Háromszéki cégranglistaBérekben még mindig sereghajtók

2015. október 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A közel ötezer Háromszéken tevékenykedő vállalat alig több mint 15 százaléka érdemelte ki tavalyi tevékenysége alapján, hogy bekerüljön a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által összeállított cégranglista díjazottjai közé. A sepsiszentgyörgyi Sugás vendéglőben megszervezett díjátadó ünnepségen egyebek mellett újból szóba került, hogy a megye továbbra is sereghajtó a bérezés tekintetében, miközben a cégek nyeresége értékelhető mértékben nőtt 2014 során.
 

  • Díjátadó ünnepség – az értékek találkozója. Bedő Andor felvétele
    Díjátadó ünnepség – az értékek találkozója. Bedő Andor felvétele

Házigazdaként Édler András, a kamara elnöke az ünnepség elején az idei cégranglistával kapcsolatos száraz tényeket ismertette. Eszerint az Értékek találkozójának keresztelt, egyébként a huszonkettedik kiadásánál tartó díjazás úgymond nyertese az a közel 750 vállalkozás, amely – könyvviteli mérlegük alapján – összesen 3,2 millió lej üzleti forgalmat valósított meg. Mint kiderült, a toplistára került vállalkozások két százalékkal jobban teljesítettek, viszont a megye szintjén működő közel ötezer cég összességé­ben visszaesést mutatott, mivel mintegy százmillióval kevesebb forgalmat bonyolított le, mint egy évvel korábban. A kamara ugyanakkor további két feltételt vett figyelembe a ranglista összeállításánál: a nyereség mértékét, illetve az alkalmazottak számát. Előbbi kapcsán az elnök kifejtette: több mint háromszáz millió lejről beszélhetünk 2014-ben, ami nyolcmillióval haladja meg az előző évi nyereséget, míg utóbbi kapcsán jelentős változás nem figyelhető meg, a nagyjából 45 ezer körüli alkalmazott továbbra is az országos átlagtól elmaradó bért vihet haza havonta. Kovászna megye tíz legeredményesebb vállalkozása tejfeldolgozásban, készruhaiparban, építőanyag-iparban, csomagolóanyag-gyártásban, kereskedelemben, szállításban, építkezésben, pékiparban és telekommunikációban tevékenykedik.
 Édler az adatok tükrében két következtetést is megfogalmazott: egyrészt örömre okot adó, hogy 2014-ben az ipar uralta a gazdasági életet a megyében – közel 11 százalékos ugrást jegyezve –, ami azt tükrözi, hogy a hozzáadott érték teret hódított Háromszéken is. Másrészt az alacsony bérek kapcsán egy javaslattal élt, mely szerint mentalitásváltásra van szükség: ideje olyan beruházókat hozni a megyébe, akik nagyobb béreket kínálnak. Az elnök szerint az olcsó munkaerőt a továbbiakban nem kellene befektetőcsalogató eszközként bevetni. „Az olcsó munkaerő mind foglalt, csak annak kellene jönnie, aki mást akar” – jelentette ki. Az elnök ugyanakkor nem mulasztotta el felhívni a figyelmet, hogy Háromszéken, noha a munkanélküliségi arány hat százalék körüli, „csak az nem talál állást, aki nem akar”.
Háromszék gazdaságának másfajta megközelítésére vállalkozott Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, illetve Sztakics Éva, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Tamás Sándor egyebek mellett elmondta: a készruhagyárak kivételével kevés olyan vállalkozás van, amely ne lenne valamilyen kapcsolatban az önkormányzattal, amely egyébként a „legnagyobb üzem”, hiszen több mint 1800 személyt foglalkoztat, illetve több tízmillió lejes költségvetéssel rendelkezik, és ennek jelentős részét fejlesztésekre szánják. Ugyanakkor mindkét önkormányzati vezető megerősítette, hogy a bérek mértékével valóban gond van, illetve arra is kitértek, hogy alacsony a felsőoktatást végzettek száma. Sztakics Éva a maga részéről megköszönte a vállalkozók megértését a városvezetés által korábban alkalmazott jelentős ingatlanadó-növelés kapcsán.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2015-10-28: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Krizba (Szomszédolás)

Krizba a barcasági Tízfaluhoz tartozó Háromfalu egyike, a már bemutatott Barcaújfalu szomszédja, ahol 400 evangélikus-lutheránus magyar lélek lakik. Bár az egyházközség történetét éppen tíz esztendővel ezelőtt vetette papírra tiszteletes Koszta István brassói lelkész, a jelen történései felől érdeklődve mégis a jelenlegi lelkészt, Bencze Nimródot kerestük.
2015-10-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Üzleti tervek versenye (Kezdő vállalkozóknak)

A Junior Business Club december 4-én sorrendben hatodik alkalommal szervezi meg az üzleti tervek versenyét. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatával partnerségben zajló verseny célja, hogy minél több erdélyi fiatal vállalkozásba kezdjen.