Hírsaláta

2007. május 30., szerda, Belföld
SZEMÉTLÁDA LESZÜNK, VAGY NEM? Több mint tizenötezer tonna háztartási hulladék Romániába szállításáról és feldolgozásáról tárgyalnak csütörtökön Bukarestben az olasz környezetvédelmi minisztérium szakemberei román kollégáikkal — értesült az Il Corriere della Sera olasz napilap.

Az olaszok állítólag tonnánként száztíz eurót fizetnének a szemétfeldolgozásért. Nápoly környékén és Campagna tartományban válság alakult ki a hulladéktárolók telítettsége miatt. ,,Nem fogunk Európa szemétládájává válni" — nyilatkozta Korodi Attila környezetvédelmi tárcavezető, megjegyezve: nem kapott még hivatalos megkeresést, hogy olaszországi szemetet szállítsanak az országba. Leszögezte, Románia a csatlakozási tárgyalásokon rögzítette, hogy joga van megtagadni más tagország szemetének tárolását a területén. (Antena3)

HÁZELNÖKÖK VERESPATAKON. A román és a magyar parlament elnökei októberi találkozójának helyszíne Verespatak — jelentette be Bogdan Olteanu, aki erről múlt héten Pozsonyban egyeztetett Szili Katalin házelnökkel. ,,A találkozóra meghívást kapnak azok a romániai és magyarországi civil szervezetek is, amelyeket közvetlenül foglalkoztat a verespataki bányászati terv sorsa. A két ország közvéleményét ezáltal is szeretnénk rábírni a tervvel kapcsolatos józan és visszafogott álláspont megfogalmazására" — fejtette ki Bogdan Olteanu. (Hotnews)

VESZEKEDŐS IGAZSÁGÜGYI MINISZTER. Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter hétfőn egész nap hol az egyik, hol a másik tévében mint cserfes kofa veszekedett a politikusokkal, riporterekkel, mert azok nem hitték el neki, hogy a feddhetetlenségi törvény módosítását — melyet a kormányülésen sürgősségi rendelettel oldanak meg — nem az unió nyomására, Franco Frattini hatására kezdeményezte. A módosítási javaslatok között szerepel például, hogy 20 000 euróról 10 000 euróra csökkentsék azt a vagyongyarapodást, amikor vizsgálatot lehet indítani. Chiuariu a sürgősségi kormányrendelettel azt is el szeretné érni, hogy a törvényt mihamarabb ültessék gyakorlatba. Ellentétben az újságírókkal, ellenzéki politikusokkal, Tudor Chiuariu nem tart attól, hogy az Európai Unió életbe léptetné a védzáradékot a még megfigyelt három terület bármelyikén. (Realitatea TV)

Tudor Chiuariu igazságügyi miniszter hétfőn egész nap hol az egyik, hol a másik tévében mint cserfes kofa veszekedett a politikusokkal, riporterekkel, mert azok nem hitték el neki, hogy a feddhetetlenségi törvény módosítását — melyet a kormányülésen sürgősségi rendelettel oldanak meg — nem az unió nyomására, Franco Frattini hatására kezdeményezte. A módosítási javaslatok között szerepel például, hogy 20 000 euróról 10 000 euróra csökkentsék azt a vagyongyarapodást, amikor vizsgálatot lehet indítani. Chiuariu a sürgősségi kormányrendelettel azt is el szeretné érni, hogy a törvényt mihamarabb ültessék gyakorlatba. Ellentétben az újságírókkal, ellenzéki politikusokkal, Tudor Chiuariu nem tart attól, hogy az Európai Unió életbe léptetné a védzáradékot a még megfigyelt három terület bármelyikén.

A román és a magyar parlament elnökei októberi találkozójának helyszíne Verespatak — jelentette be Bogdan Olteanu, aki erről múlt héten Pozsonyban egyeztetett Szili Katalin házelnökkel. ,,A találkozóra meghívást kapnak azok a romániai és magyarországi civil szervezetek is, amelyeket közvetlenül foglalkoztat a verespataki bányászati terv sorsa. A két ország közvéleményét ezáltal is szeretnénk rábírni a tervvel kapcsolatos józan és visszafogott álláspont megfogalmazására" — fejtette ki Bogdan Olteanu. (Realitatea TV)


Az olaszok állítólag tonnánként száztíz eurót fizetnének a szemétfeldolgozásért. Nápoly környékén és Campagna tartományban válság alakult ki a hulladéktárolók telítettsége miatt. ,,Nem fogunk Európa szemétládájává válni" — nyilatkozta Korodi Attila környezetvédelmi tárcavezető, megjegyezve: nem kapott még hivatalos megkeresést, hogy olaszországi szemetet szállítsanak az országba. Leszögezte, Románia a csatlakozási tárgyalásokon rögzítette, hogy joga van megtagadni más tagország szemetének tárolását a területén. (Antena3)A román és a magyar parlament elnökei októberi találkozójának helyszíne Verespatak — jelentette be Bogdan Olteanu, aki erről múlt héten Pozsonyban egyeztetett Szili Katalin házelnökkel. ,,A találkozóra meghívást kapnak azok a romániai és magyarországi civil szervezetek is, amelyeket közvetlenül foglalkoztat a verespataki bányászati terv sorsa. A két ország közvéleményét ezáltal is szeretnénk rábírni a tervvel kapcsolatos józan és visszafogott álláspont megfogalmazására" — fejtette ki Bogdan Olteanu. (Realitatea TV)
Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2039
szavazógép
2007-05-30: Közélet - Farkas Réka:

Bukarestben a megoldás kulcsa

Ismét remény mutatkozik a Brassó megyéből bölöni területre átköltözött több mint száz roma család helyzetének rendezésére, a háromszéki hatóságok legújabb ötlete szerint kormánypénzből vásárolt NATO-házakba kellene őket áttelepíteni Szászmagyarós határába. György Ervin prefektus szerint ez az egyetlen épkézláb megoldás, hogy elhagyják a megyét, ezzel elvileg a brassói hatóságok is egyetértettek, ám a gyakorlatban nem hajlandóak megtenni a szükséges lépéseket.
2007-05-30: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Nemzetközi imatüntetés a Lorántffyért

A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület nemzetközi imatüntetéssel tiltakozik a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályája ügyének rendezését akadályozó huzavona miatt — közölte tegnap Tőkés László püspök. Az év elején rendezett egyházi, polgári engedetlenségi mozgalom nyomán a nagyváradi városi tanács látszólag a magyar diákok számára kedvező döntést hozott, annak megvalósítását azonban Tőkés László szerint szándékosan késleltetik.