Hamarosan Londonba érkezik Bartha ErnőSzáz nap gyalog a művészetért

2015. október 20., kedd, Magazin

Október végén megérkezik Londonba Bartha Ernő kolozsvári születésű képzőművész, aki 2015. július 18-án indult száz napos zarándokútra Magyarfenesről Bács Ildikó filmrendezővel, hogy megmentse Londonban kiállított szénaszobrait. Utazásuk mottója: A művészetért, szabadságért és igazságért, szeretettel.  Eddig nyolc országon haladtak keresztül, 83 nap alatt 1700 km-t tettek meg.

Bartha Ernő képzőművész 2012-ben a Nature in the City (Természet a városban) projekttel képviselte Romániát a Londoni Kulturális Olimpián, melyet az olimpiai játékokkal egy időben szerveztek meg. A Román Kulturális Intézet pályázat során választotta ki Bartha Ernő Időspirál című monumentális méretű szénaszobrát, melyet a London Pleasure Gardensben állítottak ki. A park rögtön az alkotás felállítása után (az olimpia kezdése előtt) csődöt mondott és bezárt, így a mozgásérzékelővel és hangtechnikával ellátott interaktív alkotást – mely alatt az áthaladó a régi olimpiai játékok híres kommentárjait hallhatta, akár egy időutazáson, izgalmas múltbeli pillanatokat megörökítve – soha nem avatták fel, nem mutatták be, és a nagyközönség sem tekinthette meg.
Szomorú sorsra jutott Bartha Ernő másik két műve is: a Felhőkarcoló és a Madár szénaszobrok ugyancsak a Nature in the City projekthez tartoznak, ezeket önköltségből hozta létre, hogy minél látványosabban szerepelhessen egy ilyen fontos eseményen. Az alkotásokat a Victoria Park tavára helyezték anélkül, hogy kiírták volna az alkotó nevét, az alkotások címét. Ma ezek a szobrok a Victoria Park látványos részei, de senki nem tudja elnevezésüket, ki készítette őket, hogyan kerültek a park tavára.
Az alkotásokat 2012-ben a Román Kulturális Intézet szerződéssel másfél évre bérbe vette, a szerződés 2014 első felében lejárt. Bartha Ernőnek a Londoni Román Kulturális Intézettel folytatott hároméves levelezéssel sem sikerült elérnie, hogy a Victoria Park tavára helyezett alkotások feliratot kapjanak, illetve rendeződjön a Pleasure Gardensbe helyezett Időspirál sorsa. Mi több, az alkotó a napokban megtudta, hogy a London Pleasure Gardensbe helyezett Időspirált 2014 augusztusában árverésre bocsátották.
Ezért döntött úgy, hogy száznapos gyalogútjával hívja fel a világ figyelmét alkotásai méltánytalan sorsára. Útjáról a magyar, szlovák, osztrák, német sajtóban jelentek meg cikkek, Romániában a média különös figyelmet szentelt neki, de az érintett intézmények, melyek feladata volt a 2012-es projekt sikeres kimenetelének biztosítása, egyelőre nem reagáltak.
Bartha Ernő október 28-án érkezik meg Londonba, első állomása a Londoni Román Kulturális Intézet székháza lesz, 29-én pedig  felvonulást szerveznek a Londoni Román Kulturális Intézet, a Victoria Park és a Pleasure Gardens között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2015-10-20: Magazin - :

Vita a cigány szó értelmezéséről (Spanyol Királyi Akadémia)

A Spanyol Királyi Akadémia roma érdekvédő szervezetek tiltakozásának hatására módosította értelmező szótárának online kiadását, amelyben a cigány szó csaló értelemben is szerepelt.
2015-10-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Barcaújfalu (Szomszédolás)

Persány felől zömében barcasági magyar evangélikusok lakta távolabbi szomszédunk Barcaújfalu. Számos újfalusi települt az elmúlt évtizedekben megyénkbe, Sepsiszentgyörgyre, növelve a háromszéki magyar evangélikusok lélekszámát.