Belföldi hírek

2008. április 12., szombat, Belföld
Önkormányzati konferenciát tart az RMDSZ

Székelyföldi önkormányzati találkozót szervez ma Csíkszeredában az RMDSZ. A találkozón az operatív programokkal kapcsolatos új kiírásokról és a közelgő helyhatósági választásokról egyaránt elhangzanak előadások.

A rendezvényre százharminc polgármester és alpolgármester érkezik Brassó, Hargita, Kovászna és Maros megyéből. Az önkormányzatok esélyeiről és kihívásairól Horváth Anna, a területfejlesztési minisztérium államtitkára, a vidékfejlesztésre szóló pályázatokról Klárik László, a vidékfejlesztési kifizetési ügynökség vezérigazgatója, a forrástérképről pedig Csutak István, az RMDSZ regionális politikai szakértője tart előadást. A konferencián részt vesz és beszédet mond Markó Béla szövetségi elnök és Kelemen Hunor ügyvezető elnök.

Bárkivel szövetségben az RMDSZ ellen

A Nagyrománia Párt Kolozs megyei szervezete kész lemondani saját jelöltjéről a megyei elnöki tisztségre, és támogatni a Nemzeti Liberális Párt képviselőjét, Marius Nicoarăt — jelentette be tegnap Gheorghe Funar. A szenátor azt nyilatkozta: együtt kívánnak működni a román pártokkal azért, hogy ne az RMDSZ jelöltje kerüljön a megyei tanács elnöki tisztsé­gébe. Gheorghe Funar elmondta, egyedül a Demokrata—Liberális Párttal nem tárgyalnak. A Nemzeti Liberális Párt jelöltjének támogatásáért cserébe a megyei tanács alelnöki tisztségét kéri a Nagyrománia Párt.

Cristian Diaconescu az SZDP főpolgármester-jelöltje

Hárman jelentkeztek, de egy negyedik személyt választott az SZDP bukaresti főpolgármester-jelöltnek. A pártban rengeteg vitát okozott, hogy Marian Vanghelie, Sorin Oprescu vagy Miron Mitrea közdjön-e meg a funkcióért, de az SZDP végrehajtó bizottsága tegnap délelőtt Cristian Diaconescu mellett döntött. A párt alelnöke kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy győztesen kerüljön ki egy olyan tisztségért folyó versenyben, amelyet sohasem töltött be a baloldal képviselője.

Tiltakoznak az oktatási szakszervezetek

Egyre több megyében jelentik be a tanügyi szakszervezetek, hogy tiltakozó akciókat szerveznek az ajándékjegyek megvonása miatt. Aradon tegnap vonultak a prefektúra elé a pedagógusok, hétfőn kétórás japán sztrájkot tartanak Kolozs és Szatmár megyében is. Csatlakozik az egyetem előtti oktatási szakszervezetek sztrájkjához a felsőoktatásban dolgozók Alma Mater érdekvédelmi szervezete is.

Tüntetnek a rendőrök Bukarestben

A rendőrök akkor is tiltakozó akciót szerveznek ma a fővárosban, ha követeléseik egy részét a tegnapi tárgyalások után teljesíti a belügyminisztérium vezetősége — jelentette be a Rendőrök Szakszervezetének vezetősége. A minisztériummal zajló tárgyalások jelenleg nem zökkenőmentesek — közölték a szakszervezeti vezetők. Az érdekvédelem a rendőrökre vonatkozó törvények módosítását kéri. A rendőrök nem értenek egyet azzal, hogy nem fizetik ki a túlórákat, illetve hogy nem kapnak értük szabadnapot. Kérik, hogy szükség esetén ingyenes gyógyszeres kezelésben részesüljenek úgy, ahogyan a törvény előírja, illetve kapjanak életbiztosítást. A rendőrök béreikkel is elégedetlenek.

Befejeződött a Dacia-sztrájk

Egy nap híján három hetet tartott a piteşti-i Dacia autógyár alkalmazottainak a sztrájkja, amely tegnap ért véget azt kö­vetően, hogy a felek megállapodtak a béremelésről. A francia Renault tulajdonában lévő gyár vezetősége csütörtök éjszaka újabb béremelési ajánlatot tett: a dolgozók az év elejétől 300 lejes fizetésemelést kapnak, ami szeptember 1-jétől a havi bruttó fizetésüknek megfelelő jutalékkal egészül ki. Ez utóbbi összeget évente egyszer folyósítják. A szakszervezeti vezetők szerint így a dolgozók bruttó havibére legkevesebb 435 lejjel emelkedik. Becslések szerint a sztrájk naponta közel tízmillió eurós bevételkiesést okozott a vállalatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2008-04-12: Belföld - x:

Hírsaláta

BĂSESCU VÁDOL. Mind az írott, mind az elektronikus média bőven kommentálta Băsescu ama kijelentését, miszerint korrupt volt az a bíró, aki építési engedélyt adott Costel Costanda üzletembernek a bukaresti Bordei-parkban, mert megszegte Bukarest törvényerejű urbanizációs tervét.
2008-04-12: Közélet - Sylvester Lajos:

Kézdivásárhelyi viselettörténeti kiállítás (Előkészületben)

A kézdivásárhelyi Céhtörténeti Mú­zeum és a Múzeumbarátok Egyesülete tavaly novemberben felhívást tett közzé, hogy a szekrények alján lévő egykori polgári viseleti ruhadarabokat és ezek kiegészítőit vigyék be a múzeumba, ahol viselettörténeti kiállítást készítenek belőlük.