Székelyszáldobosi kettős harangszó

2015. szeptember 16., szerda, Faluvilág

A hétvégén mintha megfordult volna az idő az erdővidéki szorgos kezű faluközösségben. A Székelyszáldobosért Egyesület szervezésében zajló faluünnepen a historizáló és ünnepi hangulatú vasárnapi derekas műsor megkerülte a szombatit, amelynek súlypontja az erdőfülei Dobó és az olaszteleki Hajnalcsillag néptáncegyüttes fellépése volt.
 

  • A templomkertben. A szerző felvétele
    A templomkertben. A szerző felvétele

Vasárnap Bod Péter helybeli református lelkipásztor alkalmi igehirdetésében (Zsolt. 84:1–6) arról beszélt, mennyire fontos szerepe van a templomi-gyülekezeti együttlétnek, az ünnepi, lelki erőt adó találkozásoknak. Úgy történt, hogy ezen a napon kétszer szólaltak meg a harangok Száldoboson: először, amikor istentiszteletre, lelki pihenőre hívogatták a híveket, vendégeket, másodszor, amikor a harangritkaságokat, erdővidék harangvilágát Kolumbán Sándor alpolgármester meghívottjaként e sorok írója mutatta be az istentiszteleti szertartás záróeseményeként. A vidék harangjai között műkincsértékűek is találhatóak, Száldobos kisharangját 1555-ben öntötték formába a Cenk alatti város szász öntőmesterei, s a régiek szájhagyománya szerint „az is könnyen meglehet, hogy éppen a tatárhadak dúlása idején az ide menekültek-települtek, őseink hozták magukkal Dobó templomából vagy kápolnájából”.
Az esemény része volt a templomkertben tartott emlékünnepség. A helyi intézmények képviselői virágkoszorút helyeztek el a háborús emlékműveknél és a faluhoz kötődő László Gyula régészprofesszor emlékkövénél. Emléklappal és virágkosárral köszöntötték a falu leg­idősebb házaspárját, legidősebb asszonyát és a 90 éves Benkő Vilmos világháborús veteránt, a legfiatalabb házaspárt és a legfiatalabb újszülöttet, a három hónapos Bod Abigélt. A baróti Csala kürtje fúvószenekar és a mazsorettek kíséretében felvonultak és megkoszorúzták a millenniumi emlékművet, közösen tisztelegtek, koszorút helyeztek el az egykori pedagógusok – Jancsó István igazgató-tanító és Jánó Sándor református énekvezér-tanító –  sírjánál.
A vasárnapi műsor kiemelkedő eseményekkel örvendeztette meg az egybegyűlteket, akikhez a Baróton élő bányász-krónikás Lőrincz Sándor szólt a faluból elszármazottak nevében, özvegy Szőcs Antalné nótacsokrot, a bardoci Kolumbán Sándor gitárszámokat adott elő, fellépett a bardoci és a helybeli Kormos néptáncegyüttes. A kétnapos rendezvény valóságos seregszemléje volt a szórakoztató koncerteknek: énekelt a bardoci Máthé Melinda, a 14 éves brassói Szakács Tímea, a Liszt Ferenc-díjas Vikidál Gyula és az Insect. A szombat esti tábortűz mellé az énekszó vonzotta Felvidék fiatalságát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1919
szavazógép
2015-09-16: Magazin - :

A vízbe fulladt kisfiún élcelődik a Charlie Hebdo

A Charlie Hebdo francia szatirikus lap a szír kisfiú haláláról közölt karikatúrákat. Az egyik rajzon a McDonald’s bohóca hirdeti: két gyermekmenü egy áráért.
2015-09-16: Faluvilág - Bokor Gábor:

Élő hagyomány Zabolán

A népi kalendáriumban jegyzett időpont előtt közel két héttel, az elmúlt szombaton szervezték meg Zabolán a Szent Mihály-napi forgatagot. Az eltolódás nem volt kárára, a tizenkét órás – déli tizenkettőtől éjfélig tartó – mulatság igazi sikerként könyvelhető el.