Belföldi hírek

2008. április 16., szerda, Belföld
Megúszhatják az átvilágítást a papok

Nem vizsgálhatja majd a papok és az egyházi vezetők múltját a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács, miután a képviselőház jogi bizottságában tegnap elfogadták Sergiu Andon konzervatív képviselő erre vonatkozó módosító javaslatát.

Andon szerint az egyháziak átvilágítása nem szükséges, hiszen a kommunizmusban a rendszer ellenségeiként tartotta őket számon a hatalom. A bizottságban egyébként alaposan megnyirbálták a testület hatáskörét, amely ezentúl inkább adminisztratív jellegű lesz. Törölték ugyanis azt a kormány által benyújtott változatban szereplő cikkelyt, miszerint a tanács megállapíthatja, hogy az ellenőrzött személy együttműködött-e a szekuritátéval. Az átvilágító tanács működésére vonatkozó törvény módosítása azt követően vált szükségessé, hogy az alkotmánybíróság az ország alaptörvényébe ütközőnek ítélte az előző jogszabályt.

Markó: Szörnyszövetségek alakulnak

Erdély egyes megyéiben úgynevezett ,,szörnyszövetségek" alakultak ki a Szociáldemokrata Párt, a Demokrata-Liberális Párt, illetve a Nagyrománia Párt között azzal a nyíltan vállalt céllal, hogy összefogjanak az RMDSZ ellen, megakadályozva ezáltal a szövetség polgármesteri, megyeitanács-elnöki tisztségekhez jutását — figyelmeztetett tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla. A szövetségi elnök szerint a ,,bizarr és veszélyes" jelenség Maros megyében már létrejött, de Szatmárban is körvonalazódik. ,,Az etnikai szavazás még létezik, mi ezt az állapotot nem kívánjuk fenntartani, ellenben ezek a pártok a múltba való visszatéréssel etnikai szavazásra kényszerítik a szavazókat" — mutatott rá. A szövetségi elnök pozitív ellenpéldaként hozta fel a Temes megyei RMDSZ által kezdeményezett és tető alá hozott szövetséget a megyében élő kisebbségek képviselőivel (szerbekkel, bolgárokkal, ukránokkal és olaszokkal) a megyei és helyi tanácsi tisztségek megszerzéséért.

Ismét a bizottságban a ciánellenes törvény

A képviselők tegnap úgy döntöttek, visszaküldik az ipari bizottsághoz az Eckstein Kovács Péter RMDSZ-es és Gheorghe Funar nagyromániás szenátor által kezdeményezett, a bányászatban a cián felhasználását tiltó törvénytervezetet. Az ipari bizottság korábban több módosítást eszközölt a törvénytervezeten. Több képviselő kérte a törvénytervezetnek az ipari bizottsághoz való visszaküldését, úgy vélve, hogy a jelentésnek semmi köze az Eckstein és a Funar által kezdeményezett törvénytervezethez. Bogdan Olteanu képviselőházi elnök hangsúlyozta, hogy a liberális csoport támogatja a cián betiltását a bányaiparban, vagyis eredeti alakjában támogatja a tervezetet. Olteanu szerint a kormány ellenzi a verespataki tervet, de ennek semmi köze a cián használatának betiltásához. ,,Jelenleg nem lehetne másképpen kitermelni az aranyat Verespatakon. Megjelennek majd más technológiák, nem lesz szükség négy hegy tönkretételére. Romániának ötven-száz év múlva is szüksége lesz aranyra" — mondta Olteanu. Eckstein Kovács Péter szenátor élesen bírálta az ipari bizottságot, mivel az alapjaiban módosította a kezdeményezők által beterjesztett szöveget.

Alexandru Macovei a feddhetetlenségi ügynökség vezetője

Jóváhagyta a szenátus Cătălin Alexandru Macovei kinevezését az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség elnöki tisztségébe. A szenátorok ötvenhárom igen, egy ellenszavazattal hagyták jóvá a kinevezést, két honatya tartózkodott. Norica Nicolai liberális szenátor, a szenátus jogi bizottságának elnöke bemutatta a bizottság jelentését Alexandru Cătălin Macovei meghallgatásáról. Hangsúlyozta: a jogász szenátorok megállapították, hogy Macovei a törvényes feltételeknek eleget téve nyert a tisztségért kiírt versenyvizsgán. Miután a szenátus jóváhagyta kinevezését, Macovei letette az esküt. Mint ismeretes, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség hatáskörébe tartozik többek között a tisztségviselők vagyonnyilatkozatainak ellenőrzése. Az intézmény létrehozását az Európai Bizottság többször is kérte Romá­niától, a korrupcióellenes harc egyik eszközének ítélve a feddhetetlenségi ügynökséget.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-16: Belföld - x:

Hírsaláta

NEM ADJÁK A SPORTPÁLYÁT. A Szentháromság ortodox parókia nem hajlandó lemondani a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájáról, jóllehet a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület már a terület ünnepélyes átvételére készül, amelyet csütörtökre terveznek. A nagyváradi helyi tanács januárban úgy döntött, a református egyháznak adja a pálya ingyenes használati jogát, miután az ortodox parókia lemondott a területről. A görög-keleti egyház álláspontja időközben módosult: nyílt levélben kérték a határozat visszavonását, és azzal fenyegetőztek, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak. (Krónika)
2008-04-16: Világfigyelő - x:

Putyin a pártelnök

Vlagyimir Putyin elvállalta a dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország neki felkínált pártelnöki tisztségét, amelyet a kongresszus mintegy hatszáz küldöttje tegnap egyhangúlag megszavazott, s ami az oroszországi hatalmi struktúra alapvető átalakulását vetíti előre.