Holzindustrie Schweighofer-ügyÚjabb perrel támadnak

2015. október 8., csütörtök, Közélet

A negyedik pert is elindították a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzemének ügyében a beruházást ellenző civil szervezetek. Ezúttal az időközben megépült és már termelő telep hőerőművének környezetvédelmi engedélyét szándékoznak felfüggesztetni.

A legfrissebb per keresetét szeptember kilencedikén nyújtotta be a kolozsvári törvényszékhez közösen az E-JUST, a Bankwatch Romania, a Greenpeace Romania és a Neuer Weg szervezet. Az alperes ez alkalommal Kovászna Megye Tanácsa, valamint az osztrák óriásvállalat tulajdonában lévő Bioelectrica Transilvania cég. A környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek a Neuer Weg honlapján megjelent tájékoztatás szerint azt szeretnék elérni, hogy az ítélőszék időszakosan függessze fel a fűrésztelepen bioenergia-termelés alapon működő hőerőmű környezetvédelmi engedélyét, majd – mint írják – a dokumentum semmissé tétele a céljuk.
Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnöke lapunk érdeklődésére kifejtette: a szep­tember elején elindított bírósági eljárást arra alapozzák, hogy az engedélyezés során a hatóságok nem tartották be az Európai Unió egyes vonatkozó előírásait. Azzal, hogy a fűrésztelep, illetve a hőerőmű környezetvédelmi engedélyeztetését külön folytatták le, az uniós szabályok ellen vétettek, melyek tiltják ezt az eljárást. Hedrich hozzátette: a hőerőművel ugyanakkor a környéken lévő Natura 2000 besorolású területeket is veszélyezteti a fűrésztelep. Ennek bizonyítása a felperesek feladata, így hamarosan egy tanulmányt kell elkészíttetniük, amelyből kitűnik, hogy helytálló a megállapítás.
Érdeklődésünkre, hogy mikor várható az első tárgyalás a legfrissebb perben, Hedrich elmondta: reményeik szerint a kolozsvári ítélőszék egy hónapon belül megejti azt. A választás egyébként nem véletlenül esett Kolozsvárra, a környezetvédelmi szervezetek ugyanis azt tapasztalták, hogy a bukaresti bíróságokkal ellentétben, itt nincs annyi időhúzás. Sajnos, a fővárosban azt kellett látniuk, hogy több hónap késéssel kerítettek sort az első tárgyalásra, majd azt követően halasztás halasztást ért.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1291
szavazógép
2015-10-08: Közélet - Iochom István:

Az Angustia Egyesület sikertörténetei

Tegnap délelőtt a közelmúltban felújított esztelneki művelődési otthonban tartották meg a Leader-programban részt vevő községek elöljárói, több magánvállalkozó és civil szervezet képviselői jelenlétében az Angustia Egyesület záró konferenciáját, melyen az utóbbi négy esztendőben európai uniós pályázati pénzekből megvalósult sikertörténetek és a folytatás lehetőségei kerültek terítékre. Az egyesületnél pályázók közel 2,2 millió euró vissza nem térítendő támogatásban részesültek, és ez nagymértékben hozzájárult a kistérség fejlődéséhez.
2015-10-08: Máról holnapra - :

Ponta végnapjai

Ponta kormányfőként megsértette az igaz­ságszolgáltatás függetlenségét – derül ki a Legfelsőbb Bírói Testület tegnapi állásfoglalásából. A testület azért foglalkozott a miniszteterelnök szavaival, mert a korrupcióellenes ügyészség sérelmezte, hogy miután szeptember 17-én vádat emelt Ponta ellen – a Turceni-Rovinari ügyben okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel vádolva a politikust –, az Facebook-oldalán próbált mosakodni, szakmailag teljesen alkalmatlannak nevezve az ellene eljáró ügyészt. Persze, ez már önmagában is alázat nélküliséget, pökhendi kivagyiságot tükröz, ám a miniszterelnök keresetlen szavai felháborították az egész korrupcióellenes testületet, s kivizsgálást kértek.