Belföldi hírek

2008. április 17., csütörtök, Belföld
Alakul a szövetség

Politikai szövetséget készül kötni a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt. Az együttműködés ötlete az elmúlt napokban került előtérbe, hírügynökségi források szerint nem csupán választási, hanem politikai szövetséget köt majd a két alakulat, amely közös parlamenti frakciók kialakítását is jelenti. Daniela Popa, a konzervatívok elnöke tegnap elmondta: sikerült megegyezniük a részletekben is, így várhatóan még ma aláírják a megállapodást.

A 2004-ben kötött választási együttműködési megállapodástól eltérően a készülő szövetséget a törvényszéken is bejegyzik. A dokumentum rögzíti, hogy a két alakulat közösen alakít majd kormányt. Mircea Geoană, a szociáldemokraták vezetője közölte: közös parlamenti frakciókban gondolkodnak, az együttműködési megállapodásban ugyanakkor van néhány kitétel, amellyel a 2004-ben kialakult helyzetet kívánják megelőzni. Mint ismeretes, négy évvel korábban az SZDP és az akkor még Román Humanista Párt nevet viselő alakulat szerezte meg a legtöbb mandátumot a parlamentben, a Dan Voiculescu vezette párt azonban kihátrált a szövetségből, és a jobboldali koalícióval, illetve az RMDSZ-szel közösen alakítottak kormányt, miután Traian Băsescu államfő Călin Popescu Tăriceanut nevezte ki miniszterelnöknek.

Lesznek ajándékjegyek

A kormány tegnap módosította a sürgősségi rendeletet, amely megtiltotta ajándékjegyek juttatását az állami intézményekben dolgozó alkalmazottak számára. A módosítást követően az ajándékjegyek továbbra is juttathatók, ha futja a költségvetésben erre a célra szánt keretből — jelentette ki Paul Păcuraru munkaügyi miniszter. Varujan Vosganian gazdasági és pénzügyi miniszter már hétfőn kijelentette, az állami költségvetés lehetőségeitől vagy a helyi önkormányzatok saját jövedelmének kereteitől függően adják ki az ajándékjegyeket. A tanügyi szakszervezetek várják, hogy a kormány írásban közölje velük a határozatot, amellyel módosította a korábbi rendeletet. Tegnap a fővárosban több mint kétezer pedagógus vonult a kormánypalota elé, kérve az ajándékjegyek folyósítását.

Gyerekpénz vakációban is

Elfogadta a szenátus Frunda György szenátor azon javaslatát, miszerint a 18. évüket betöltött iskolások a nyári szünidő alatt is részesüljenek az állam által biztosított családi pótlékban. A korábbi rendelet előírta, hogy azon fiatalok esetében, akik gimnáziumban vagy szakiskolában tanulnak, de már betöltötték a 18 évet, a nyári szünidő alatt függesszék fel a pótlék folyósítását, és csak abban az esetben kapják meg visszamenőleg is a pénzt, ha a következő tanévbe is beiratkoztak. A végső döntést a képviselőház hozza.

Folytatódik a tömbházak hőszigetelése

Jóváhagyta a kormány a gazdaságilag hátrányos helyzetű városok tömbházainak hőszigetelését és szerkezeti megerősítését szorgalmazó országos program 2008-as akciótervét. Borbély László tárcavezető közölte: a fejlesztési, középítkezési és lakásügyi minisztérium programjának elsődleges célja a különböző iparágak hanyatlása, munkahelyek megszűnése következtében társadalmilag és gazdaságilag hátrányos helyzetű polgárok életminőségének javítása. Az idei akciótervben hat megyéből — Bihar, Gorj, Hunyad, Hargita, Máramaros, Suceava — összesen tizenhárom, hőszigetelésre és szerkezeti megerősítésre szoruló tömbház szerepel. Élesden 36, Rovinari-on 38, Petrozsényben 94, Petrilán 280, Balánbányán 185, Nagybányán 202, Gura Humorului-on 48 lakrész hőszigetelését és szerkezeti megerősítését végzik.

Kolozsváron külön indul az MPP

Miután a közös listákról az RMDSZ-szel folytatott tárgyalások megfeneklettek, a Magyar Polgári Párt Kolozs megyei szervezete úgy döntött, saját listákkal indul a helyhatósági választásokon mind a megyei tanács, mind a kolozsvári városi tanács képviselői helyeiért. Gergely Balázs, az MPP kolozsvári fiókszervezetének elnöke kijelentette: még elemzik annak a lehetőségét, hogy az RMDSZ jelöltjeit támogassák Kolozsvár polgármesteri tisztségére, illetve a Kolozs Megyei Tanács elnöki tisztségére. László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke leszögezte: az MPP volt az, amely lemondott a párbeszéd folytatásáról. ,,Azzal, hogy a második és a negyedik helyet kérték a kolozsvári tanácsi, valamint a második, negyedik és hatodik helyet a Kolozs megyei tanácsi listán, az MPP kifejezte azon szándékát, hogy nem hajlandó listáinkon indulni. Ilyen ultimátum típusú követelményekkel nem oldjuk meg a magyar közösség gondjait" — mondta.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-17: Belföld - x:

Hírsaláta

CSÖKKEN A MAGYAR—ROMÁN BÉRKÜLÖNBSÉG. Rohamosan növekednek a bérek Romániában, és csökken az érdeklődés a magyarországi munkalehetőségek iránt. Sőt, némely romániai cégek újabban Magyarországról toboroznak munkaerőt. A felgyorsult gazdasági növekedés és az egyre több befektető megjelenése miatt ugyanis sok esetben munkaerőhiánnyal küszködnek a romániai cégek, főleg hogy a lakosság több mint tíz százaléka külföldön dolgozik. Romá­niában egyébként januárban 30,7 százalékkal volt nagyobb a havi átlagjövedelem, mint egy évvel korábban. Igaz, a magyarországi 125 100 forintos átlagbérhez képest így is alulmarad mintegy 40 000 forinttal. (Szabadság/Világgazdaság)
2008-04-17: Közélet - Fekete Réka:

Rossz, és sokba kerül (Egységes félévi felmérés)

A megyei tanfelügyelőség az egységes félévi dolgozatok eltörlését javasolja, valamint azt, hogy az iskolák maguk dönthessenek arról, hogyan szervezik meg a VIII. osztály utáni felvételit.