VisszajelzésPécsi levél

2015. október 1., csütörtök, Faluvilág

Dr. Sikó Ágnes nyugalmazott tanár, a természettudományok doktora, festőművész személye fontos a családkutató számára, ugyanis ő a nagy erdélyi portréfestő, Sikó Miklós dédunokája, aki a család ősi fészkében élő bölöni Sikókról érdeklődik.

  • Dr. Nemes Krisztina (jobbról) megnyitja a kiállítást. Sikó Gábor felvételei
    Dr. Nemes Krisztina (jobbról) megnyitja a kiállítást. Sikó Gábor felvételei

Az alma nem esik messze a fájától – mondhatnánk, ugyanis olvasva lapunkban a bölöni családtalálkozóról, egy nemrég Pécsett rendezett kiállításáról küldött rövid beszámolót, adatokkal gazdagítva a családtörténetet, érdeklődve a Homoródoklándon és Homoródújfaluban már régebb megtelepedett Sikókról. A szeptember derekán szervezett pécsi kiállítás képei részben festményei átdolgozásai, részben fotók, amelyeket a számítógép segítségével átformált. S mert ő is unitárius, akárcsak festő dédnagyapja, a kiállításról Bandi András unitárius gondnok írt a Hetedhéthatár című folyóiratban, plakátját unokaöccse, Sikó Gábor tervezte. „Újra kezdtem fotózni – írja –, újra elővettem a fényképezőgépet. A számítógép adta lehetőség egy új képalkotás felé terelte a figyelmem. Összekapcsolódott a fotó és a kép festmény- vagy rajzjellegű megjelenése. Így született a fotó és a festmény képi megjelenése, mint imágó, amely az átalakulás/metamorfózis eredménye, s mint ilyen, új alkotásként mutatható be.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2295
szavazógép
2015-10-01: Faluvilág - Fekete Réka:

Földrajzi monográfia a Kálma-hegy alatti faluról (Sepsiszentkirály múltja és jelene)

Ritka, hogy egy hegytetőről huszonkilenc templom tornyát láthassuk, minden udvarnak dísze legyen egy-két diófa, tucatnyi jeles személyiség szülőfalujaként említhessünk egy alig néhány száz lelkes települést. Sepsiszentkirályról mindez elmondható, és immár el is olvasható Komán László augusztusban megjelent, tegnap Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly Szakközépiskola dísztermében bemutatott falumonográfiájában. A sepsiszentgyörgyi földrajztanár könyvét Péter Sándor, a kézirat lektora méltatta.
 
2015-10-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Sepsiszentgyörgyön hárman ellenzik (Terra Siculorum egyesület)

Harapós kedvet hozott az őszi időjárás a sepsiszentgyörgyi tanács néhány tagjának: a tegnapi ülésen többször is felcsaptak az indulatok. A legnagyobb vita az Európa kulturális fővárosa 2021 pályázat miatt tört ki, és hárman következetesen ellene szavaztak az ezzel kapcsolatos határozattervezeteknek, amelyeket mind Kovászna, mind Hargita megye tanácsa egyöntetűen támogatott.