Gyümölcsfanyesés

2008. április 11., péntek, Faluvilág

Rétyen az Antos János Általános Iskola előtti park nyesett sövényén túl, a gyümölcsösben fedezem fel a fanyeső férfit, s rögvest konstatálom, hogy szakmabéli végzi e tavaszi műveletet, amelytől majd az almatermés mennyisége, minősége és formai értéke függ.

A férfi a fát nem kaszabolja, faragja, hanem a termőrügyeket juttatja napfényhez, szellőhöz, és visszanyesi a fölösleges, növekedésre hajlamos ágakat. A szakszerűséget látom a kézben lévő s a földre helyezett szerszámokban és eszközökben is.

Köszönök, kérdezem, hogy milyen a világ odafenn, s kitől leste el a fanyesés mesterségét. Rétyen tanulta? Nem — mondja —, tizenhat évig dolgozott a sepsiszentgyörgyi kertészetben. És nyugdíjas korában ide-oda elhívták fát nyesni, amit Nagy István — mert így hívják — örömmel végez. Kelemen Antal észrevette, miként áll a szerszám a kezében, miként mutat az általa rendbe rakott gyümölcsfa, és meghívta az iskolájához, hogy a gyermekek is láthassák és tanulhassanak a példából. Hogy elkelne vidékünkön néhány Nagy István, aki hozzáértéssel, alkotómunkaként végzi a dolgát!

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-04-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Svájci álmok Lisznyóban

Ifj. Kese József legényembereként tíz évvel ezelőtt úgy határozott, hogy nem veszi nyakába a nagyvilágot, megpróbálja azt, ami kezdetnek nem a legkönnyebb: otthon maradni szülőfalujában, s a szülői háznál megteremteni a falusi élet emberi feltételeit.
2008-04-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Földpihentető

A képen látható tehénfogat a szó legjobb értelmében vett múlt. A két szép állat boldog tulajdonosa egy kézdiszentkereszti lakos, aki istállótrágyát raktároz földecskéje szélére.