Gazprom-stratégia a MOL-részvényszerzés mögött?

2007. június 27., szerda, Világfigyelő

Az elmúlt napok két eseménye fogja befolyásolni az Európai Unió jövőbeni energiabiztonságát: az egyik az Oroszországból Európába vezető fekete-tengeri gázvezetékről az orosz Gazprom és az olasz ENI között aláírt szándékmegállapodás, a másik pedig az OMV részvényvásárlása, mellyel az osztrák olaj- és gázipari nagyvállalat növelte részesedését a MOL-ban ― írta a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) tegnapi kommentárjában.

A Gazprom újabb csápokat növeszt című cikk szerint az OMV közleménye, melyben konstruktív párbeszédre kéri a MOL menedzsmentjét, azt sejteti, hogy a magyar céget meglepetésként érte a tranzakció. A tízszázalékos szavazatijog-korlátozás miatt az ügylet közvetlenül nem hoz sok változást a magyar ásványolaj-ipari vállalatnál ― írta a svájci lap ―, mert a MOL az elmúlt években értésre adta, visszaveri a befolyásszerzésre irányuló osztrák próbálkozásokat, és a közép-európai konszolidációs folyamatban erős vetélytársként óhajt fellépni.

Ám Bécs ezt a függetlenséget nem szándékozik tovább tűrni, amint az Wolfgang Ruttenstorfer szóhasználatából is kiviláglik: az OMV vezérigazgatója ,,stratégiai részesedésről", ,,szövetségről" beszélt, amely a nagyprojektek esetében nagyobb ellensúlyt képezhetne, hatékonyan versenyezhetne a nagyobb olaj- és gázkonszernekkel. Az energiamultik ez idáig csak marginálisan érdeklődtek a növekvő közép-európai piac iránt, ám általános a várakozás ― írta a lap ―, hogy az ágazati konszolidáció befejeződése után, melyből az OMV-n és a MOL-on kívül főként a lengyel PKN Orlen profitált, erőteljesen behatolnak a térségbe.

Az NZZ szerint a piac feje fölött lebonyolított, nem saját pénzből finanszírozott OMV-részvényvásárlás egyik korai jele lehet annak, hogy elkezdődött a konszolidációs folyamat második szakasza. A MOL és az OMV ugyanis nem csak vetélytársai egymásnak, közös sajátosságokkal is rendelkeznek: mindkettő szoros üzleti kapcsolatokat ápol a többségében a Kreml által közvetlenül ellenőrzött Gazprommal, mely az európai gázszükséglet egynegyedét (az EU keleti, volt kommunista tagországaiban 80―100 százalékát) fedezi oroszországi és Kaszpi-tengeri gázból.

A Kreml akarata szerint ennek így is kell maradnia ― írta az NZZ. Moszkvá­nak sikerült ,,szánalmas módon" kudarcra kárhoztatnia a Kaczynski fivérek kísérletét a lengyel energiaellátás Oroszországtól való függetlenítésére, és a Gazprom az elmúlt hetekben-hónapokban további lépéseket tett monopóliumának megőrzésére: ennek része a MOL közreműködésével tervezett Kék Áramlat gázvezeték, valamint az OMV-vel nemrég kötött megállapodás alsó-ausztriai gáztározó- és elosztóberendezések építéséről. Ide tartozik az elmúlt hét végén az olasz ENI-vel aláírt szándéknyilatkozat a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről, valamint a Schröder-projekt, melynek értelmében orosz gázt szállítanának Németországba egy megépítendő balti-tengeri vezetéken keresztül.

Oroszországnak, amely önmaga nem rendelkezik elegendő gáztartalékkal a tervezett vezetékek ellátásához, már sikerült megállapodnia a Kaszpi-tengeri országokkal egy part menti vezeték építéséről, amely a térség gázkészleteit teljes terjedelmében a Gazprom rendszerébe juttatná. Ez a gáz azonban hiányozni fog a Nabucco-projekthez, amellyel az EU szeretné csökkenteni orosz energiafüggőségét, hiszen az azerbajdzsáni gáz önmagában nem igazolja a vezeték magas építési költségeit. A Gazprom hatékonyan megvalósuló stratégiája minden jel szerint arra fut ki, hogy kegyelemdöfést adjon a Nabuccónak. Az EU közösségi terve nyilvánvalóan vakvágányra került amiatt, hogy az előkészítési munkálatokat olyan energiatársaságokra hagyták, amelyek maguk is a Gazprommal való jó viszonytól függnek ― állapította meg a Neue Zürcher Zeitung kommentátora.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4369
szavazógép
2007-06-27: Világfigyelő - x:

A VMSZ vezetői a szerb kormányfőnél

A nemzetiségeket érintő fontos kérdésekről tárgyaltak Vojislav Kostunica szerb miniszterelnökkel a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetői ― jelentette a Magyar Szó. A legnagyobb délvidéki magyar politikai erő vezetőségében bekövetkezett májusi személyi változások óta ez volt a magyar vezetők és a szerb kormányfő első találkozója.
2007-06-27: Világfigyelő - Mózes László:

Röviden

Lesz népszavazás Magyarországon
Győztünk, és papírunk is van róla ― így értékelte az Országos Választási Bizottság népszavazásokat hitelesítő döntését Pokorni Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke. A döntéssel szerinte nem a Fidesz, nem a tandíj vagy a vizitdíj ellenzői, hanem a demokrácia hívei győztek Magyarországon, vagyis azok, akik azt mondták, hogy ezekről a kérdésekről a magyar állampolgároknak joguk van véleményt mondaniuk, és ne a hatalom vagy Gyurcsány Ferenc szabja meg, hogy miről lehet és miről nem lehet népszavazást tartani.