Belföldi hírek

2008. április 15., kedd, Belföld
Lazăr Comănescu az új külügyminiszter

Románia volt európai uniós nagykövetét javasolta Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök az Adrian Cioroianu lemondása után megüresedett külügyminiszteri tisztségre. A kormányfő tegnap délután küldte el erre vonatkozó javaslatát Traian Băsescu államfőnek, aki alá is írta a kinevezést. Adrian Cioroianu pénteken mondott le tisztségéről, miután egy román állampolgár életét vesztette azt követően, hogy egy lengyelországi börtönben éhségsztrájkba kezdett.

Az 59 éves Comănescu mostanáig Románia EU-nagykövete volt, 1995 és 1998 között államtitkárként dolgozott a külügyminisztériumban. A kormányfő döntését a legtöbb párt vezetője üdvözölte, többen hangsúlyozták, hogy a karrierdiplomata kinevezése azt bizonyítja, a liberálisoknak nincsenek felkészült embereik.

Sztrájkhullám az országban

Alig ért véget a Dacia-gyárban dolgozók munkabeszüntetése, újabb tiltakozáshullám vette kezdetét a napokban. Tegnap folytatódott a tehergépkocsi-sofőrök felvonulása: több nagyváros és Bukarest terelőútjait zárták el a kamionok. A tüntetők az útmatrica eltörlését, alacsonyabb adókat, olcsóbb üzemanyagot és jobb utakat követelnek. Ludovic Orban szállítási miniszter tegnap kijelentette, ,,derült égből villámcsapás" a szállítók tiltakozó akciója, mivel a tárca semmiféle olyan intézkedést nem hozott, amely kedvezőtlenül hatna tevékenységükre. Orban azt állította, hogy néhány olyan cégről van szó, amely szinte egy egész kormányprogramra elegendő követelésekkel állt elő. ,,Azt akarják, hogy mindegyik követelésüket teljesítsük, ez azonban nem lehetséges" — jelentette ki a miniszter. Ugyancsak tegnap a galaci ArcelorMittal vállalat mintegy hétszáz alkalmazottja lépett általános sztrájkba, magasabb béreket követelve.

Egyre nagyobb az infláció

A márciusi éves szintű infláció 8,6 százalékra, 2006 januárja óta legmagasabb szintre nőtt a februári 8,0 százalékról. A szakértők előrejelzésében valamivel kisebb, 8,5 százalékos infláció szerepelt. A havi szintű inflációnövekedés 0,7 százalékos volt, ezen belül az élelmiszerek 0,6 százalékkal, a nem élelmiszertermékek 0,7 százalékkal drágultak. A szolgáltatások ára 0,9 százalékkal nőtt. A múlt héten Mugur Isărescu, a jegybank elnöke azt mondta, hogy várakozása szerint márciusban 8,5 százalékon tetőzik az infláció, ám év végére 5—6 százalékra csökken.

Mégis lesznek ajándékjegyek

Az állami költségvetés lehetőségeitől vagy a helyi önkormányzatok saját jövedelmének kereteitől függően adjuk ki az ajándékjegyeket — jelentette be tegnap Varujan Vosganian pénzügyminiszter, hangsúlyozva, az ajándékjegyekről szóló sürgősségi kormányrendeletet nem törlik el, hanem módosítani fogják. ,,Néhány nappal korábban megígértem, és be is mutattam a Nemzeti Liberális Párt politikai bizottságában az ajándékjegyek kérdését. Újrafogalmaztam a jogszabályt úgy, hogy kiküszöböljük az esetleges túlkapásokat, valamint, hogy az biztosítsa a költségvetési egyensúlyt. Eszerint kiutalhatók ajándékjegyek az állami költségvetésben erre kijelölt összegekből, vagy az önkormányzatok saját, adókból és illetékekből származó jövedelméből" — fejtette ki Varujan Vosganian. A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a sürgősségi kormányrendeletet nem törlik el, hanem módosítják, kiegészítik az illető cikkelyt. A kormány múlt heti döntésén fogadta el azt a rendeletet, amelyben megtiltják, hogy ajándékjegyeket utaljanak ki az állami szférában dolgozók számára.

Honlapok fogyatékkal élőknek is

A Távközlési és Informatikai Minisztérium közvitára bocsátotta a helyi és országos közintézmények honlapjainak elkészítéséről szóló kézikönyvet. A dokumentum mind formai, mind tartalmi szempontból változtatást javasol, ugyanakkor az intézmények weboldalai kapcsán egységesítést és az európai standardok betartását ajánlja az információ-hozzáférést illetően. A kézikönyv kitér arra is, hogyan lehet a honlapokat elérhetővé tenni a fogyatékkal élő személyek (látás- és halláskárosultak, mozgássérültek) számára. Ezek a megoldások világszinten elfogadottak, mint például a feliratozott video- és hanganyagok, hangparancsok elfogadása vagy letiltása. A kézikönyv teljes szövege megtalálható a minisztérium honlapján, a www.mcti.ro oldalon. Javaslatot, módosítást 30 napig lehet benyújtani a ghidweb2008@mcti.ro e-mail címre.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2008-04-15: Belföld - x:

Hírsaláta

JELÖLTVADÁSZATTAL VÁDOLJA AZ RMDSZ SZÁSZ JENŐT. Az MPP semmilyen demokratikus elvet nem tart be a jelöltállítás során — hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke a Csíkszeredában tartott Regionális Önkormányzati Konferencián. Szerinte jelöltvadászat folyik, ,,Szász Jenő felhívja, és az MPP-hez akarja csábítani az előválasztásokon vonal alatt maradt, azaz nem befutó helyen álló jelölteket". Szász Jenő tagadta a vádakat, és negatív kampánynak minősítette az RMDSZ-es politikus kijelentéseit, melynek egyedüli magyarázata szerinte, hogy félelem ütötte fel a fejét a szövetségben. Hozzátette: nem utasítják vissza azokat az embereket, akik kiábrándultak az RMDSZ-ből, de ez nem azt jelenti, hogy felteszik listáikra. (Krónika)
2008-04-15: Közélet - x:

Természetellenes szövetség?

Természetellenesnek nevezte a román pártok sepsiszentgyörgyi és körvonalazódó megyei szövetségét Antal Árpád, az RMDSZ polgármesterjelöltje.