Háromszéki kalauz, 51.Kommandó vidéke

2015. október 27., kedd, Faluvilág

A Nagy-Bászka völgye felé igyekvő Kupán-, Toplica- és Rozsdás- patak találkozásának övezetében levő völgytágulatban fekszik a hajdani egyszerű kommandóhelyből és fakitermelő munkástelepből kialakult község. Ma Kovászna megye legmagasabban fekvő települése, a Berecki–Vráncsai-havasok irányába vezető turistaútvonalak kiindulópontja, a hegyi turizmus és a téli sportok  eljövendő várományosa.

Munkásmozgalmi központnak is nevezhetjük, amint azt a központban elhelyezett emléktábla is tudtunkra adja: ,,1936 június-júliusában a burzsoá-földesúri kizsákmányolás és elnyomás ellen a kommandói faipari munkások sztrájkot hirdettek szabadságjogaik megvédéséért.” A helységen egykor áthaladó  iparvasút már csak ipartörténeti emlék. Hajdanában a Górhavas mellett a Vráncsa megyei Năruja helységig vezetett (ott is egy, a kovásznaihoz hasonló siklóban végződött), s az ún. darnói szárnyvonalat a papolci Köztetőn át a barátosi vasútállomással kötötte össze. A Mohos-, Rozsdás- és Toplica-völgyi magashegyi tőzegláp természetvédelmi objektum. Glaciális reliktum-növénymaradványai ritkaságszámban mennek. Ilyen a tőzegrozmaring (Andromeda polifolia), a sárkánygyökér (Calla palustris L.) a tőzeg­áfonya (Vaccinium oxycoccos L), a fűzlevelű gyöngyvessző (Spiraea salicifolia L.), a szibériai hamuvirág (Ligularia sibirica L.), a ritka kétvirágú ibolya (Viola biolia, L.), a hegyékesség (Trientalis europea L.), a dárdás nádtippan (Calamagrostis canscens Roth). A telep központjában áll a kommandói Büdöskút (Bü), a Laurhegy oldalából bevezetett magas kéntartalmú ásványvíz. A környéken őshalkövület-lelőhelyek vannak. Jelkulcs: Sz – Széperdő, T – az egykori Törősi fűrész, B – Büdöskút-tető.

 

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2430
szavazógép
2015-10-27: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Betakarodó Szörcse

Amikor sárgulni-hullani kezdtek a falevelek, Mezőföld közepén mindenki a betakarodással foglalkozott. Megérkeztek Székelytamásfalváról az öt-nyolc osztályos iskolások, és egy nagyobb fiúcskának már kiáltoztak a kapu mögül: Siess, édes fiam, menni kell a mezőre! „Hálás ez a szörcsei határ – magyarázta vendégfogadónk: nincs olyan rossz esztendő, hogy valamivel ne ajándékozna meg bőségesebben. Most a kalászosok eresztettek jól, meg a pityóka, de nem maradt le a kukorica sem! Nálunk a gyermek és a föld terménye az aranytartalék”!
 
2015-10-27: Gazdakör - Bokor Gábor:

A kettős hasznosítású pirostarka értékelése

Az évek során meghonosodott Háromszéken a szarvasmarhaszemlék szép szokása. Számos kiállítást szerveznek, ahol a gazdák legszebb állataikat mutatják be, egyikük sem titkolja, hogy a győzelem reményében viszi ringbe jószágát. A szemnek tetsző, és magas termelési és biológiai értéket is hordozó szarvasmarhákat tudatos tenyésztéssel lehet elérni. A megyében már léteznek szarvasmarha-tenyésztők, akik állataikkal – munkájuk eredményeként – szinte minden kiállításon díjat nyernek.