Területalapú támogatásMég nem tudni, mikortól fizetik

2015. október 20., kedd, Gazdakör

Az uniós szabályozások értelmében a területalapú támogatást részletekben is lehet fizetni október 16-tól az illető évre. Mihai Putintei, az országos kifizetési ügynökség vezérigazgatója nem mond pontos dátumot a kifizetések megkezdéséről.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A kifizetési ügynökség szakemberei hosszabbított munkaprogrammal, a mezőgazdasági minisztériumtól átcsoportosított szakemberek segítségével dolgoznak, hogy az adminisztratív ellenőrzést minél hamarabb befejezzék, és elkezdődhessen a támogatások utalása a gazdák számláira – közölte a vezérigazgató.
2015 valóban szokatlanabb év volt, idéntől vezették be ugyanis az egységes, növénytermesztési és állattenyésztési támogatási igényléseket is magában foglaló kérésrendszert, így a leadási határidő eltolódott, a megszokott június 15-e helyett csak július 10-én fejeződött be. Ilyen körülmények között gyakorlatilag lehetetlen volt az adminisztratív, a terepen történő és a teledetekciós ellenőrzések befejezése.
Szeptember 16-án Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter még azt nyilatkozta, hogy a szárazság okozta károkat figyelembe véve a 2015-ös évre járó teljes támogatási összeg­nek 50 vagy 70 százalékát fizetik ki előlegként, attól függően, hogy mennyit sikerül kiharcolnia a román költségvetésből (az előleget innen fizetik ki, majd az unió valamikor a jövő év elején megtéríti ezt Romániának). Akkor azt mondta, hogy csak az adminisztratív ellenőrzések elvégzése is elegendő az előleg kifizetéséhez. Néhány nappal később viszont már arról kaptunk hírt, hogy Luxemburgban a mezőgazdasági miniszterek találkozóján az előleg kétfajta százalékáról már másképp tárgyaltak, és hogy csak ott lehet alkalmazni a 70 százalékos előleget, ahol az adminisztratív, terepes és teledetekciós ellenőrzéseket is elvégezték.
Az idő viszont nagyon sürget, mert uniós szinten azt is szabályozták, hogy az előleget csak az október 16. és november 30. közötti időszakban lehet kifizetni.
Daniel Constantin szerint az előleg kifizetésére 850 millió euróra lesz szükség, amit a pénzügyminisztériumtól kölcsönként vesznek fel.

Magyarországon már utalják
Tegnap indult Magyarországon a területalapú támogatások kifizetése. A tavalyi 50 százalékhoz képest idén már a támogatás 70 százalékát kapják meg a gazdák előlegként. Ezt tagállami hatáskörben indítja el az állam, vagyis nem kell hozzá az unió engedélye. Ez egy alanyi jogon járó támogatás, és segíti azt, hogy a termelők méltányos áron tudják az élelmiszert a piacra juttatni, az asztalra tenni – magyarázta a földművelésügyi miniszter az M1-en. Az unió valamennyi tagállamában létezik ez a támogatás, más kérdés, hogy jelentős részük ilyenkor nem fizet előleget vagy teljes előleget – tette hozzá Fazekas Sándor jelezve, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megkezdi az utalásokat, november végére a gazdák legnagyobb részéhez elér a támogatás. (Forrás: MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2015-10-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Zágon, Papolc és környéke (Háromszéki kalauz (50.))

A Feketeügy vízgyűjtő területének délkeleti része a Zágoni medencezug, amely alatt délre kanyarodnak a Keleti-Kárpátok, határvonalat képezve a Háromszéki-havasok és a Bodzafordulói-hegyek között. Zágon és Papolc vidékét hegyi átjárók kapcsolják össze a Bászkák vidékével. Az altalaj mindenütt kárpáti homokkő, benne vasérc és kénes gyógyvizek, a felszínt pedig kiterjedt fenyős és bükkel kevert erdőségek borítják.
2015-10-20: Gazdakör - Incze Péter:

A legnagyobb kárt Romániában okozta (Szárazság)

A még nem végleges adatok szerint Romániában a gabonatermés 25,8 százalékkal lesz kevesebb, mint tavaly. A sorban a következő kárvallott Magyarország 16,6 százalékos terméskieséssel, majd Lengyelország 11,8, Olaszország 11,3, Nagy-Britannia 7,7, Németország 5,2, Franciaország 1,5, Spanyolország 0,8 százalékkal.