Páll Sámuel kilencvenedik születésnapján

2015. október 28., szerda, Faluvilág

Több kettős találkozónál a mai – fejtette ki pénteken a gyülekezeti teremben összegyűlteket köszöntő tiszteletes Balla Barna, Málnás református lelkipásztora: október 23-án méltóságteljesen emlékezik a magyarság az 1956-os forradalom eseményeire, mi pedig október 23-a estéjén a 90. életévét betöltő Páll Sámuel világháborús veteránt, nyugalmazott igazgató-tanítót köszöntjük, s falunk lakója, Kisgyörgy Tamás, a Charta Könyvkiadó vezetője bemutatja T 1224 – Úz völgye című dokumentumkötetének második, átdolgozott és bővített kiadását.
 

  • Kisgyörgy Tamás, Páll Sámuel és Balla Barna. A szerző felvétele
    Kisgyörgy Tamás, Páll Sámuel és Balla Barna. A szerző felvétele

Egyre ritkulnak sorai azoknak, akik részesei voltak a második világégésnek, túlélték azt, s kiváló emlékezőtehetségükkel figyelmeztetik a ma élőket, a fiatalokat nemzetünk vesztett háborújának egyik legszomorúbb időszakára.
A Charta igazgatója kiadójának köteteivel bizonyította nemzetszolgálatát, a saját maga szerkesztette, kibővített könyve túlmutat a képzőművész személyén, édesapja naplójegyzeteire hajszálpontossággal ráépítette a Csíkon, Háromszéken és Gyergyó vidékén is áthaladó országos székelyföldi belső védvonal egy-egy sarkalatos eseményét.
A könyvbemutatók során előbukkant újabb adatok kényszere sürgette a kötet második kiadását – mondta Kisgyörgy Tamás málnási bemutatóján. Szabó József János magyar hadtörténész szerint, mivel a napló pontosítja a korabeli hivatalos harci események egy-egy momentumát, ennek a műfajnak ez az eddig legsikeresebb dokumentuma.
A sepsibesenyői családi gyökerekkel rendelkező Páll Sámuel tanító úr – akit számos málnási tanítványa köszöntött virággal – korát meghaladó éleslátással ragadta ki beszédében életének, katonaéveinek érdekfeszítő történéseit, az akkor 17 évesen besorolt Úz-völgyi tüzér katona emlékfoszlányait. Nagy volt a székely határőrség áldozata – olvassuk gondolatait a bemutatott kötetben –, mert semmi sem sikerült. Elveszítettük a háborút, elveszítettük hazánkat, elveszett a dicsőség, s odaveszett a sok székely katona.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2157
szavazógép
2015-10-28: Magazin - :

Dancs Annamari az évad legjobb operettszínésze

Dancs Annamarit választották az évad legjobb operettszínészének – közölte a Dancs Market Records lemezkiadó, megjegyezve, megjelent az énekesnő tizenegyedik lemeze, melynek címe Színház, szerelem.
 
2015-10-28: Faluvilág - Bokor Gábor:

Isten dicsőségére énekeltek

Hétvégén zajlott a hagyományos papolci kórustalálkozó. A negyedik alkalommal megrendezett eseménynek a református templom adott méltó otthont. Hat kórus, a helyi református vegyes kar, az uzoni református dalárda, a keresztvári Fekete Lajos Református Dalárda, a kilyéni Búzavirág Dalkör, a kovásznai Pastorala Kamarakórus és a zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar vett részt a találkozón.