Háromszéki kalauz 53.A Nyéni-hágó és környéke

2015. december 16., szerda, Faluvilág

Kovászna és Brassó megye határán 825 m magasságban a Hullóhegy nyergén halad át a DN 10-es műút az ún. Nyéni-hágón (Pasul Predeluş). Történelmi nevezetességű hely ez, hisz itt tört be számtalanszor tatár és török az elmúlt századokban a Barcaságra és Háromszékre.

Ez a hegyi átjáró a Kárpátok főgerincét szeli át, alatta halad egyik leghosszabb vasúti alagutunk, a Brassó–Bodzaforduló szárnyvonal egy része, Virágosvölgy (Valea Florilor) és Virágospatak (Floroaia Mică) között. Az emlékezetes alagútépítésnek állított emléket Asztalos István is Virágosvölgy című novellájában. A Nyéni-hágóról jutunk a főgerincen északi irányba piros sávon a Szeredőponk felé. A Gyilkos-hegy lábától piros kereszt jelzés tart Fenyősre (Brădet), amelyet Nyéni házak néven találunk meg a régi turistatérképeken. Fenyősnél kanyarodik el a műút a negyvennyolcas magyar emlékekben gazdag Bodzavámra, majd a Csukás felé (Brassó megye). A főgerincen haladó turistaösvényből még két túraút kínálkozik: az egyik (kék háromszög) kelet felé tart a Kalán tetőn át Nagyvirágpatakra, majd Bodzafordulóra, a másik (kék pont) a Piliskére vezető Varsa élén Dobollóra. Délnyugati irányban jelzés nélküli úton érhetünk fel az Asszonyok hegyére, nyugati lejtője már Brassó megye területén van. Tovább haladva a Döblen-tetőről kék kereszt mentén a Teszlára (1613 m), tovább pedig a piros kereszten a Csukásra (1954 m), majd nyugati irányban a Gîrbova-Baiului hegység északi peremén a Predeáli-hágóra (1032 m) lehet eljutni. Jelkulcs: H – Hullóhegy, G – Grumezia pataka.

 

A Háromszék lapárusító bódéiban és a szerkesztőségben kaphatóak a Háromszéki kalauz fóliázott térképkockái, Kisgyörgy Zoltán 60 kockából álló, Hegyen-völgyön kalauz című megyetérkép-sorozatának eddig megjelent darabjai. A fóliázott térképvázlatokat hetente adjuk ki, de később is igényelhetőek, illetve megrendelhetőek a korábbi lapok. A fóliázott térképkockákat a 0267 351 504-es telefonon, a hpress@3szek.ro e-mail-címen, illetve a lapárudákban lehet megrendelni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1919
szavazógép
2015-12-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Faláska földi élet Mezőföldön

Csak betegség ne pusztítson falvainkban, a többivel ki lennénk békülve – állították a kézdimárkosfalvi kávézóban életviselt férfiemberek. A termőföld ebben az esztendőben is megadta azt, amit megadhatott, megdolgoztuk úgy, ahogy tehettük. Az időjárást nem mi dirigáljuk. A lelkünk is gyógyításra szorul, ahhoz papjaink értenek. Aki nem tud a lelkének parancsolni, annak a cigányzene sem használ. Kell legyen önuralma az embernek, s tehetsége ahhoz, hogy megéljük ezt a faláska földi életet!
2015-12-16: Közélet - Szekeres Attila:

Regölés jó hangulatban (Sepsiszentgyörgy)

Dehó-reme-róma – csendült fel a kénosi jókívánság tegnap este Sepsiszentgyörgy belvárosában. Karácsony nagyhete előtti kedden regölnek Háromszék fővárosában, immár negyedszázada, mióta a Guzsalyas Játszóház megtelepedett itt. Kezdetben még csak a Guzsalyasék körüli baráti társaság járt ünnepi jókívánságokat szórni, aztán egyre többen, a játszóházas gyerekek is csatlakoztak.