A jövő pénzforrásaOltott meggy Meggyországban

2008. április 11., péntek, Faluvilág

Köztudott, hogy Felső-Háromszék azon falvaiban, amelyek a Nemere szél árnyékában fekszenek, sok az április végén hófehér lepelbe öltöző meggyfa, s kerül a kiváló aromájú gyümölcsből a kézdivásárhelyi piacra is.

— Így igaz, de azt kevesen tudják, hogy egyre kisebb a meggytermés, kiöregedtek a fák, s ha nem is annyira öregek, megöli őket a ragya, s kinek van pénze annyi permetlére, amennyi ezekre kell? — igazított el a meggytermesztés dolgában igen jártas Finta Albert kézdialmási gyümölcskertész.

— Mi lenne a teendő?

— Egyszerű, be kell telepíteni a kerteket oltott meggyel! Igen jó termő, ellenálló a kórokozókkal szemben, s mi több, versenyképes a piacon! Mi sem egyszerűbb, mint beoltani, szemezni az arra való csemetéket. Persze, ritka manapság a falusi tanító bácsi, aki erre könnyedén megtanít minden iskolás gyereket. Pedig milyen jó lenne, ha a család fiatal tagja szemezne-oltana, felújítaná a gyümölcsöst. Nincs annál jobb érzés, amikor látja az ember, hogy megfogant egy oltás, vagy első termését láthatja annak a fának, amelyet ő maga oltott-szemzett. Nemcsak a férfiak kiváltsága ez, mert Futásfalván unokahúgom, Kerekes-Finta Etelka kiváló pomológus. Kézdivásárhelyen sokszor meg szoktam látogatni a Tükrök utcában Kovács Zsombor gyümölcskertészt, akitől sokat lehet tanulni.

Finta Albert kertjében valóságos csemeteiskolát találtunk, sorban állnak a nemes, oltott kicsi fák: almafajták, körték, oltott meggyek, birsek. Az almási pomológus elmondta, Háromszéken olyan az éghajlat, hogy a legjobb, ha ősszel ültetik el a csemetét. Ő tavasszal szokott oltani-szemezni, szobájának polcán a legjobb szakkönyvek sorakoznak.

— Tavasszal azokat a csemetéket szoktam szemezni, meggyeket, cseresznyéket, amelyek hamarabb rügyeznek, melyeknek a mezgéjük (nedvkeringésük) megindult. Körtét fogok oltani Túróczi Sándortól Nyujtódról. Nagyon szeretem a jonatánalma nemesített fajtáját, a jonarettet. Be szoktam járni Kézdivásárhely környékét ősszel. Megnézem, hol milyen a termés, onnan kérek majd oltóágat. Ez azért is fontos, hogy ezek a fajták már hozzászoktak a mi szélsőségesebb időjárásunkhoz. A legjobb fajokból, a leginkább beváltakból telepítek az én születő, nagy kiterjedésű gyümölcsösömbe itt, a lakásom mögött.

Finta Albert egyelőre magának nemesít. Ha barátain, ismerősein segíthet, nem tagadja meg tőlük, miképpen a szemzés-oltás mesterségét, ha valaki megtanulná, kopogtathat ajtaján Kézdialmás 5. szám alatt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 753
szavazógép
2008-04-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Földpihentető

A képen látható tehénfogat a szó legjobb értelmében vett múlt. A két szép állat boldog tulajdonosa egy kézdiszentkereszti lakos, aki istállótrágyát raktároz földecskéje szélére.
2008-04-11: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Madárbarát mintakert Oltszemen

Az egykori Sepsiszék falvainak gondjait felvállaló Rara Avis madárvédelmi egyesület úgy ítélte meg, hogy ott létesít madárbarát mintakertet, ahol a helyi lakosság részéről a legnagyobb érdeklődést tapasztalta eziránt. Ismét Oltszemre, a madárbarát településnek nyilvánított falura esett a választás.