Mi, hol, mikor?

2015. augusztus 4., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
* Sepsiszentgyörgyön a Köntés Pincegalériában szerdán 18 órakor megnyitják Kovács József Ausztráliában élő háromszéki fotós Új városom, Melbourne című kiállítását.

* A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban a Románia ókori arany- és ezüstkincsei című időszakos tárlat, mely az ország határain belüli régészeti emlékek legjavát sorakoztatja fel, szeptember 6-ig látogatható, hétfő kivételével minden nap 9 és 18 óra között. A kiállításra a belépő (mely a múzeum állandó tárlataira is belépést biztosít) felnőtteknek 10, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 5 lej.

Anyanyelvi konferencia és néptánctábor
A zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban ma 15–19 óráig zajlik az Anyanyelvünk című szakmai konferencia, melyet Pozsony Ferenc néprajzkutató és Beke Boróka református lelkipásztor nyit meg. Előadást tart: Bali János (Nemzetstratégiai Kutatóintézet, Budapest) A székely népművészet mint anyanyelv; Máthé Dénes (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) A szóbeli és az írott anyanyelv jelentősége szórványban; Nyitrai Mariann (Zselic Alapfokú Művészeti Iskola, Szenna) Anyanyelvi gondolkodás az énekelt magyar népzenében; Korzenszky Tamás (Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Budapest) A táncos, mozgásos anyanyelv; Boros Loránd (Almásy László Kultúrtörténeti Kör, Kolozsvár) Film és anyanyelv; Maleczki József (Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Budapest) A székely nyelvjárás megtartásának létfontosságáról; Kinda István (Székely Nemzeti Múzeum) Nonverbális státusjelek a háromszéki cigány közösségekben; Szoták Szilvia (Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Budapest) Nyelvhasználat a peremvidékeken; Pozsony Ferenc (Babeş–Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) A szokásnyelv címmel.
A Hagyományok revitalizációja Erdélyben című kerekasztal-beszélgetésen, vitán részt vesz: Gregor Roy Chowdhury (Zabola), Bánffy Farkas (Fugad), Pozsony Ferenc (Kolozsvár), Both László (Zabola); moderátor: Bali János és Korzenszky Tamás. A konferencia résztvevői megnyitják a IV. Zabolai Népzene- és Néptánctábort, zenél Ábri Béla és zenekara (Zabola).

EMI-tábor
Színes programmal, neves elő­adókkal, esténként koncertekkel várják a táborozókat az idén is augusztus 5-étől az EMI-táborba. A tábor helyszíne a Gyergyószentmiklóstól néhány kilométerre elhelyezkedő, a Békás-szoros felé vezető úton a 3-as kilométernél található kemping. Az évről évre minőségi előadásokat és programokat befogadó Előadósátor, valamint a Csép Sándor-sátor mellett idén is lesznek új helyszínek: bemutatkozik a Jogaink-sátor és a fiatalok számára kialakított Szénás, valamint a Hagyományőrző tér. A Művészsátor a kézműves-programok helyszínéül szolgál, a Gyereksátor változatos tevékenységekkel készül a kicsik számára. Helyet kapnak a sportprogramok is, a tábor területén lovaglópályát is kialakítottak. Szerdán 12 órától megnyitó, este a nagyszínpadon 20 órától Hungarica-, 22 órától Ossian-koncertre várják a táborlakókat.

Hitvilág
Ma a Szent József-egyházköz­ség örökös szentségimádási napja van: reggel 7 órától szentmise, a 10 órakor kezdődő szentmise után veszi kezdetét a szentségimádás, mely 18 óráig tart. Este 6 órakor szentmisével fejeződik be a nap, majd ünnepélyes szentségi áldás­ban részesülnek a jelenlevők.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918.december 1. utcai Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen ma a Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
SZORGOS KEZEK.  A sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly utca 6. szám) keddenként 16 órától a Szorgos kezek díszítőművészet-szakköre várja mindazokat, akik szeretnék elsajátítani az erdélyi kézi hímzés hagyományos öltéstechnikáit és ezek alkalmazását textíliákon, modern vagy hagyományos formában. A képzés ingyenes, érdeklődni a 0727 273 056-os telefonon lehet.
mozgásművészet.  Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 19 órától body-art – alakformáló mozgás hölgyeknek, 20 órától társaságitánc-tanfolyam. Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti volt hőközpontban – jelenleg Topspin – edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik a következő programmal: 16–17 óráig kezdő gyerekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbi játék felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják minden kedden 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a szemerjai református egyházközség könyvtártermében. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy 0267 351 716-os telefonon lehet.
LOMTALANÍTÁS.  A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket, használt bútorokat és a szelektív hulladékot ma Bereckben, szerdán Ojtozban gyűjti 12–20 óráig.
SZEMÉTSZÁLLÍTÁS. A Gosp Com Kft. felhívja a lakosság figyelmét, hogy naponta 7–15 óráig az alábbi program szerint változik a szemételszállítás Kézdivásárhelyen: ma a Perkő utcában, szerdán a Vásárhelyi Péter, Ráczok, Barompiac, Rózsapalló utcában.
ÁRAMSZÜNET. Bölönpatakon ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2015-08-03: Belföld - :

Hírsaláta

NÖVEKVŐ BEVÁNDORLÁS. Az idei első fél évben 12 százalékkal, 744-re emelkedett a menedékkérelmek száma a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A belügyminisztérium keretében működő bevándorlási felügyelőség közleménye szerint a legtöbb ilyen kérelmet Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkezettek nyújtották be.
2015-08-04: Sport - :

Öt bajnoki érem (Triatlon)

A sepsiszentgyörgyi sportolók öt bajnoki érmet – három arany és két ezüst – szereztek a hétvégén Marosvásárhelyen megtartott sprint távú országos triatlonbajnokságon.