Élő hagyomány Zabolán

2015. szeptember 16., szerda, Faluvilág

A népi kalendáriumban jegyzett időpont előtt közel két héttel, az elmúlt szombaton szervezték meg Zabolán a Szent Mihály-napi forgatagot. Az eltolódás nem volt kárára, a tizenkét órás – déli tizenkettőtől éjfélig tartó – mulatság igazi sikerként könyvelhető el.
 

A faluközponti iskola mellett, a szövetkezeti udvaron a Pro Zabola Egyesület kitett magáért, az őszi hangulathoz hű szalmabálás, kukoricaszáras térré alakította a helyszínt. A szervezet elnöke, Szigyártó Nimród érdeklődésünkre elmondta: a rendezvény célja a hagyományok éltetése, régi  szokás ugyanis a zabolai őszi sokadalom. 
Este fokozódott a hangulat, a jó kedélyt a kitűnő zene mellett töklámpások, tábortűz, tűzkosarak biztosították. A gyerekek külön szórakozhattak, pónilovas sétára is lehetőség volt.
A forgatagon kézművesek is helyet kaptak: Gál József kerekes, Bende Tibor méhész, Nagy Rozália textilművész készítményeit sokan megcsodálták. Nagy érdeklődésnek örvendett a főzőverseny. Kilenc csapat – a helyiek mellett Kovásznáról, Kézdivásárhelyről – nevezett, a szervezők meglepetésként úgy döntöttek, hogy a Bágyok Károly, a Szabadtűzi lovagrend kancellárja vezette zsűri mindegyikük főztjét egyformán díjazza.
A napot késő éjjelig tartó mulatság zárta. A forgatag szervezésében részt vállalt a helyi református egyház nőszövetsége, az Asimcov, a helyi tanács, a gróf Mikes család – ismertette Szigyártó Nimród.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2015-09-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Székelyszáldobosi kettős harangszó

A hétvégén mintha megfordult volna az idő az erdővidéki szorgos kezű faluközösségben. A Székelyszáldobosért Egyesület szervezésében zajló faluünnepen a historizáló és ünnepi hangulatú vasárnapi derekas műsor megkerülte a szombatit, amelynek súlypontja az erdőfülei Dobó és az olaszteleki Hajnalcsillag néptáncegyüttes fellépése volt.
 
2015-09-16: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fejlesztenek (Dr. Dietrich Bock & Partner cégcsoport)

2015-ben a Dr. Dietrich Bock & Partner cégcsoport több mint kétmillió eurós befektetést valósít meg, a fenntarthatóságot és fejlesztést tartva szem előtt. A vállalat stratégiai terve arra összpontosít, hogy 2019–2020-ra az üzleti forgalom elérje a 45 millió eurót, ezért már idén átszervezik a cégcsoportot.