Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Belföldi hírek

2007. május 30., szerda, Belföld
Nemzetközi imatüntetés a Lorántffyért

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület nemzetközi imatüntetéssel tiltakozik a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája ügyének rendezését akadályozó huzavona miatt — közölte tegnap Tőkés László püspök. Az év elején rendezett egyházi, polgári engedetlenségi mozgalom nyomán a nagyváradi városi tanács látszólag a magyar diákok számára kedvező döntést hozott, annak megvalósítását azonban Tőkés László szerint szándékosan késleltetik.
A normalitás kezdete lehet

A normalitás kezdetét jelentheti az államfővel folytatott hétfői konzultáció — jelentette ki Markó Béla bukaresti sajtóértekezletén. A szövetségi elnök szerint a megbeszélésen valós prioritásokról esett szó, mint amilyen a közigazgatás hatékonyabb működése, a bürokrácia csökkentése, a decentralizációs folyamat felgyorsítása. Az átvilágítási törvény kapcsán Markó kifejtette: a szövetség támogatja a jogszabály mihamarabbi parlamenti elfogadását, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az RMDSZ már 1990-ben elfogadta a Temesvári Nyilatkozat 8. pontját, amely egyértelműen kimondta: a volt Román Kommunista Pártban tisztséget betöltő személyek ne vállalhassanak köztisztséget. Az egyéni körzetes választási rendszerrel az RMDSZ nem ért egyet, a szövetség a preferenciális választási rendszer bevezetését támogatná, azaz a választók a pártlistákon szereplő jelöltekre adhatnák voksukat, de a kompenzációs, egyfordulós választási rendszer is alkalmas lenne — mondta Markó. A szövetségi elnök fontos kérdésnek tekinti az alkotmány módosítását, és álláspontja szerint a nemzeti kisebbségek jogállásával kapcsolatos előírások mellett az intézmények működése, ezek hatáskörének tisztázása, az intézményközi viszonyok rendezése érdekében is szükség lenne rá. Markó azonban nem hiszi, hogy megteremthető a módosításhoz szükséges kétharmados parlamenti többség.

Bizalmatlansági indítvány

Gheorghe Flutur, a Liberális Demokrata Párt (LDP) ügyvezető elnöke kijelentette, pártja aláírja az egyszerű bizalmatlansági indítványt a Tăriceanu-kormány ellen, amelyet valószínűleg jövő héten nyújtanak be. Mint ismeretes, a bizalmatlansági indítvány ötletét Emil Boc DP-elnök a cotroceni-i tanácskozás után hozta nyilvánosságra. * Dan Voiculescu, a KP elnöke szerint pártja azt követően dönti el, hogy támogatja-e az indítványt, miután tanulmányozza a dokumentumban felhozott érveket. Hozzátette, Románia politikai csatározásokkal vesztegeti az időt, a KP pedig ,,egy hosszan tartó, egészséges politikai helyzetet akar". * Az RMDSZ nem támogatja a DP által kezdeményezett egyszerű bizalmatlansági indítványt. ,,Nem lenne erkölcsös a kormány tagjaként a kormány ellen szavazni" — jelentette ki Markó Béla miniszterelnök-helyettes, aki szerint a parlamenti ülésszak végéig ki kell alakítani a kormányzáshoz szükséges többséget. A jelenlegi kormány legfeljebb az SZDP támogatására számíthatna egy parlamenti többség létrehozásában — vélte Markó. Egyszerű bizalmatlansági indítványt a képviselők és szenátorok legkevesebb egynegyede kezdeményezhet.

Verestóy szavazatára kíváncsiak

A Korrupcióellenes Ügyészség adatokat kért a szenátustól arra vonatkozóan, hogy miként szavazott Verestóy Attila egy tavaly márciusi sürgősségi rendelet esetében, amely révén megemelték a befektetési alapokban birtokolható részvények arányát. A szenátor ugyanis részvényes az alapoknál, és Doru Ţuluş ügyész szerint felmerült a befolyásolás gyanúja. Az ügy nagy vitát váltott ki a szenátus vezetőinek tegnapi ülésén, Nicolae Văcăroiu elnök a kérést szabályzat-, törvény- és alkotmányellenesnek nevezte. Mint ismeretes, az RMDSZ-es szenátor ellen korrupció gyanúja miatt vizsgálódik az ügyészség.

Fertőzött halkonzervek

Több mint 170 tonhalkonzervet vontak vissza a forgalomból és koboztak el a Fehér megyei üzletekből és szupermarketekből azt követően, hogy Beszterce-Naszód megyében egy férfi botulizmusban (ételmérgezés) betegedett meg egy Thaiföldön gyártott tonhalkonzerv elfogyasztása után. Az utóbbi napokban több megyéből vontak ki a forgalomból tonhalkonzerveket. Az év eleje óta nyolc botulizmusos esetet jeleztek országos szinten, míg 2006-ban csak három eset volt ebben az időszakban. * A Kovászna megyei élelmiszer-biztonsági hivatal bejelentette, zárolják és ideiglenesen kivonják a forgalomból a thaiföldi konzerveket.
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 947
szavazógép
2007-05-30: Belföld - x:

Hírsaláta

SZEMÉTLÁDA LESZÜNK, VAGY NEM? Több mint tizenötezer tonna háztartási hulladék Romániába szállításáról és feldolgozásáról tárgyalnak csütörtökön Bukarestben az olasz környezetvédelmi minisztérium szakemberei román kollégáikkal — értesült az Il Corriere della Sera olasz napilap.
2007-05-30: Világfigyelő - x:

Egyéves Gyurcsány ,,hazugságbeszéde”

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által elmondott balatonőszödi ,,hazugságbeszéddel" foglalkozott tegnap, az első évforduló kapcsán A magyar szocialistákat gyanúsítják című cikkében a Der Standard osztrák napilap.