Hírsaláta

2007. június 27., szerda, Belföld

TILTAKOZIK A MAGYAROK VILÁGSZÖVETSÉGE a Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu által javasolt törvénytervezet ellen, mely értelmében minden olyan Romániá­ban élő személytől megvonható lenne a román állampolgárság, aki nem beszéli az állam hivatalos nyelvét, illetve két éven belül nem hajlandó megtanulni azt. Az MVSZ tiltakozó dokumentumában felhívja a román állam figyelmét, hogy ez a törvénykezdeményezés nemcsak alkotmányellenes, de ellentmond Románia EU-s csatlakozással vállalt kötelezettségeinek is, ugyanakkor felszólítja az Európai Unió tagállamait, kérjék számon Romániától ezeket, és zárják ki a parlamentből a ,,náci korszakokat idéző erőket". (Transindex)

SEGÍTENÉNEK A KIS PÁRTOKNAK. Az eddigi öt százalékról két százalékra csökkentené a választási küszöböt a Nemzeti Liberális Párt. Ezt Dan Motreanu, a párt főtitkára jelentette be, elismerve: az intézkedés segítené a parasztpártot és a Népi Akció Pártját, melyekkel a múlt héten kötöttek együttműködési megállapodást a liberálisok. Ugyanakkor kedvező lenne az LDP, illetve a Nemzeti Kezdeményezés Pártja vagy a Konzervatív Párt számára is. Motreanu azzal indokolta kezdeményezésüket, hogy így ésszerűbb lenne a mandátumelosztás, jobban érvényesülne a választók akarata, és nem a ,,győztes mindent visz elve" határozná meg a parlament összetételét. A România liberă megjegyzi: a parlamenti küszöb csökkentése előnyös lenne az RMDSZ ellenzéke, az MPSZ számára is, esélye nyílna képviselői helyek megszerzésére. Az SZDP és a DP ellenzi a javaslatot.

MEGROVÁS VÉDZÁRADÉK NÉLKÜL. A nyilvánosságra kerülő országjelentés várhatóan elmarasztaló volta ellenére sem lépteti érvénybe Romániával szembeni igazságügyi védzáradékát az Európai Bizottság. Viszont az EB javasolni fogja a román igazságügy további két évig tartó ellenőrzését. Előzetes értesülések szerint az Európai Unió végrehajtó szerve azért nem büntetné Romániát és Bulgáriát — főként a korrupció megelőzése terén tapasztalható lemaradásaikért —, mert a két ország még túl rövid ideje tagja az EU-nak ahhoz, hogy a velük szemben támasztott elvárásokat teljesíthesse — adta hírül a Reuters hírügynökség. A megállapítás a EU néhány diplomatája, így Ludovic Orban, Meglena Kuneva és Franco Frattini hétfői nyilatkozatára támaszkodik, akik túl szigorúnak tartják a két államról szóló országjelentés néhány rendelkezését.

SASSU LESZ A TV-ELNÖK? Jóváhagyták a parlament művelődésügyi bizottságai Alexandru Sassu szociáldemokrata politikus jelölését a Román Televízió igazgatói tisztségébe. Sassu mellett tizenhatan voksoltak, ellenszavazat nem volt, három tartózkodást jegyeztek. Ugyanakkor a bizottságok elutasították az államfői hivatal által javasolt Cătălin Avramescu jelölését az igazgatótanácsba. Az RMDSZ Stanik Istvánt, az Új Magyar Szó korábbi főszerkesztőjét jelölte a tanácsba, póttagnak pedig Salamon Márton Lászlót, a lap jelenlegi főszerkesztőjét javasolta. Ha a két ház holnapi együttes ülésén a honatyák jóváhagyják az új igazgatótanácsot, a közszolgálati csatorna irányítása gyakorlatilag az ellenzéki Szociáldemokrata Párt kezébe kerül. (Krónika)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2874
szavazógép
2007-06-27: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Pusztít a kánikula
Egy hét alatt harmincan vesztették életüket a rendkívüli hőség miatt ― derül ki az egészségügyi tárca tegnap nyilvánosságra hozott összesített adataiból. A megyei egészségügyi igazgatóságok és a fővárosi igazgatóság hétfőn 19 órától kedd reggel 10 óráig újabb négy halálesetet jelentettek a tárcának. Tegnap az ország déli megyéiben és a fővárosban a hőmérséklet megközelítette, helyenként meg is haladta a 40 Celsius-fokot.
2007-06-27: Világfigyelő - x:

Nem tetszik a magyar helységnévhasználat

A szlovák kulturális tárca művészeti főosztálya írásban figyelmeztette a Pozsonyban megjelenő Új Szót, amiért az egyetlen szlovákiai magyar napilap fizetett hirdetésben magyarul írta a szlovákiai településneveket, holott azok a minisztérium szerint ,,a nyilvános érintkezésben" csakis szlovákul, az állam hivatalos nyelvén használhatók.