Terra Siculorum egyesületSepsiszentgyörgyön hárman ellenzik

2015. október 1., csütörtök, Közélet

Harapós kedvet hozott az őszi időjárás a sepsiszentgyörgyi tanács néhány tagjának: a tegnapi ülésen többször is felcsaptak az indulatok. A legnagyobb vita az Európa kulturális fővárosa 2021 pályázat miatt tört ki, és hárman következetesen ellene szavaztak az ezzel kapcsolatos határozattervezeteknek, amelyeket mind Kovászna, mind Hargita megye tanácsa egyöntetűen támogatott.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Természetesen az SZDP-s Rodica Pârvan talált kifogásolnivalót a Terra Siculorum 2021 egyesületben: miután kijelentette, hogy örvend a megyeszékhely „nemes perspektívájú” kezdeményezésének, sérelmezte, hogy későn kapták kézhez a szavazásra bocsátott szöveget, és emiatt bizonyos hátsó szándékokra következtet. Nem érti, mit keres a város pályázatában a megye és pláne a szomszéd megye: szerinte ezt a kiterjesztést csak az indokolja, hogy így akarják igazolni az „úgynevezett Székelyföldet”, amelyben ő nem találja meg magát. Nem tetszik neki a latin elnevezés sem, mert „románul csúnyán hangzik”, és megtévesztő is: talán latin eredetet kívánnak ezzel felvállalni?
Részt vettem a Kovászna és a Hargita megyei tanács ülésén is, és kellemesen lepett meg, hogy mindkét testület egyhangúan felvállalta a kultúrfővárosi pályázathoz szükséges egyesület létrehozását és a fenntartásával járó anyagi terheket – így kezdte válaszát Antal Árpád polgármester. Emlékeztetett: már az elején, két évvel ezelőtt kijelentette, hogy az egész Székelyföld nevében száll versenybe, s bár az uniós szabályzat értelmében csak egy település nevezhet be, megteheti a térség nevében. Ugyanúgy jár el Craiova is, amely egész Olténia nevében pályázik, ami szintén nem közigazgatási egység, és nem is csak oltyánok népesítik be, ahogy Székelyföldön sem csupán székelyek élnek. A területet nevezik így, a latin nevet pedig azért tartották jónak, mert az elbíráló bizottság tagjai más-más országok polgárai, és a latin nyelv mindenkinek mond valamit. Nem a származásról van szó, és nem kell nekünk igazolni semmit, ami létezik: Erdély első, Johannes Honterus által 1532-ben készített térképén már az szerepel, hogy ezen a vidéken székelyek („siculi”) laknak. Mi nem beszélünk „úgynevezett” Bukovináról vagy Mócföldről vagy Moldváról, nem vitatjuk létüket, amiért törvény nem tud róluk. Próbáljunk a 21. század valóságában élni, népszerűsítsük saját értékeinket, nyerjünk a felemelkedésével, és örvendjünk neki mind­annyian.
Ezen a vidéken századokon át latinul miséztek, akkor is, amikor az ortodoxok még szláv nyelvű szertartásokon dicsérték a fennvalót – hozott fel egy érvet az egyesület neve mellett az MPP-s Bálint József is, mire Rodica Pârvan azzal vágott vissza: „úgy látszik, különböző történelmeken dolgozunk”. Az utóbbi időben egyre több román történész szólalt fel a tankönyvek hamisított történelme ellen – mondta végül Antal Árpád, és ezek után jelölték a város képviselőit az egyesületbe. Az NLP-s Mădălin Guruianu, valamint az RMDSZ-es Magyarósi Imola és Zsigmond József egyként tizenöt igen és három nem szavazatot kapott (egy-egy tartózkodás mellett), a városimázs iroda kapcsolattartással megbízott munkatársa, Knopp Ildikó azonban 17 igent. Kicsit később a kultúrfővárosi pályázat benyújtását, illetve az 5,3 millió euróra becsült költségeket (amelyből 2016-ban 0,1 milliót költenek el, a többit csak akkor – 2022-ig elosztva –, ha megnyerjük a versenyt) 16-on szavazták meg, és ugyancsak hárman ellenezték. Az Európa Kulturális Fővárosa 2021 pályázatot napokon belül, október 10-én nyújtja be Sepsiszentgyörgy.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2015-10-01: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Pécsi levél (Visszajelzés)

Dr. Sikó Ágnes nyugalmazott tanár, a természettudományok doktora, festőművész személye fontos a családkutató számára, ugyanis ő a nagy erdélyi portréfestő, Sikó Miklós dédunokája, aki a család ősi fészkében élő bölöni Sikókról érdeklődik.
2015-10-01: Közélet - Farcádi Botond:

Himnuszper: győzött az összefogás (Ökumenikus istentisztelet Sepsiszentgyörgyön)

Folytatni kell a harcot, a közös fellépést, mert ha összefogás van, az eredmények sem maradnak el – így értékelték a himnuszperben született ítéletet tegnap a magyar pártok háromszéki vezetői. Ugyanakkor bejelentették: vasárnap délután 5 órakor hálaadó ökumenikus istentiszteletet tartanak Sepsiszentgyörgyön az épülő főtéren, a politikamentes eseményre mindenkit várnak a történelmi egyházak.