A Cserében szól a druzsba

2008. április 17., csütörtök, Faluvilág

A kis lélekszámú szentföldi Kurtapataknak 733 hektár közbirtokossági erdeje és 63,9 hektár legelőterülete van. S mint megtudtuk, sikeresen működik, adóssága nincs. Látogatásunk alkalmával azonban nehézségeik felől is érdeklődtünk.

A birtokosság vagyonát Fekete László elnök, Csibi Albert erdőgazda és Keresztes Ildikó előkönyvelő rendezi. Már a faluban jelezték, hogy valóságos áldás ez a vagyon, hisz a tavalyi esztendőre minden rész után (itt egy jogrész 5,92 hektárt jelent) 800 lej osztalékot kaptak a tagok. Idén azonban tűzifára is számíthatnak. Az elnök szerint erre az esztendőre kb. két méter fa juthat, ennek a vágása folyik, s számítások szerint idén is kap osztalékot a közbirtokosság 126 tagja. Sajnos, a faluhoz közel csak a Csereerdő található, közel négyszáz hektár, a többi fenn, a Veresvíz környékén, a havason, a Mihácban, túl a Kárpátok vízválasztóján, melyeket úgy neveznek, hogy ,,határszéli erdők". Ennek a kezelése állandó gondot jelent, ismerni kell a törvényeket, s megfelelő kereskedelmi érzéket is feltételez.

— Melyek a nehézségek? — kérdeztük.

— A kitermeléssel és az értékesítéssel kapcsolatos bajok. Mi a Szakács Sándor-féle céggel termeltetünk — mondja az elnök —, mert sajnos a moldvai felvásárlók nem bizonyultak megfelelőnek, nagy késéssel, sok utánajárással kaptuk meg a szerződésben megszabott pénzt. Sok a komolytalan fafelvásárló. Lehet, hogy fizetőképesnek tűnnek, de végül kiderül, hogy nem fizetnek. Ugyanaz a kép tehát. Résen kell lennünk, résen is vagyunk.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?







eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2008-04-17: Közélet - Sylvester Lajos:

Szécsi Antal iskolai katalógusa (A túlélés esztendei)

A vargyasi iskola
Szécsi Antal, a vargyasi iskola egykori igazgatója — 16 év! —, ma székelyudvarhelyi nyugdíjas tanár Falu a Látóhegy alatt címmel kiadott Vargyas-monográfiája után pedagógus életútjának stációit Kapuállítók hitével címmel egy iskolai katalógus aprólékosságával jeleníti meg (Székelyudvarhely, 2007).
2008-04-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Büdöslizi az ablakban

Megvetette lábát Angyaloson a faipar, maréknyi helybelinek biztosítja a megélhetést. A Bio Haus cégről már írtunk lapunkban, a Termolux tevékenységéről Bartha Leventét kérdeztük, aki családi házának telkén hetedik esztendeje indította asztalosműhelyét.