Háromszéki kalauz 52.A Kis-Bászka vidéke

2015. december 3., csütörtök, Faluvilág

 A Nagy-és a Kis-Bászka vízfolyások közötti vízválasztó Nagy-Mányicska és a Ménesbérc közötti szakaszán piros sávval jelzett turistaösvényen lehetett eljutni az egykori ezeréves határon túli Penteleu-csúcsra (1772 m), amit a régi kommandóiak Pintillőre magyarítottak.

Mivel a kárpáti főgerincet országosan a piros sáv jelezte, 1984-ben az egész szakaszt piros keresztté alakították, mert a kárpáti gerincjelzés a Zágon mögötti hegygerincet követve hajlott át a Bodzafordulói hegyekre, a Szeredőponkra, majd pedig a Nyéni (Predeluş-) hágóra. A Mányicska-Ménesbérc gerinc tehát nem a kárpáti főgerinc része. A Ménesbérctől délre már a Fehérbükk-Csihányos vonalát követi a jelzés a szomszédos Buzău megye területén. A vázlatrajzunkon a Nagy-Mányicska csúcstól délnyugati irányban látható az a sárga háromszöggel jelölt ösvény-szakasz, amely az 1352 m magas Kis-Kupán csúcs érintésével Kommandón ér véget.
 A két Bászka közötti mellékgerinc-turistaút a Halom nevű egykori vasúti, majd erdőipari út pihenőjénél keresztezi a részben felszámolt Kommandó-Kis-Bászka völgyi iparvasutat, majd a jelenlegi erdőipari utat és felvezet az 1412 m magas Ménesbércre. A Halomtól, aki más utat választ, a Kalabucs-patak mentén éri el a Kis-Bászka-völgyi egykori Benedek nevű rakodót, majd a nevezett víz folyását követheti régi úton annak festői forrásvidékéig. A Kis-Bászka völgyéből (az egykori iparvasút végpontjától) jelzés nélküli úton könnyűszerrel megközelíthető az 1785 m magas Górhavas (Muntele Goru) és megyénk legmagasabb pontja, az 1777 méteres Lakóca is. Jelkulcs: K – Kalabucs-tető.

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2431
szavazógép
2015-12-03: Máról holnapra - Farcádi Botond:

A „magyarveszély” árnyékában

Jóllehet a román sajtó gondolkodó munkatársai már ébredeznek a december 1-jei sokk után, egyre több a józan hang, s a titkosszolgálat szivárogtatásai ellenére az internet, a közösségi portálok népe is mindinkább megkérdőjelezi a hatóságok által hatalmas csinnadrattával jelentett kézdivásárhelyi merényletkísérletet – a román közvéleményben vélhetően még sokáig tartja magát a vélekedés, hogy a székelyek robbantani készültek.
2015-12-03: Közélet - Kuti János:

Végre, akcióterv! (A múlt hét)

Az Európai Unió államainak képviselői Brüsszelben nap mint nap üléseznek, tárgyalnak, oldozzák Európa és a világ problémáit. Hiába dolgoznak éjjel-nappal, legtöbb kérdésben mégsem jutnak dűlőre. Ezért aztán a fontos döntésekhez egyre gyakrabban hívják meg a tagállamok vezetőit. Tény, hogy az unió fővárosa veszélyes hellyé vált.