Filmet vetítettek a Vargyas-szorosról

2015. október 1., csütörtök, Faluvilág

Baróton, Vargyason és Homoródalmáson mutatták be a hétvégén a Vargyas-szoros elveszett világa című, a budapesti Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely által készített természetfilmet, melyet a nézők vastapssal jutalmaztak. A három helyszínen tartott vetítésen, a 2014–2015-ben készült produkció ősbemutatóján részt vettek a film készítői is.
 

  • Nézők a vargyasi kultúrotthonban tartott vetítésen. Fotó: Demeter Zoltán
    Nézők a vargyasi kultúrotthonban tartott vetítésen. Fotó: Demeter Zoltán

A filmbemutatókat a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület szervezte, ők a film készítésében is segítettek. Demeter Zoltán, az egyesület titkára szerint Vargyason számolták a legtöbb nézőt (150), Baróton és Homoródalmáson 70–80 személy követte a rendhagyó produkciót. Mint mondta, mindhárom helyszínre számos kisdiák jött el, ennek örültek leginkább a dokumentumfilm budapesti rendezői – Lerner János és Tóth Zsolt Marcell –, ugyanis a filmbemutató határozott célja, hogy a vargyasi és homoródalmási közösség figyelmét ismételten ráirányítsa a Vargyas-szoros rendkívüli természetvédelmi értékeire. A filmkészítők csapatába operatőrként bekerült a székelyudvarhelyi Moraru Norbert is, a három alkotó teljesen újszerű természetfilmet készített. Egyedi élményt jelentett együtt dolgozni a stábbal, ennyire korszerű technikával még nem készült film a Vargyas-szorosról – jegyezte meg.
Az egyesület elnöke, Dénes Ildikó megismételte Varga Livius zenész, „amatőr természetjáró” filmben elhangzott gondolatát, miszerint jöjjenek minél többen a Vargyas-szorosba, de vigyázzanak is rá, szerinte ugyanis elkerülhetetlen, hogy a jövőben egyre többen látogassanak ide. Ő maga négyszer látta a filmet, de mindig magával ragadta, akárcsak az a hely, amelyet bemutat. A szervezők elmondták, várhatóan más székelyföldi városokban is vetítik majd a produkciót.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2015-10-01: Család - Puskás Attila:

Emléktöredékek 4. (Barátságok)

A Petőfi utcában, közel a ház nélküli Kováts Dezső utcához, amely összeköti az utcánkat a Farkas utcával, egy öreg földszintes épület állt nagy, kövezett udvarral, néhány árválkodó fával és körbe-körbe szerény külsejű bérelt lakásokkal. Itt laktak családunk barátai egy még édesapám legénykorából eredeztethető ismeretséggel, Kirschékkel. Egy velem egykorú leányuk és egy kisebb fiúk volt. Paula leányuk aztán máig tartó barátsággal ajándékozott meg, tiszta, szellemi barátsággal, amelynek semmi köze nem volt különböző nemiségünkhöz. Lám, ilyen is létezik!
2015-10-01: Faluvilág - Fekete Réka:

Földrajzi monográfia a Kálma-hegy alatti faluról (Sepsiszentkirály múltja és jelene)

Ritka, hogy egy hegytetőről huszonkilenc templom tornyát láthassuk, minden udvarnak dísze legyen egy-két diófa, tucatnyi jeles személyiség szülőfalujaként említhessünk egy alig néhány száz lelkes települést. Sepsiszentkirályról mindez elmondható, és immár el is olvasható Komán László augusztusban megjelent, tegnap Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly Szakközépiskola dísztermében bemutatott falumonográfiájában. A sepsiszentgyörgyi földrajztanár könyvét Péter Sándor, a kézirat lektora méltatta.