Büdöslizi az ablakban

2008. április 17., csütörtök, Faluvilág

Megvetette lábát Angyaloson a faipar, maréknyi helybelinek biztosítja a megélhetést. A Bio Haus cégről már írtunk lapunkban, a Termolux tevékenységéről Bartha Leventét kérdeztük, aki családi házának telkén hetedik esztendeje indította asztalosműhelyét.

Négy család tartja fenn magát az itt végzett munkából. S mert a jelenkor egyik nagy kihívása a modern nyílászáró, Bartháék is erre szakosodtak. A többes szám arra vonatkozik, hogy felesége is a cég szakmunkása.

— Évek alatt jutott el arra a szintre, hogy minőségi épületasztalos-munkát tudjon előállítani. Melyek az ilyen vállalkozás buktatói?

— Pillanatnyilag a nyersanyag beszerzése. Sajnos, a környékbeli székely városokban sem működik olyan lerakat, ahol minőségi asztalosipari nyersanyagot lehessen kapni. A sepsiszentgyörgyi Apicomban reménykedtem, de az is egyre inkább az építőipari nyersanyagok forgalmazására szakosodott — mondta a mester. — Csíkszeredából szerzem be a megfelelő deszkaanyagot. Távol van, költséges a szállítás, egy jó rakomány 7000 lejbe kerül, ami bizony anyagi szempontból visszafogja a falusi vállalkozót.

Bartha Levente legnagyobb befektetése egy ajtó-, ablakgyártó olasz célgép volt, melynek segítségével az egyre inkább igényelt termopán típusú nyílászárókat készíti. Sikerének titka eléggé egyszerű: minőségi munkát végeznek minőségi nyersanyagból, panaszra eddig nem adtak okot. Termékeik az ország távoli részeibe is elkerülnek, reklámra eddig még nem volt szükségük. Munkakedvet ad számukra, hogy bármennyire modern ez a világ, de a jó és mutatós fából gyártott nyílászárónak egyre nagyobb a becsülete.

Az itt készült ablak-ajtó tehát a minősége miatt angyalosi. A legjobb csíki nyersanyagból, asztalosnyelven mondva, eurofalcos késsel dolgoznak, dupla tömítőgumival. A felületkezelésre a legjobb minőségű lazúros-lakkos finn terméket, a Tikkurilát használják. De gyakran a kiváló német Sikkens terméket is.

Egy háromszéki új házon megnéztünk egy angyalosi ablakot. Belül kézi munkával készített függöny díszlett, külső párkányán büdöslizi. Azt csak a székelyektől távol élőnek kell elmondani, hogy ez a virág nem más, mint a muskátli. Bizonyára az sem von le értékéből-szépségéből, ha elmondjuk, hogy a magyar dalban-énekben oly régen jelen lévő virágunk nem itt, hanem a dél-afrikai Kalahári sivatag napos-meleg peremvidékén őshonos.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2008-04-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Cserében szól a druzsba

A kis lélekszámú szentföldi Kurtapataknak 733 hektár közbirtokossági erdeje és 63,9 hektár legelőterülete van. S mint megtudtuk, sikeresen működik, adóssága nincs. Látogatásunk alkalmával azonban nehézségeik felől is érdeklődtünk.
2008-04-17: Máról holnapra - Farkas Réka:

Vádak és félelmek

Fölényesen kezeli az RMDSZ frissen megalakult riválisát, a Magyar Polgári Pártot. A naponta, kétnaponta megszólaló RMDSZ-es vezető politikusok lekicsinylik, kioktatják, demokráciahiánnyal és elvtelen eszközök használatával vádolják az ellentábort s ennek vezetőjét, Szász Jenőt.