Belföldi hírek

2008. április 11., péntek, Belföld
Ajándékjegy helyett béremelés

Átlagosan 160 lejes bérnövekedést kapnak április elsejétől a tanárok, ez pedig kárpótolja őket az ajándékjegyek megvonásáért — jelentette be Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyminiszter.

,,A pedagógusok így valamennyi közalkalmazottnál nagyobb arányú fizetésemelésben részesülnek. A megbecsülés egy módja, hogy tisztességes fizetést adunk, nem pedig ajándékjegyeket" — mondta Vosganian. Egy nappal korábban jelentette be: a gazdasági és pénzügyminisztérium azt fontolgatja, hogy az ajándékjegyek értékét illesszék bele az alapfizetésbe, így hitelkérelem esetén jobban járnának a tanárok. A kormány egy hete úgy döntött, az állami intézmények nem adhatnak többé alkalmazottaiknak ajándékjegyeket. A tanügyi szakszervezetek tegnap japánsztrájkkal tiltakoztak a kabinet döntése ellen. Ugyanakkor a Közigazgatásban Dolgozók Országos Szakszervezeti Szövetsége is felkérte a kormányt, vonja vissza a rendelkezést, mivel az ellentmond a pénzügyi és közigazgatási decentralizáció elvének.

Marad az útmatrica

Nem törlik el az útadót, mivel ez a fő bevételi forrása az útjavításnak és korszerűsítésnek — nyilatkozta Ludovic Orban. A szállításügyi miniszter elmondta, Doina Dascălu államtitkár múlt héten, miután közúti szállítókkal találkozott, személyes véleményének adott hangot, amikor kifejtette, beszüntethetik a matricarendszert.

Közvita a gépjárműilletékről

A gépjármű-tulajdonosoknak fizetniük kell a levegő szennyezéséért, a kormány pedig nem engedheti meg magának az intézkedés halasztását csak azért, mert az nem népszerű — mondta Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök a gépjárműadó közvitája után. A közvitán elhangzott nézőpontokat szakértőbizottság elemzi majd, és a jelentés alapján a kormány megvizsgálja, hogy léteznek-e olyan javaslatok, melyek alapján módosítani lehet a jelenlegi tervezetet — mondta a kormányfő. A parlamentben ma közvitát szerveztek Gépjárműszennyezés vagy környezetvédelem címmel. A közmeghallgatás célja az volt, hogy ismertessék a szakemberekkel és a civil szférával, miért kezdeményezett a kormány egy újabb, a szén-dioxid-kibocsátás függvényében megállapított gépjárműadót.

El kell tűnniük a régi autóknak

2011-től valószínűleg kénytelenek lesznek lemondani járműveikről — figyelmeztette a nem euro típusú gépkocsik tulajdonosait Călin Popescu Tăriceanu kormányfő. Várhatóan ettől az időponttól fogadja el az Európai Unió az ilyen típusú autók forgalomból való kivonására vonatkozó ajánlást. Călin Popescu Tăriceanu ismertette a jelenlegi autóparkra vonatkozó adatokat, rámutatott, hogy ennek 54 százaléka nem megfelelő gépkocsi. A nem euro típusú járművek közé tartozik többek között az 1996. január elsejéig gyártott Dacia 1310-es, a Trabant, az Oltcit, az Opel Ascona, a Renault 16, a Renault 21, az Opel Kadett, a Renault 5.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-11: Belföld - x:

Hírsaláta

ROMÁNIA AZ ÉLVONALBAN. Az EU-tagországok sorában Románia a hatodik helyen szerepel a GDP növekedése szempontjából. A bruttó hazai össztermék (GDP) tavaly utolsó negyedévi növekedését vette figyelembe az Európai Közössé­gek Statisztikai Hivatala.
2008-04-11: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Koszovó-modellű autonómiát kérnek
Amennyiben a koszovói szerbek — az Ahtisaari-terv végrehajtása folytán — kiterjedt autonómiához jutnak Koszovóban, ugyanazt meg kell adni a vajdasági magyaroknak is — jelentette ki Páll Sándor, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke.