törökök

A Kurdisztáni Munkáspárt lázadócsoport mintegy 260 fegyverese halt meg és több százan megsebesültek az elmúlt napokban a török légierő észak-iraki támadásaiban.
2015-08-04: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában szerdán 18 órakor megnyitják Kovács József Ausztráliában élő háromszéki fotós Új városom, Melbourne című kiállítását.