Hírsaláta

2008. április 12., szombat, Belföld

BĂSESCU VÁDOL. Mind az írott, mind az elektronikus média bőven kommentálta Băsescu ama kijelentését, miszerint korrupt volt az a bíró, aki építési engedélyt adott Costel Costanda üzletembernek a bukaresti Bordei-parkban, mert megszegte Bukarest törvényerejű urbanizációs tervét.

Băsescu szerint Costanda annak tudatában vett telket a parkban, hogy meg tudja vásárolni azt a bírót is, aki majd jóváhagyja az építkezési engedélyét. Az államfő csak azt felejti el megmondani, hogy az említett telkek visszaszolgáltatását épp ő maga írta alá polgármester korában. Nyilatkozata nagy vihart kavart, a Legfelső Igazságügyi Tanács elnöke, Lidia Bărbulescu hevesen tiltakozott bírója megbélyegzése miatt. A testület ugyanis már tavaly nyáron megállapította, hogy helyesen jártak el a Bukaresti Fellebbviteli Bíróság bírái, amikor helyt adtak Costanda szinte 18 millió eurós kártérítési követelésének a fővárosi polgármesteri hivatallal szemben. (Antena3)

CSIKI-CSUKI AJÁNDÉKJEGYEKKEL. A kormány a hét elején bejelentette, hogy visszavonja, illetve kiosztani sem engedi a húsvéti ajándékjegyeket a közalkalmazottaknak. A tanügyben 160 lejes béremelést ígért április 1-jétől cserébe, de még így is nagy volt a felháborodás. A közalkalmazottak szakszervezete is sztrájkkal fenyegetőzött, s ahogyan az már a Tăriceanu-kormánytól megszokott, most visszavonni készülnek a korábbi döntést. Hiába, nyakunkon a választások. (Evenimentul zilei)

DÁNÉ LESZ AZ EMKE ELNÖKE. Elnökváltás lesz az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) hét végi közgyűlésén, miután Kötő József színháztörténész, művelődésszervező nem vállal újabb megbízatást. Az EMKE elnöki tisztségét a következő négyéves időszakra Dáné Tibor Kálmán ügyvezető elnök veszi át, amennyiben a közgyűlés bizalmat szavaz neki. Kötő József továbbra is a vezetőtestület tagja marad, és főtanácsadóként segíti majd az EMKE munkáját. (Krónika)

GYORSÍT A BECHTEL. Az erdélyi autósztrádát építő munkások szerdától két órával többet, napi tizenkét órát dolgoznak. Amint az építő közölte, gyorsítani kénytelen a munkálatok ütemét, mert az év végéig 25 kilométernyi autósztrádát kell használatba adnia Gyalu és Torda között. A Bechtel cég képviselői állítják, hogy a határidő betartását egyedül a finanszírozás hiánya akadályozza. Az amerikai társaság képviselői állítják: december óta saját alapjaikból fedezik a munkálatokat, és eddig több mint 50 millió eurót költöttek, várva, hogy a román állam megtérítse azt. (Román Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-12: Közélet - Váry O. Péter:

Kalamár György visszalépett

A sepsiszentgyörgyi önkormányzati RMDSZ-jelöltlistáról neve levételét kérte a mostani és az előző ciklusban is képviselőként tevékenykedő Kalamár György színművész.
2008-04-12: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Önkormányzati konferenciát tart az RMDSZ
Székelyföldi önkormányzati találkozót szervez ma Csíkszeredában az RMDSZ. A találkozón az operatív programokkal kapcsolatos új kiírásokról és a közelgő helyhatósági választásokról egyaránt elhangzanak előadások.