Hírsaláta

2008. április 16., szerda, Belföld

NEM ADJÁK A SPORTPÁLYÁT. A Szentháromság ortodox parókia nem hajlandó lemondani a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájáról, jóllehet a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület már a terület ünnepélyes átvételére készül, amelyet csütörtökre terveznek. A nagyváradi helyi tanács januárban úgy döntött, a református egyháznak adja a pálya ingyenes használati jogát, miután az ortodox parókia lemondott a területről. A görög-keleti egyház álláspontja időközben módosult: nyílt levélben kérték a határozat visszavonását, és azzal fenyegetőztek, hogy közigazgatási bírósághoz fordulnak. (Krónika)

SZÖVETKEZNÉNEK. Akárcsak négy évvel ezelőtt, ismét választási szövetségre lépne a Szociáldemokrata Párt a Konzervatív Párttal. Az elmúlt napokban erről tárgyaltak a két alakulat vezetői: Mircea Geoană, Miron Mitrea és Adrian Năstase a szociáldemokraták táborából, valamint Dan Voiculescu a konzervatívok részéről. A két párt között már létezik parlamenti együttműködési megállapodás, úgy tűnik, megnemtámadási paktumot is kötnek az önkormányzati választások előtt. A szövetség mindkét fél számára előnyös lehet: a szociáldemokraták elsősorban a Voiculescu tulajdonában levő médiabirodalom miatt szövetkeznének, a konzervatívok pedig az EP-választások eredményei szerint nem jutnának be a parlamentbe, ha önállóan indulnának. A két párt négy évvel korábban is összefogott, ám a választásokat követően Voiculescuék kitáncoltak, és a jobboldali pártokkal, valamint az RMDSZ-szel közösen beléptek a kormányba. (Cotidianul)

REGISZTRÁCIÓS ADÓ: ŐSSZEL VISSZAKAPJÁK. Várhatóan ősszel kapják vissza a regisztrációs adóként befizetett illeték egy részét (a régi díj és az új környezetvédelmi adó közötti különbséget) a gépjármű-tulajdonosok ― közölték a gazdasági és pénzügyminisztérium illetékesei. A regisztrációs adó helyett bevezetett környezetvédelmi illeték július elsejétől lép érvénybe. Azoknak, akik szeretnék visszakapni a befizetett pénz egy részét, a kincstárnál kell kérést letenniük július elseje után. (Evenimentul zilei)

LÖVÖLDÖZÉSSEL FENYEGETŐZIK VADIM TUDOR. Nyilvánosan lövöldözéssel fenyegetőzött Corneliu Vadim Tudor a szenátusban. ,,Figyelmeztetem a politikusokat, az újságírókat és a titkosszolgálatok ügynökeit, hogy meg tudom védeni magamat. Testőreim és jómagam is fel vagyunk fegyverkezve" ― fogalmazott a nagyromániás pártvezér. Vadim Tudor azt követően mondta ezt, hogy testőrei letámadták a Click bulvármagazin fotósait. ,,Jobb, ha azt hiszik rólam, hogy erőszakos vagyok, mint hogy gyávának tartsanak" ― dübörgött a szélsőségesen nacionalista politikus, hozzátéve: fegyverzete egy vadászpuskából és egy pisztolyból áll. (Adevărul)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-16: Közélet - Magyari Lajos:

Nagy gyürkőzések (Jegyzet)

Az ember már-már jóízű kajánkodással figyeli, mekkora nekibuzdulással készülnek a pártok — egyelőre enkeblükben — a városgazdai, megyeitanács-elnöki, sőt, tanácsi helyek megszerzésére.
2008-04-16: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Megúszhatják az átvilágítást a papok
Nem vizsgálhatja majd a papok és az egyházi vezetők múltját a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács, miután a képviselőház jogi bizottságában tegnap elfogadták Sergiu Andon konzervatív képviselő erre vonatkozó módosító javaslatát.