FeldobolyKözösségi élmény szilvaízfőzéssel

2015. szeptember 15., kedd, Közélet

Még az idősek sem emlékeznek, mikor gyűlt össze annyi ember a feldobolyi kultúrház udvarán, mint szombaton. És a csoda megtörtént: hétvégén közel százan vettek részt az első alkalommal megrendezett – a bő gyümölcstermés által is indokolt – szilvanapon.

  • Kitűnőre sikerült Lenke néni (az üst mellett) szilvaíze. A szerző felvétele
    Kitűnőre sikerült Lenke néni (az üst mellett) szilvaíze. A szerző felvétele

A szervezést a még fiatal Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesület vállalta fel. Nemcsak a helybeliek, de innen elszármazottak, a faluban hétvégi házat birtoklók, sőt, az idetelepülni vágyók is részt vettek az eseményen. Családias, baráti hangulatban zajlott a szilvanap. Kulturális műsorral szolgáltak a jelenlévőknek, a fúvószene mellett szinte meglepő volt, hogy nem a megszokott, divatos zene ömlött a hangszórókból, hanem régi operettáriákat is műsorra tűztek a szervezők.
A nap központi eseménye a szilvalekvárfőzés volt. Az egyáltalán nem könnyű feladatot Bacsó Lenke vállalta: közel nyolc órán keresztül kavargatta a rézüstben a finomságot, amelyet később az egész vendégsereg megkóstolhatott. Az érett szilvát meg kell mosni, majd az üstben addig főzni, míg elválik magjától. Utána áttörik a szilvatörőn – ottmarad a héja és magja –, majd a masszát állandó kevergetés mellett tovább főzik az üstben. A mennyiségtől függ a főzés ideje, hatvan liternek nyolc óra kell – mondta a szakácsasszony. Régen csíki fazékban, azaz cserépedényben tárolták, ezt disznóhólyaggal fedték le, ma már celofánnal födött befőttesüvegben viszik kamrába az édességet – mesélt a szokásokról.
A szilvaíz kitűnőre sikerült Vajda Zsiga, a Szabadtűzi lovagrend tagja szerint is, aki a főételt, a kolbászos paszulyfőzeléket elkészítette – főztje nem vallott szégyent, utolsó cseppjét is felfalták a falánk ünneplők. Az esemény érdekes színfoltja volt Kanyó Antal gazda bemutatója, aki élőben, saját gyártmányú gépével szemléltette a búza rostálásának folyamatát.
Kelemen Szilárd, az egyik szervező érdeklődésünkre elmondta, az ünnepség célja, hogy abban a faluban, ahol évek óta nem történik semmi, a helyi hagyomány kapcsán összefogják a közösséget, az innen elszármazottakat is. György Alpár, a szervező egyesület elnöke arról számolt be, hogy az idei március 15-ei megemlékezést is tető alá hozták, rendbe tették a falubejárat székely kapuját, a szilvanap megszervezése után pedig tervezik a falu két csorgójának, valamint a világháborús hősök emlékművének felújítását is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 126
szavazógép
2015-09-15: Közélet - Fekete Réka:

A szülőföldet művelni kell (Tanévnyitó a Sapientia-egyetem sepsiszentgyörgyi központjában)

A magyar kormány abban érdekelt, hogy képzett, a hagyományokat integráló, de a modern dolgokban jól tájékozódó fiatal felnőttek kerüljenek ki az iskolákból, egyetemekről, akik környe­zetükben minőséget képviselnek, és így gyarapítják a világ magyarságát – hangsúlyozta Grezsa István, a budapesti Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa tegnap a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyön tartott tizenötödik tanévnyitóján. Kolozsvár, Marosvásárhely és Csíkszereda után a háromszéki megyeközpont a Sapientia negyedik oktatási helyszíne, ahol négyéves agrármérnök szakkal indul az első évfolyam.
2015-09-15: Máról holnapra - Szekeres Attila:

Isten, áldd meg a magyart

E sorokkal kezdődik nemzeti himnuszunk, melynek eléneklése téma lesz egyik mai tárgyaláson a Kovászna Megyei Törvényszéken. Mert nálunk a nyíltan elnyomó rendszer bukása után negyedszázaddal még mindig diktatorikus módszereket alkalmaznak a törvényesség köntösébe csomagolva.