Új székházban a román színház

2015. december 3., csütörtök, Közélet

Berendezkedett, próbáit is új székházában, az egykori Művész moziból kialakított előadóteremben tartja az Andrei Mureşanu Színház, az avatóra december 16-án a Radu Afrim által rendezett Három szakítás című előadás bemutatójával kerül sor.

  • Jövőre a mozi is kész lesz. Albert Levente felvétele
    Jövőre a mozi is kész lesz. Albert Levente felvétele

Több mint elégedett új székházával az Andrei Mureşanu Színház, olyannyira, hogy december folyamán egyfolytában játszani akarnak, sőt, külön előadást mutatnak be – december 20-án a Szentgyörgyi szent címűt – mindazok (tervezők, építészek stb.) számára, akik hozzájárultak az épület sikeres átalakításához – mondta Popa Anna, a sepsiszentgyörgyi román színház vezetője. Az egykori moziépület kettéosztásával kialakított színházterem százhúsz férőhelyes, „bőségesen elegendő a mi közönségünknek” – tette hozzá.
Az épület másik felében két moziterem készül, ezek építése még folyamatban, a filmszínház működtetésére az elkövetkezőkben írják ki a közbeszerzést, a vetítések várhatón jövő márciustól kezdődnek, „talán éppen március 15-én” – ismertette Antal Árpád polgármester. Mint mondta, nem véletlen, hogy épp december 1-jére adták át az Andrei Mureşanu Színháznak a székhelyet, mert „bár egyesek országos szinten ellenünk dolgoznak, mi itt, helyben azt szeretnénk, hogy oldjuk meg a közösség számára fontos problémákat”.
Utalva a városnak az Európa kulturális fővárosa cím elnyeréséért való törekvésére, Antal Árpád kiemelte, „ebben a bolond világban, amely körülvesz bennünket” a kultúra lehet az, amely közelíti a magyarokat és a románokat, „és míg mások falakat emelnek, mi falakat bontunk le, ezzel a teremmel, ha falakat nem is, legalább néhány téglát eltávolítottunk abból a láthatatlan falból”.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4484
szavazógép
2015-12-03: Közélet - Szekeres Attila:

Csak adatváltozás esetén kell válaszolni (Nemzeti Választási Iroda)

Az utóbbi időszakban számos olvasónk érdeklődött, mit is kell tennie, minekutána levelet kapott a magyarországi Nemzeti Választási Irodától (NVI). Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja érdeklődésünkre tömören így válaszolt: akinek nem változtak adatai, annak nem kell tennie semmit. A továbbiakban bő tájékoztatást nyújtott.
2015-12-03: Faluvilág - :

Esztendővég Borosnyó községben

Úgy adta a Fennvaló, hogy valamiért ez a hajdanában tehetős nagyközség nehezebben tudott felkapaszkodni arra a szerelvényre, amely a mostanában sokat bírált Európai Unió felé zakatol, s ahol jó két évtizede pénzösszegeket osztogatnak az onnan oly távol eső régióknak is, mint éppen Orbaiszék. Nem az uniós pénzalapok helyi áldásai felől érdeklődtünk, ami bokrosabb téma, csupán arra pillantottunk rá, mi foglalkoztatja a sok települést magában foglaló községközpontot, mi az, amit éppen befejeztek, avagy befejezetlenül ér a jelen esztendő utolsó hónapja.