Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2007. május 30., szerda, Belföld
SZEMÉTLÁDA LESZÜNK, VAGY NEM? Több mint tizenötezer tonna háztartási hulladék Romániába szállításáról és feldolgozásáról tárgyalnak csütörtökön Bukarestben az olasz környezetvédelmi minisztérium szakemberei román kollégáikkal — értesült az Il Corriere della Sera olasz napilap.

Az olaszok állítólag tonnánként száztíz eurót fizetnének a szemétfeldolgozásért. Nápoly környékén és Campagna tartományban válság alakult ki a hulladéktárolók telítettsége miatt. ,,Nem fogunk Európa szemétládájává válni" — nyilatkozta Korodi Attila környezetvédelmi tárcavezető, megjegyezve: nem kapott még hivatalos megkeresést, hogy olaszországi szemetet szállítsanak az országba. Leszögezte, Románia a csatlakozási tárgyalásokon rögzítette, hogy joga van megtagadni más tagország szemetének tárolását a területén. (Antena3)

HÁZELNÖKÖK VERESPATAKON. A román és a magyar parlament elnökei októberi találkozójának helyszíne Verespatak — jelentette be Bogdan Olteanu, aki erről múlt héten Pozsonyban egyeztetett Szili Katalin házelnökkel. ,,A találkozóra meghívást kapnak azok a romániai és magyarországi civil szervezetek is, amelyeket közvetlenül foglalkoztat a verespataki bányászati terv sorsa. A két ország közvéleményét ezáltal is szeretnénk rábírni a tervvel kapcsolatos józan és visszafogott álláspont megfogalmazására" — fejtette ki Bogdan Olteanu. (Hotnews)

VESZEKEDŐS IGAZSÁGÜGYI MINISZTER. Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter hétfőn egész nap hol az egyik, hol a másik tévében mint cserfes kofa veszekedett a politikusokkal, riporterekkel, mert azok nem hitték el neki, hogy a feddhetetlenségi törvény módosítását — melyet a kormányülésen sürgősségi rendelettel oldanak meg — nem az unió nyomására, Franco Frattini hatására kezdeményezte. A módosítási javaslatok között szerepel például, hogy 20 000 euróról 10 000 euróra csökkentsék azt a vagyongyarapodást, amikor vizsgálatot lehet indítani. Chiuariu a sürgősségi kormányrendelettel azt is el szeretné érni, hogy a törvényt mihamarabb ültessék gyakorlatba. Ellentétben az újságírókkal, ellenzéki politikusokkal, Tudor Chiuariu nem tart attól, hogy az Európai Unió életbe léptetné a védzáradékot a még megfigyelt három terület bármelyikén. (Realitatea TV)

Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter hétfőn egész nap hol az egyik, hol a másik tévében mint cserfes kofa veszekedett a politikusokkal, riporterekkel, mert azok nem hitték el neki, hogy a feddhetetlenségi törvény módosítását — melyet a kormányülésen sürgősségi rendelettel oldanak meg — nem az unió nyomására, Franco Frattini hatására kezdeményezte. A módosítási javaslatok között szerepel például, hogy 20 000 euróról 10 000 euróra csökkentsék azt a vagyongyarapodást, amikor vizsgálatot lehet indítani. Chiuariu a sürgősségi kormányrendelettel azt is el szeretné érni, hogy a törvényt mihamarabb ültessék gyakorlatba. Ellentétben az újságírókkal, ellenzéki politikusokkal, Tudor Chiuariu nem tart attól, hogy az Európai Unió életbe léptetné a védzáradékot a még megfigyelt három terület bármelyikén.

A román és a magyar parlament elnökei októberi találkozójának helyszíne Verespatak — jelentette be Bogdan Olteanu, aki erről múlt héten Pozsonyban egyeztetett Szili Katalin házelnökkel. ,,A találkozóra meghívást kapnak azok a romániai és magyarországi civil szervezetek is, amelyeket közvetlenül foglalkoztat a verespataki bányászati terv sorsa. A két ország közvéleményét ezáltal is szeretnénk rábírni a tervvel kapcsolatos józan és visszafogott álláspont megfogalmazására" — fejtette ki Bogdan Olteanu. (Realitatea TV)


Az olaszok állítólag tonnánként száztíz eurót fizetnének a szemétfeldolgozásért. Nápoly környékén és Campagna tartományban válság alakult ki a hulladéktárolók telítettsége miatt. ,,Nem fogunk Európa szemétládájává válni" — nyilatkozta Korodi Attila környezetvédelmi tárcavezető, megjegyezve: nem kapott még hivatalos megkeresést, hogy olaszországi szemetet szállítsanak az országba. Leszögezte, Románia a csatlakozási tárgyalásokon rögzítette, hogy joga van megtagadni más tagország szemetének tárolását a területén. (Antena3)A román és a magyar parlament elnökei októberi találkozójának helyszíne Verespatak — jelentette be Bogdan Olteanu, aki erről múlt héten Pozsonyban egyeztetett Szili Katalin házelnökkel. ,,A találkozóra meghívást kapnak azok a romániai és magyarországi civil szervezetek is, amelyeket közvetlenül foglalkoztat a verespataki bányászati terv sorsa. A két ország közvéleményét ezáltal is szeretnénk rábírni a tervvel kapcsolatos józan és visszafogott álláspont megfogalmazására" — fejtette ki Bogdan Olteanu. (Realitatea TV)
Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2007-05-30: Közélet - Farkas Réka:

Bukarestben a megoldás kulcsa

Ismét remény mutatkozik a Brassó megyéből bölöni területre átköltözött több mint száz roma család helyzetének rendezésére, a háromszéki hatóságok legújabb ötlete szerint kormánypénzből vásárolt NATO-házakba kellene őket áttelepíteni Szászmagyarós határába. György Ervin prefektus szerint ez az egyetlen épkézláb megoldás, hogy elhagyják a megyét, ezzel elvileg a brassói hatóságok is egyetértettek, ám a gyakorlatban nem hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket.
2007-05-30: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Nemzetközi imatüntetés a Lorántffyért

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület nemzetközi imatüntetéssel tiltakozik a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája ügyének rendezését akadályozó huzavona miatt — közölte tegnap Tőkés László püspök. Az év elején rendezett egyházi, polgári engedetlenségi mozgalom nyomán a nagyváradi városi tanács látszólag a magyar diákok számára kedvező döntést hozott, annak megvalósítását azonban Tőkés László szerint szándékosan késleltetik.