Háromszéki kalauz (50.)Zágon, Papolc és környéke

2015. október 20., kedd, Faluvilág

A Feketeügy vízgyűjtő területének délkeleti része a Zágoni medencezug, amely alatt délre kanyarodnak a Keleti-Kárpátok, határvonalat képezve a Háromszéki-havasok és a Bodzafordulói-hegyek között. Zágon és Papolc vidékét hegyi átjárók kapcsolják össze a Bászkák vidékével. Az altalaj mindenütt kárpáti homokkő, benne vasérc és kénes gyógyvizek, a felszínt pedig kiterjedt fenyős és bükkel kevert erdőségek borítják.

Zágon, Mikes Kelemen (1690–1761) szülőfaluja figyelemre méltó turisztikai érdekességekkel várja az oda érkezőt. Ilyen a Mikes-kertben levő Mikes-emlékmű és a védett Mikes-tölgyek. Szálláshelyekkel vár a Mikes Művelődési Központ, az egykori Mikes–Szentkereszty-kúria (1632), ahol Kiss Manyira, Csutak Vilmosra és Domokos Gézára emlékeztető állandó kiállítás látható, az udvaron emlékkopják, mellszobrok, valamint Mónus Béla térplasztikai faragott emlékműve. A helybeli iskola, a református templom és lelkészi hivatal is Mikes-emlékeket őriz. Emlékhely a római katolikus templom, az 1814-ben épült, zsindelyes fedelű ortodox templom (cirill betűs harangjával) műemlék. Zágonból indult pályáján Csutak Vilmos (1874–1937), a Székely Nemzeti Múzeum igazgató-őre, Mikó-kollégiumi régész és tanár. Zágoni volt az író és tudományszervező Aranka György (1737–1817).
 Papolc a múltban deszka-, kád-, hordó- és zsindelykészítéséről volt híres. Egyik turisztikai érdekessége a fából épült, 18. századi ortodox műemlék templom. Cirill feliratos harangját 1852-ben öntötték Sepsiszentgyörgyön az Olt utcai Kis János-féle történelmi harangöntödében. Ebben a helységben született és itt is nyugszik Barabás Samu (1855–1940), a ,,papolci remete”, hírneves középkori forráskutató. Emléktáblája a református templomban látható. Itt született Kiss Sándor, a mártír 1848-as honvéd-huszár ezredes. A falut kavicsozott műút köti össze a Nagy-Bászka völgyében fekvő Kommandóval.
Számmal és betűvel jelölt objektumok: 1. Zágonbárkányi hágó, 2. Feréte-patak, 3. Büdöskút, 4.  Szabó János pusztája, 5. Tatárszeg, 5a. Bükkajja, 6. Málnavész pusztája, 7. Nagyvész pusztája, 8. Zágoni Nagyköz pusztája (Domokos-puszta); K – Kicsi kút, Cs – Csoport árka, P – Polák pataka.

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2616
szavazógép
2015-10-20: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Barcaújfalu (Szomszédolás)

Persány felől zömében barcasági magyar evangélikusok lakta távolabbi szomszédunk Barcaújfalu. Számos újfalusi települt az elmúlt évtizedekben megyénkbe, Sepsiszentgyörgyre, növelve a háromszéki magyar evangélikusok lélekszámát.
2015-10-20: Gazdakör - Incze Péter:

Még nem tudni, mikortól fizetik (Területalapú támogatás)

Az uniós szabályozások értelmében a területalapú támogatást részletekben is lehet fizetni október 16-tól az illető évre. Mihai Putintei, az országos kifizetési ügynökség vezérigazgatója nem mond pontos dátumot a kifizetések megkezdéséről.