Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Gidófalvi hungarikum

2015. október 17., szombat, Közélet

Egyedi hagyományt teremtett a gidófalvi Czetz János Általános Iskola, ötödik esztendeje tartja meg a hozzá tartozó települések óvodáival, iskoláival közösen a szüreti felvonulást és mulatságot. Tegnap reggel Étfalvazoltánból indult a szekeres menet, miután minden társfalut körbejártak, délre visszatértek a házigazdákhoz, ahol jókora mulatsággal zárult a Háromszék vonatkozásában legsikeresebb kistérségi szüreti diákparádé.
 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Nem lankad a szervezési kedv, a gyermekek évek óta feldíszítik a szekereket, népi viseletbe öltöznek, énekekkel, fúvósok kíséretével indulnak a kiskörútra, amelyen minden esztendőben más-más település a házigazda. Idén is ötven kilométernyit szekerezett a vidám társaság, útban köszöntötték Gidófalva, Fotosmartonos és Angyalos lakosságát.
A falvak lakói kaláccsal, ásványvízzel vendégelték meg az érkezőket. Az a tizenöt család, amely a kapuját is feldíszítette az alkalomból, oklevelet is kapott a szervezőktől, a többiek finom falatokkal engedték útjukra a továbbmenőket, akik az étfalvazoltáni művelődési házba tértek vissza, ahol elsősorban Lemhényi Katalin helyi pedagógus szervezőmunkájá­nak köszönhetően őszi terményekkel díszített teremben fogadták őket.
Zsigmond Zoltán, a község­központi Czetz János Általános Iskola igazgatója lapunknak azt mondta, ezt a hagyományt folytatják, s bár igaz, hogy egyre kevesebb a gyermek, a málnási Tőkés József Általános Iskola hatodik osztályának idei  részvétele a rendezvényen azt bizonyítja, hagyományaink iránt növekvőben az érdeklődés, és az iskolák is egyre inkább bekapcsolódnak az értékőrző tevékenységekbe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 239
szavazógép
2015-10-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Alkalmazhatnak az önkormányzatok

Megszavazta a parlament az RMDSZ által kezdeményezett törvényterve­zetet, és ezzel megnyíltak az ön­kormányzatok kapui az új munkaerők előtt – jelentette be Antal Árpád polgármester, aki szerint Sepsiszentgyörgyön a városházának és a hozzá tartozó intézményeknek (a kertészettől kezdve) körülbelül ötven alkalmazottra – illetve „ötven gondolkodó főre és száz dolgos kézre” – lenne szüksége ahhoz, hogy minden jól működjön.
2015-10-17: Máról holnapra - Váry O. Péter:

Székelyföld rezdülései

Kell lennie a világon egy olyan helynek, ahol mi vagyunk a legfontosabbak. A Székelyföld Napok alapgondolata ez, mely így, egymagában közhelynek tűnik. Hiszen kerek e sárgolyóbison mindenhol azok a legfontosabbak, akik éppen ott élnek. A maguk számára legalábbis, de a földkerekség civilizáltnak nevezett részén azok számára is, akik őket körülveszik, akik őket meglátogatják.