Isten dicsőségére énekeltek

2015. október 28., szerda, Faluvilág

Hétvégén zajlott a hagyományos papolci kórustalálkozó. A negyedik alkalommal megrendezett eseménynek a református templom adott méltó otthont. Hat kórus, a helyi református vegyes kar, az uzoni református dalárda, a keresztvári Fekete Lajos Református Dalárda, a kilyéni Búzavirág Dalkör, a kovásznai Pastorala Kamarakórus és a zágoni Mikes Kelemen Vegyes Kar vett részt a találkozón.
 

  • A templom adott helyet a találkozónak. A szerző felvétele
    A templom adott helyet a találkozónak. A szerző felvétele

A kórusok fel­lépését istentisztelet előzte meg. Váncza Lajos papolci lelkész kérte Isten áldását a résztvevőkre, és hangsúlyozta: Isten akaratából két alapvető érzés, az öröm és a fájdalom is ott van a kórusdalokban. Énekeljünk tehát együtt Isten dicsőségére! – buzdította a jelenlévőket.
A zágoni önkormányzat részéről Nicolae Cosnean alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. A templomban éneklés jobbá, megértőbbé tesz – körvonalazta az esemény fontosságát. A szervezést felvállaló papolci kórus részéről Márton Gabriella szólt az egybegyűltekhez. Példaértékű feladat az éneklés, ezt a nyelvet nem mindenki ismeri, de mindenki megérti. A kórusmunka eredménye az igazabb, jobb emberré válás. Az ének pedig akkor szép, ha többen éneklik – hangoztatta.
Elsőként a papolciak mutatták be tudásukat. Előadásuk végén Márton János karnagy bejelentette: a kórus két oszlopos tagjának ez volt az utolsó fellépése, visszavonul Debreczi Irén és Molnár Erzsébet.
A fellépések után a résztvevők közösen énekelték a magyar himnuszt, majd a templomkertben a néhai dalos társak emlékére állított kopjafánál helyezték el a kegyelet koszorúit. A találkozó a kultúrotthonban felszolgált közös ebéddel ért véget.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1867
szavazógép
2015-10-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Páll Sámuel kilencvenedik születésnapján

Több kettős találkozónál a mai – fejtette ki pénteken a gyülekezeti teremben összegyűlteket köszöntő tiszteletes Balla Barna, Málnás református lelkipásztora: október 23-án méltóságteljesen emlékezik a magyarság az 1956-os forradalom eseményeire, mi pedig október 23-a estéjén a 90. életévét betöltő Páll Sámuel világháborús veteránt, nyugalmazott igazgató-tanítót köszöntjük, s falunk lakója, Kisgyörgy Tamás, a Charta Könyvkiadó vezetője bemutatja T 1224 – Úz völgye című dokumentumkötetének második, átdolgozott és bővített kiadását.
 
2015-10-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Krizba (Szomszédolás)

Krizba a barcasági Tízfaluhoz tartozó Háromfalu egyike, a már bemutatott Barcaújfalu szomszédja, ahol 400 evangélikus-lutheránus magyar lélek lakik. Bár az egyházközség történetét éppen tíz esztendővel ezelőtt vetette papírra tiszteletes Koszta István brassói lelkész, a jelen történései felől érdeklődve mégis a jelenlegi lelkészt, Bencze Nimródot kerestük.