Hírsaláta

2008. április 11., péntek, Belföld

ROMÁNIA AZ ÉLVONALBAN. Az EU-tagországok sorában Románia a hatodik helyen szerepel a GDP növekedése szempontjából. A bruttó hazai össztermék (GDP) tavaly utolsó negyedévi növekedését vette figyelembe az Európai Közössé­gek Statisztikai Hivatala.

Az Eurostat szerint az első helyen Szlovákia áll, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Csehország és Románia követi. A GDP Romániában 6,6 százalékkal nőtt az előző esztendő azonos időszakához képest. (Mediafax)

AZ ELNÖK ELINTÉZI. Traian Băsescu államfő szerdán este bejelentette, a gázárról is tárgyaltak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amikor az Bukarestben tartózkodott a NATO-csúcs alkalmával. Elmondta, tárgyalna a Gazprom orosz gázvállalattal is az árakról ősszel, amikor Putyin meghívására Moszkvába látogat. (B1 TV)

HAGYTÁK MEGHALNI. Daniel Crulic román állampolgár egy lengyel börtönben éhségsztrájkkal tiltakozott elfogatása ellen, amibe végül belehalt. Crulic halála nagy port kavart Bukarestben, többek között a Szociáldemokrata Párt politikusai Adrian Cioroianu fejét követelték a történtek miatt. Azzal vádolták a külügyminisztert, hogy a bukaresti hatóságok nem tettek meg mindent a férfi megmentéséért. A kormányfő felszólította a külügyminisztert, hívja haza Románia varsói főkonzulját, illetve kérjen magyarázatot a nagykövettől a Crulic-ügyben. (Realitatea)

FARHÁMBA ÜLT KISINYOV. Moldova hivatalosan visszamondta két román konzulátus megnyitására adott engedélyét. A döntésről diplomáciai jegyzéket küldött a kisinyovi román nagykövetségnek a moldovai külügyminisztérium. Múlt héten a kisinyovi hatóságok azzal vádolták meg Bukarestet, hogy gyakorlatilag ráerőltetik a moldovai állampolgárokra a román állampolgárságot. (Mediafax)

FELÚJÍTÁK KOLOZSVÁR FŐTERÉT, ÉS ÜVEGGEL FEDIK BE AZ ÁSATÁSOKAT. Befedik a főtéri gödröt ― jelentette be Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Tizennégy méter hosszú és 4,6 méter széles üvegfedővel fedik le az ásatást. Az üvegtetőn át a két oszlop mellett belülről megvilágított római udvar és falrészlet lesz látható. Az ásatások folytatását senki sem kérte ― tette hozzá a polgármester. (Agnus Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2008-04-11: Közélet - Szekeres Attila:

Hanyag választottjaink

A megyei tanács harmincegy tagja közül mindössze hárman teljesítették vagyonbevallási kö­telezettségüket. Pedig választottjainknak kétszeresen is kötelességük lenne ez.
2008-04-11: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Ajándékjegy helyett béremelés
Átlagosan 160 lejes bérnövekedést kapnak április elsejétől a tanárok, ez pedig kárpótolja őket az ajándékjegyek megvonásáért — jelentette be Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter.