Isten, áldd meg a magyart

2015. szeptember 15., kedd, Máról holnapra
Szekeres Attila

E sorokkal kezdődik nemzeti himnuszunk, melynek eléneklése téma lesz egyik mai tárgyaláson a Kovászna Megyei Törvényszéken. Mert nálunk a nyíltan elnyomó rendszer bukása után negyedszázaddal még mindig diktatorikus módszereket alkalmaznak a törvényesség köntösébe csomagolva.

A himnusz egy nép közös identitásának kifejezése. Esetünkben a magyar önazonosságtudat kinyilvánításáról van szó. Miért ne fejezhetné ki valaki nemzeti identitását zászlaját lobogtatva vagy himnuszát énekelve, netán mindkettőt együtt?! Összedőlne ettől a román nemzetállam?
Az alkotmány biztosította egyenlőség szép szó csupán, mert egyesek „egyenlőbbek”, mint mások. Láthatjuk ugyanis: egyesek nem tanulhatnak anyanyelvükön, nem tűzhetik ki nemzeti zászlajukat, nem énekelhetik el himnuszukat.
Tavaly a sepsiszentgyörgyi trianoni megemlékezésen elhangzott a magyar himnusz. Aztán jó fél év múlva a törvényesség megyei őrének eszébe jutott – vagy inkább fentről irányították –, hogy megbüntesse a szervező pártot, kirótta hát a súlyos pénzbírságot. A Magyar Polgári Párt bíróságon támadta meg az intézkedést, és – láss csodát! – nyert. Csakhogy a kormánymegbízott fellebbezett. Azt, hogy milyen indokkal, esetleg a mai tárgyaláson tudhatjuk meg. Legalábbis azt írta a prefektus a döntése okait firtató kérdésre, hogy a fellebbezésben kifejtette indokait.
Székelyföldön szinte mindennapos nemzeti jelképeink üldözése, legyen az címer, zászló avagy himnusz. Sőt, nemcsak nemzeti, hanem helyi, közigazgatási jelképeinket is támadják. A Kovászna megye zászlaját hivatalosítani hivatott iratcsomó még fel sem került a szakminisztériumba, az azt ellenző beadvány már ott volt. Ha felvonunk egy zászlót, leszerelik, ha kitűzünk egy címert, leverik, ha felteszünk egy kétnyelvű feliratot, a magyar szöveget lemázolják, ha elénekeljük himnuszunkat, büntetnek. Ez a magatartás nem segíti, sőt nehezíti az együttélést.
A más himnuszának elnyomása a diktatúra jellemzője. Amikor a kormány képviselője hadakozik a himnusszal, az igencsak borúra okot adó szándékot mutat: a hatalom el akar nyomni egy közösséget.
A magyar himnusz a miénk, felidézi a magyar nép történetét a honfoglalástól a középkoron át az újkorig. Senki ellen nem irányul, mások leigázására, földjének elfoglalására nem buzdít, hallatán senki nem rövidül meg. A himnuszt énekelő közösség kinyilvánítja a magyar nemzethez való tartozását. Mert akár tetszik egyeseknek, akár nem: a magyar nemzet részei vagyunk. Isten, áldd meg a magyar himnuszt!
 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 750
szavazógép
2015-09-15: Közélet - Bokor Gábor:

Közösségi élmény szilvaízfőzéssel (Feldoboly)

Még az idősek sem emlékeznek, mikor gyűlt össze annyi ember a feldobolyi kultúrház udvarán, mint szombaton. És a csoda megtörtént: hétvégén közel százan vettek részt az első alkalommal megrendezett – a bő gyümölcstermés által is indokolt – szilvanapon.
2015-09-15: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megkéstek, de aszfaltoznak (Sepsiszentgyörgy)

Sok türelemre és időre volt szükségük tegnap reggel azoknak, akik autóba ültek Sepsiszentgyörgyön: a Sugás Áruháztól a stadionig, a Kút tértől a Székely Nemzeti Múzeumig igen nehézkes volt a közlekedés. A pénteki eső miatt több helyen megkéstek a munkálatok, a tanévkezdés napja tehát sokaknak mérgelődéssel kezdődött.