Faláska földi élet Mezőföldön

2015. december 16., szerda, Faluvilág

Csak betegség ne pusztítson falvainkban, a többivel ki lennénk békülve – állították a kézdimárkosfalvi kávézóban életviselt férfiemberek. A termőföld ebben az esztendőben is megadta azt, amit megadhatott, megdolgoztuk úgy, ahogy tehettük. Az időjárást nem mi dirigáljuk. A lelkünk is gyógyításra szorul, ahhoz papjaink értenek. Aki nem tud a lelkének parancsolni, annak a cigányzene sem használ. Kell legyen önuralma az embernek, s tehetsége ahhoz, hogy megéljük ezt a faláska földi életet!

  • Kézdimárkosfalva télen. Albert Levente felvétele
    Kézdimárkosfalva télen. Albert Levente felvétele
  • Ünnepre készülnek a márkosfalvi kicsinyek. A szerző felvételei
    Ünnepre készülnek a márkosfalvi kicsinyek. A szerző felvételei
  • Megyaszai László lelkész
    Megyaszai László lelkész

Csipetnyi derű Kézdimárkosfalván
Mitől is legyen feldobott a falujáró riporter, amikor hideg a reggel, szappantartónyi fényképezőgépe sem lát messzibb a sűrű decemberi ködben, s még az utca is kihalt? A válasz egyszerű: be kell lépni az óvodába, ahol meleg és fény fogad, mosolygó kisgyerekek sokasága, vágnak, ragasztanak, gyurmáznak, s mindennek  központjában a kis Jézus, a közeledő karácsony, merthogy Jézus angyalai majd elhozzák mindenkinek a várt karácsonyfát. Így van ez a nagy festő, Barabás Miklós szülőfalujában is, az öreg óvoda- és iskolaépületben, amelynek homlokfalán olvasni a jeles festőművész nevét. Jó óvó nénijük van a kicsinyeknek, hiszen a  csupa szív-lélek kézdimartonfalvi református tiszteletes asszony, Megyaszai Erzsébet anyáskodik felettük. Jó a gyermekszaporulat a faluban – tudtuk meg, az ovisok száma pótolja-élteti a falu elemi iskoláját. Van aranytartalék.
A fűtött, meleg folyosón kiállítást rendeznek a kicsinyek mindennapi munkáiból, hadd lássák azokat a szülők is. Mindenki hírrel fogad. Jó a közösség, a szülők mindenben segítik az iskolát, nem kellett külső támogatást kérni az ajándékokra, közösen rendezték a Mikulás-várást is az iskolával – lelkiekben gazdag esemény volt –, hangsúlyozta az óvó néni, de az angyalvárást külön tartják december 18-án, pénteken. Paizs Zsuzsa megbízott pedagógus örömmel adta tudtunkra, hogy jövőben lebontják a régi iskolát, s helyette újat építenek, és megjegyezte: az utóbbi évben Márkosfalván született a legtöbb gyerek.
Megszólaltattuk a márkosfalvi krónikást, Berszán Istvánt is. Vinczi Botond lelkész helyét Pap Zsolt tiszteletes foglalta el – tájékoztatott –, ő szolgál be a külön műemlék templommal rendelkező szomszédos Mátisfalvára is. A templom tetőzetét megjavították a 400 lelket számláló eklézsia pénzéből, s az anyaegyház terebélyes templomkertjét gyümölcsfákkal népesítették be. Szerényen jegyezte meg: anyagiak hiányába reménytelen, hogy nyomdafestéket lásson helyi adatokban gazdag falukrónikája, de az egyházi dokumentumok alapján összeállított rövid településtörténet Fórika Balázs és tiszteletesük segítségével felkerült Márkosfalva honlapjára.

Áldásos termés, pénz a pincében
Igazából a Timate Kft. raktáraiban láttuk, hogy milyen volt idén az áldás Mezőföld Csernáton felőli részében, ahol Moldován Csaba mérnök fogadott. Több mint száz hektáron termeltek burgonyát, az értékesítés a jó gazdasági kapcsolatok révén nem ütközött nehézségekbe. Cukorrépa-termésüket ugyan „megfogta” a késői szárazság, de sikerült a románi cukorgyárnál értékesíteniük. A munkaerővel sincs különösebb baj, mert a csernátoni munkacsapat fegyelmével hálálja meg, hogy a közelben keresheti meg kenyerét. Jól szolgált 2015-ben a repce és a korai burgonya.
A Timate sikeresen használja ki a mezőföldi talajtípusokat, de mivel bérbe vett területei szétszórtak, a talajféleségek tulajdonságaira is figyelniük kell. Zöldséget is termeltek az idén. Nagy volt a kereslet murokra és hagymára. Utóbbit holland magból termesztették öntözéses módszerrel. Meglepő, hogy a jó hozamú cellernek mint fontos leveszöldségnek idén gyenge volt a kereslete. Az elkövetkezőkben az erőgépszínek építése szerepel a Timate fejlesztési lajstromán.
A fiatal házas és mezőgazdász Héjja Alpár magántermelőnél is érdeklődünk a mezőföldi betakarított áldás felől. Gyerekkorától szerette a mezei munkát, nem véletlenül a kézdivásárhelyi szakiskola végzettje. November 21-én volt az esküvője, felkészülten áll pályája kezdetén. Mint mondja, egy keveset nőtt a pityóka becsülete. Keresik a faluban, s úgy néz ki, hogy egy lejt is adnak kilójáért. A gabona ára most 70–80 bani a Mezőföldön, de annak csak január-február felé jön fel a napja. Nagyon keresik a hagymát, aminek most jó a piaca. „Végül is, aki megküzdött azért, amiért meg kellett küzdeni, nincs oka panaszra. Cukorrépát is termeltünk, leadtuk, s a botfalusi gyár azonnal ki is fizette a megegyezett árban.” Van még tartaléktermény a faluban, az a reménye a termelőnek!

Veszélyben a kazetták

Fokozatosan apad a kézdimartonfalvi református egyházközség lélekszáma. Bekopogtattunk a százhatvanhat lélek gondozójához, Megyaszai László lelkipásztorhoz, aki 17 esztendeje szolgál a faluban. Nem akadálya az apadás annak, hogy bensőséges karácsony esti istentiszteletben, angyaljárásban legyen része híveinek. Mindössze nyolc református gyereknek tanítja ugyan a szentesti műsort a tiszteletes asszony, de készülnek angyalvárásra, amit a tatarozott gyülekezeti teremben tartanak.
A lelkész szerint a több ízben javított templomépületnél a jövőbeni legnagyobb gond a 206 értékes kazettával borított mennyezet mentése-tartósítása és részleges restaurálása lenne, ami azonban meghaladja a gyülekezet anyagai erejét. Nagy veszély ugyan nem fenyegeti, de a kártevők lassan őrölik. Tavaly novemberben püspöki vizitációt fogadott az eklézsia, de kazettamentés dolgában egyelőre beláthatatlan a megoldás. A mentés megyei érdek is lenne.

Katalin-napi búcsú után
A nagy esemény és templombúcsú után most mindenki a rohamosan közeledő karácsonnyal van elfoglalva. Tusa Levente szentkatolnai polgármester napi dolgait intézve, vezetés közben röviden, de válaszol kérdéseinkre.
Miként elmondja, lehet számítani arra, hogy lesz új iskola- és óvodaépülete Kézdimárkosfalvának. Épül a szentkatolnai Bálint Gábor Általános Iskola sportcsarnokának közelében az új katolnai óvoda. Látogatásunkkor itt a nagy ködben is dolgoztak, végezték az épület tetőzetén az utolsó simításokat, átadására a jövő évben számíthatnak.
Ha az idő engedi, a havazás előtt befejezik az önkormányzat udvarán épülő gépszín munkálatait is – mondta a polgármester, s hozzátette: karácsonyfát is állítanak a szent ünnepen a községközpont szívében.
 

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1920
szavazógép
2015-12-16: Magazin - :

Nem lesz több meztelen kép a Playboyban

Utoljára jelent meg a Playboy magazin meztelen női képekkel. A férfimagazin januári-februári száma Pamela Andersonnal a címlapján a hétvégén került az utcákra.
 
2015-12-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

A Nyéni-hágó és környéke (Háromszéki kalauz 53.)

Kovászna és Brassó megye határán 825 m magasságban a Hullóhegy nyergén halad át a DN 10-es műút az ún. Nyéni-hágón (Pasul Predeluş). Történelmi nevezetességű hely ez, hisz itt tört be számtalanszor tatár és török az elmúlt századokban a Barcaságra és Háromszékre.