Belföldi hírek

2007. június 27., szerda, Belföld
Pusztít a kánikula

Egy hét alatt harmincan vesztették életüket a rendkívüli hőség miatt ― derül ki az egészségügyi tárca tegnap nyilvánosságra hozott összesített adataiból. A megyei egészségügyi igazgatóságok és a fővárosi igazgatóság hétfőn 19 órától kedd reggel 10 óráig újabb négy halálesetet jelentettek a tárcának. Tegnap az ország déli megyéiben és a fővárosban a hőmérséklet megközelítette, helyenként meg is haladta a 40 Celsius-fokot.

A bukaresti mentőszolgálat hétfőn déltől kedd délutánig 958 hívást kapott, az esetek több mint húsz százalékában az utcán összeesett, elájult személyekhez hívták a segítséget. A kánikula sújtotta megyékben tegnaptól forgalomkorlátozást vezettek be, 11 és 20 óra között tilos közlekedniük a hét és fél tonnánál súlyosabb tehergépkocsiknak. Kivételt képeznek az élő állatokat, növényeket, romlandó termékeket, egészségügyi felszerelést, postai küldeményeket vagy üzemanyagot szállító tehergépkocsik. A rendelkezés nem érinti a roncsvontató és a takarító járműveket sem. Az erdélyi és bánsági megyék közül Arad, Brassó, Hunyad, Krassó-Szörény, Szeben és Temes megyében vezették be a korlátozást. A meteorológusok előrejelzése szerint a rendkívüli meleg folytatódik, viharok és felhőszakadások esetleg az ország északnyugati részében hozhatnak enyhülést.

Nő a mezőgazdaság költségvetése

A liberálisok és az RMDSZ bojkottjának köszönhetően kvórumhiány miatt elmaradt tegnap az SZDP által benyújtott, a mezőgazdasági minisztert célzó egyszerű indítvány megszavazása. Az SZDP indítványában négymillió lejes támogatást követelt minden hektárnyi megművelhető területre, és kérték Románia csatlakozás utáni mezőgazdasági stratégiájának mielőbbi kidolgozását, a szárazság okozta károk megtérítését, az öntözésre kiutalható, valamint az üzemanyag-támogatás növelését. Traian Decebal Remeş mezőgazdasági miniszter a parlamenti vita során jelentette be, garanciája van arra, hogy ősszel, a költségvetés kiigazításakor a mezőgazdasági tárca büdzséje a bruttó hazai össztermék egy százalékával nő, tehát eléri ennek 1,88 százalékát. A kormány mai ülésén születik döntés a mezőgazdaságnak szánt 2419,8 millió lejes többletről, amelyből kifizetik a kártérítéseket a szárazság sújtotta területekre, illetve támogatják az őszi vetéseket és a Sapard-pályázatokat. Tăriceanu miniszterelnök tegnap bejelentette, hamarosan ötven százalékkal emelik a mezőgazdasági nyugdíjakat, és számítani lehet más, szociális jellegű intézkedésekre is, például a kisnyugdíjasok gyógyszerellátására vonatkozóan.

Elfogadták a feddhetetlenségi törvényt

A képviselőház 187 mellett egy ellenszavazattal, valamint egy tartózkodással elfogadta a feddhetetlenségi ügynökségről szóló, módosított törvényt. Korábban a parlament már elfogadta a jogszabályt, de pár nappal később Tudor Chiuariu miniszter módosításokat javasolt. Az első változat szerint akkor vizsgálták volna ki a honatyák vagyoni helyzetét, ha mandátumuk elején és végén jelentett vagyonuk közt 20 000 eurónál nagyobb különbséget tapasztaltak. Az új változat szerint kivizsgálás indul már 10 000 eurós vagyongyarapodás esetében is és a feddhetetlenségi ügynökség felügyelői eljárást indíthatnak. A rendeletet előírja, hogy az ügynökség független intézményként működik, és éves jelentést kell tennie a parlamentnek.

Újratárgyalhatják Wass Albert perét

A kolozsvári táblabíróság hatályon kívül helyezte a Kolozs megyei törvényszéknek azt a május 10-i ítéletét, amellyel elutasította a perújrafelvételt a Wass Albert-ügyben. A testület elrendelte a per-újrafelvételi kérelem újratárgyalását a táblabíróságon. Az őszre várható tárgyaláson a kolozsvári táblabíróság elvi döntést hozhat arról, hogy mind a régi, mind a nemrég előkerült bizonyítékokat figyelembe véve tárgyalja újra Wass Albert perét. Ennek során bebizonyosodhat, hogy semmilyen bizonyíték nincs, amely összefüggésbe hozná Wass Albert személyét az 1940-es, szeptemberi vasas-szentgothárdi és omboztelki gyilkosságokkal — nyilatkozta Kincses Előd jogász.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2007-06-27: Közélet - x:

Nagy Zsolt újból az ügyészségen

Másodszor jelent meg az ügyészség előtt tegnap Nagy Zsolt jelenleg felfüggesztett informatikai és távközlési miniszter.
2007-06-27: Belföld - x:

Hírsaláta

TILTAKOZIK A MAGYAROK VILÁGSZÖVETSÉGE a Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu által javasolt törvénytervezet ellen, mely értelmében minden olyan Romániá­ban élő személytől megvonható lenne a román állampolgárság, aki nem beszéli az állam hivatalos nyelvét, illetve két éven belül nem hajlandó megtanulni azt. Az MVSZ tiltakozó dokumentumában felhívja a román állam figyelmét, hogy ez a törvénykezdeményezés nemcsak alkotmányellenes, de ellentmond Románia EU-s csatlakozással vállalt kötelezettségeinek is, ugyanakkor felszólítja az Európai Unió tagállamait, kérjék számon Romániától ezeket, és zárják ki a parlamentből a ,,náci korszakokat idéző erőket". (Transindex)