Földpihentető

2008. április 11., péntek, Faluvilág

A képen látható tehénfogat a szó legjobb értelmében vett múlt. A két szép állat boldog tulajdonosa egy kézdiszentkereszti lakos, aki istállótrágyát raktároz földecskéje szélére.

A jelent ebben az esetben az jelenti, hogy a kifáradt földet pihentetni akarja, s ebből a célból takarmánynövénnyel — lóherével, lucernával veti be az ősszel. A magágyat annak rendje és módja szerint elő kell készíteni. Nos, mi sem jobb a Perkő alatti sovány és homokos podzol talajra, mint az istállótrágya. A kifáradt és részben befertőzött krumpliföldek számára ez áldás, lám, a talaj pihentetésére és feljavítására, akarva-akaratlan, állam bácsi is lehetőséget nyújt azzal, hogy külföldi krumplival töltötte meg az országot, s így április elején is tonnaszámra áll az étkezési burgonya a háromszéki falvak pincéiben, mert értékesítése csigalassan megy.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-04-11: Faluvilág - Sylvester Lajos:

Gyümölcsfanyesés

Rétyen az Antos János Általános Iskola előtti park nyesett sövényén túl, a gyümölcsösben fedezem fel a fanyeső férfit, s rögvest konstatálom, hogy szakmabéli végzi e tavaszi műveletet, amelytől majd az almatermés mennyisége, minősége és formai értéke függ.
2008-04-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Oltott meggy Meggyországban (A jövő pénzforrása)

Köztudott, hogy Felső-Háromszék azon falvaiban, amelyek a Nemere szél árnyékában fekszenek, sok az április végén hófehér lepelbe öltöző meggyfa, s kerül a kiváló aromájú gyümölcsből a kézdivásárhelyi piacra is.