Röviden

2007. június 27., szerda, Világfigyelő
Lesz népszavazás Magyarországon

Győztünk, és papírunk is van róla ― így értékelte az Országos Választási Bizottság népszavazásokat hitelesítő döntését Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. A döntéssel szerinte nem a Fidesz, nem a tandíj vagy a vizitdíj ellenzői, hanem a demokrácia hívei győztek Magyarországon, vagyis azok, akik azt mondták, hogy ezekről a kérdésekről a magyar állampolgároknak joguk van véleményt mondaniuk, és ne a hatalom vagy Gyurcsány Ferenc szabja meg, hogy miről lehet és miről nem lehet népszavazást tartani.

A politikus azt mondta: a Fidesz legfontosabb célja, hogy minél hamarabb és egyszerre tarthassák meg a népszavazást a hat kérdésben, ezért úgy számolnak, hogy ősszel, szeptemberben összegyűjtik a kérdésenkénti 200 000 aláírást, és kora tavasszal megtartják a népszavazást. * Az MSZP áll a népszavazás elébe, és arra készül, hogy az emberek meg fogják érteni érveit ― mondta Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője tegnap Budapesten.

NATO—orosz csúcs

Az együttműködés fontosságát emelte ki a NATO főtitkára és az orosz elnök a Kremlben tegnap tartott megbeszélésén, amelyen a három legvitatottabb problémát tekintették át. Jaap de Hoop Scheffer elismerte, hogy továbbra is fennállnak a nézeteltérések Koszovó státusa, az amerikai rakétapajzs elemeinek közép-európai telepítése, valamint az európai hagyományos haderők és fegyverzetek csökkentéséről rendelkező szerződés ügyében. Hozzátette, hogy a viták ellenére szó sincs a kapcsolatok romlásáról. ,,A nézeteltérések nem azt jelentik, hogy el kell kezdenünk aggodalmaskodni, vagy vissza kell térni a régi sztereotípiákhoz, hanem azt, hogy folytatnunk kell a megbeszéléseket" ― mondta a NATO főtitkára Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott eszmecseréje után. A találkozón Jaap de Hoop Scheffer kifejtette: Oroszország és a NATO együttműködésének nincs alternatívája, az észak-atlanti szövetség nem tudja megkerülni Oroszországot, és ez fordítva is igaz.

Tanúként hallgatják ki Chiracot

A következő hónapokban kihallgatják Jacques Chirac volt francia államfőt egy illegális pártfinanszírozási ügyben ― közölte tegnap az exelnök ügyvédje. Arra az időre nyúlik vissza az ügy, amikor Chirac még Párizs polgármestere (1977―1995) és az újgaulle-ista Tömörülés a Köztársaságért (RPR) párt feje volt. Korábban kiderült, hogy olyan közpénzeket juttattak akkoriban az RPR pártkasszájába, amelyeket a fővárosi elöljárósággal kötött hamis munkaszerződések alapján vettek fel. Chirac bizalmasa, Alain Juppé, későbbi miniszterelnök 14 havi felfüggesztett börtönbüntetést kapott 2004-ben az illegális pártfinanszírozásért.

Ítéletidő Angliában

Súlyos árvízhelyzet alakult ki kedd hajnalra Közép- és Észak-Anglia több nagyvárosában, miután néhány óra alatt egyhavi átlagnak megfelelő mennyiségű eső zúdult a térségre. Három halálos áldozata van az ítéletidőnek. Leeds és Sheffield központja teljesen víz alá került; a helyenként több méter magas ár mindkét észak-angliai nagyvárosban súlyos károkat okozott. Sheffieldben a szennyvízzel keveredett ár teljesen elöntötte a belvárost. Az árvíz számos járművet elsodort, több ház összedőlt. Százakat kellett kitelepíteni otthonukból egy víztározó gátszakadásának veszélye miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4439
szavazógép
2007-06-27: Világfigyelő - x:

Gazprom-stratégia a MOL-részvényszerzés mögött?

Az elmúlt napok két eseménye fogja befolyásolni az Európai Unió jövőbeni energiabiztonságát: az egyik az Oroszországból Európába vezető fekete-tengeri gázvezetékről az orosz Gazprom és az olasz ENI között aláírt szándékmegállapodás, a másik pedig az OMV részvényvásárlása, mellyel az osztrák olaj- és gázipari nagyvállalat növelte részesedését a MOL-ban ― írta a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) tegnapi kommentárjában.
2007-06-28: Sport - x:

Második a Nagy Mózes SK (Labdarúgás)

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes SK győzelmével zárult a magyarországi Gyöngyösön megszervezett II. Umbro-Kupa labdarúgótorna. A viadal másik háromszéki együttese, Barót az utolsó előtti helyen zárt.