Sepsiszentkirály múltja és jeleneFöldrajzi monográfia a Kálma-hegy alatti faluról

2015. október 1., csütörtök, Faluvilág

Ritka, hogy egy hegytetőről huszonkilenc templom tornyát láthassuk, minden udvarnak dísze legyen egy-két diófa, tucatnyi jeles személyiség szülőfalujaként említhessünk egy alig néhány száz lelkes települést. Sepsiszentkirályról mindez elmondható, és immár el is olvasható Komán László augusztusban megjelent, tegnap Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly Szakközépiskola dísztermében bemutatott falumonográfiájában. A sepsiszentgyörgyi földrajztanár könyvét Péter Sándor, a kézirat lektora méltatta.
 

Bár a szerző földrajzi monográfiának nevezi a száztíz oldalas könyvet, jóval több annál, kitér a falu történelmére, a lakosság nemzetiségi, vallási összetételére, a gazdasági tevékenységekre, hagyományokra, bemutatja a régi házakat, templomokat, emléktáblákat és emlékműveket, Sepsiszentkirály neves szülötteit és kortárs személyiségeit. Többek között innen származott Vida Dániel 1848-as honvédőrnagy, Ágh István (1709–1786) unitárius püspök, Vitéz Sebestyén András I. világháborús kitüntetett huszár, aki 1923-ban családjával és néhány falustársával, köztük a szerző nagymamájával a bukovinai Andrásfalváról Sepsiszentkirályba telepedett, és itt újra meghonosították a katolikus vallást.
Péter Sándor kiemelte a kiadvány nyelvi tisztaságát, és hangsúlyozta: a lelkesedés, ahogy az augusztusi szentkirályi könyvbemutatón a falu fogadta a monográfiát, jelzi, szükség volt megírni a település múltját és jelenét. Megemlítette, hogy a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége arra biztatja a tanítókat, tanárokat, írják meg településük, iskolájuk történetét, neves szemelyiségek életét, mert „a szó elszáll, csak az írás az, ami megmarad”. Ezt vallja Komán László is az önköltségen kiadott monográfia előszavában: „Az a célom, hogy megörökítsem a jelent és a múltnak azt a részét, amire még emlékszünk, hogy összegyűjtsem, ami szétszórva még fellelhető a jövő nemzedék számára.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2305
szavazógép
2015-10-01: Faluvilág - Mózes László:

Filmet vetítettek a Vargyas-szorosról

Baróton, Vargyason és Homoródalmáson mutatták be a hétvégén a Vargyas-szoros elveszett világa című, a budapesti Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely által készített természetfilmet, melyet a nézők vastapssal jutalmaztak. A három helyszínen tartott vetítésen, a 2014–2015-ben készült produkció ősbemutatóján részt vettek a film készítői is.
 
2015-10-01: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Pécsi levél (Visszajelzés)

Dr. Sikó Ágnes nyugalmazott tanár, a természettudományok doktora, festőművész személye fontos a családkutató számára, ugyanis ő a nagy erdélyi portréfestő, Sikó Miklós dédunokája, aki a család ősi fészkében élő bölöni Sikókról érdeklődik.