Madárbarát mintakert Oltszemen

2008. április 11., péntek, Faluvilág

Az egykori Sepsiszék falvainak gondjait felvállaló Rara Avis madárvédelmi egyesület úgy ítélte meg, hogy ott létesít madárbarát mintakertet, ahol a helyi lakosság részéről a legnagyobb érdeklődést tapasztalta eziránt. Ismét Oltszemre, a madárbarát településnek nyilvánított falura esett a választás.

Itt a lakosság, az iskolás gyerekek is megértették az előadásokon, és meggyőződtek arról, hogy az Oltfej gazdag madárvilága ingyenes segítsége a gazdaembereknek, azoknak, akik kertjeikben a gyümölcsfák jobb terméseire számítanak. Tudományos felmérések bizonyítják, hogy a madarak temérdek kártevőt pusztítanak el, a nappali ragadozóknak pedig a mezei rágcsálók ezrei — a mezei egerek, pockok, melyek ellen különben mérgezett eledellel kell harcolnia az embernek — természetes táplálékuk. Értékelték a helybeliek, hogy az egyesület tagjai hiteles magyarázatát adták annak idején a madárinfluenzának is. Oltszemen nemcsak a lakosság, hanem Fodor István bodoki polgármester is szorgalmazza az ilyen jellegű tevékenységet, nemkülönben Dimény Árpád helybeli madár- és természetbarát. Éppen Oltszem határában él a fokozottan védett harismadár, mely a mutatós oltszemi falutáblára is felkerült, hadd lássák az itt elhaladók, hogy ebben a megyében ilyen jellegű tevékenység is folyik, madárbarát település is van itt.

— Az oltszemi madárbarát mintakertet a falu szívébe terveztük, ahol egy háromszögű kis terület kínálkozik erre. Inkább ismeretterjesztő célt szolgál majd — nyilatkozta Kelemen László, az egyesület elnöke. A ,,reklámtáblán" ismertetni fogjuk a harismadarat és más, madárvédelemmel kapcsolatos tudnivalókat, javaslatokat.

Hihetetlennek tűnhet, de a múlt század harmincas éveiben hasonlóképpen cselekedett az olaszteleki határban lévő tanyáján Nagy Imre természetbarát, pomológus, ornitológiai író, akinek ilyen jellegű hagyatéka betekintést nyújthat Erdővidék madárvilágának összehasonlító tanulmányozásába.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4381
szavazógép
2008-04-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Oltott meggy Meggyországban (A jövő pénzforrása)

Köztudott, hogy Felső-Háromszék azon falvaiban, amelyek a Nemere szél árnyékában fekszenek, sok az április végén hófehér lepelbe öltöző meggyfa, s kerül a kiváló aromájú gyümölcsből a kézdivásárhelyi piacra is.
2008-04-11: Nyílttér - x:

Az utca hangja

BÁN DÉNES és NAGY LAJOS, Sepsiszentgyörgy. Kétévi javítás után végre járhatóvá vált a József Attila utca, de mire fellélegeztünk volna, felásták a Villa utcát is, ellehetetlenítve az ott lakók életét.