Hírsaláta

2008. április 17., csütörtök, Belföld

CSÖKKEN A MAGYAR—ROMÁN BÉRKÜLÖNBSÉG. Rohamosan növekednek a bérek Romániában, és csökken az érdeklődés a magyarországi munkalehetőségek iránt. Sőt, némely romániai cégek újabban Magyarországról toboroznak munkaerőt. A felgyorsult gazdasági növekedés és az egyre több befektető megjelenése miatt ugyanis sok esetben munkaerőhiánnyal küszködnek a romániai cégek, főleg hogy a lakosság több mint tíz százaléka külföldön dolgozik. Romá­niában egyébként januárban 30,7 százalékkal volt nagyobb a havi átlagjövedelem, mint egy évvel korábban. Igaz, a magyarországi 125 100 forintos átlagbérhez képest így is alulmarad mintegy 40 000 forinttal. (Szabadság/Világgazdaság)

MEGOLDÓDIK A SPORTPÁLYA ÜGYE. A nagyváradi tanács nem fogja módosítani januári határozatát, amelyben a Királyhágó-melléki Református Egyházkerületnek adta a Lorántffy-gimnázium sportpályáját — állítja Mihai Groza polgármester a Szentháromság ortodox egyházkerület levelére reagálva, amelyben a görögkeletiek leszögezték: nem mondanak le a területről. A KREK képviselői sem tartanak a módosítástól, ma délután készülnek a pálya ünnepélyes átvételére. (Krónika)

ÚJABB KAMATEMELÉS KÉSZÜL? Előfordulhat, hogy a jelenlegi 9,5 százalékról 10 százalékra vagy e fölé emeli az alapkamatot a Román Nemzeti Bank. Az újabb emelés elsősorban a vártnál nagyobb infláció miatt elképzelhető. A márciusi 8,6 százalékos éves infláció ugyanis 0,3 százalékkal nagyobb a jegybank által vártnál. Mugur Isărescu bankkormányzó szerint év végéig közel 3 százalékkal, 5,8—5,9 százalékra lehet visszaszorítani a pénzromlást, egyes elemzők szerint azonban ezt csak a kamat újabb emelésével lehet elérni. (Új Magyar Szó)

SÉRTŐDÖTT LIBERÁLISOK. Egyre több ellenfelet szerez magának saját pártján belül Călin Popescu Tăriceanu kormányfő. A liberálisok Crin Antonescu, Ludovic Orban, Norica Nicolai nevével fémjelzett radikális szárnya már korábban is a pártelnök ellen fordult. Sérelmezték, hogy a kormányfő nem Norica Nicolait nevezte ki igazságügyi miniszterré, a mezőgazdasági tárcavezető ügyében sem konzultált velük, Ludovic Orban pedig Koszovó függetlenségének kikiáltása után zörrent össze főnökével, kérve őt, hogy az RMDSZ-t utasítsák ki a kormányból. Legutóbb a külügyminiszter kinevezése miatt sértődtek meg a liberálisok, ráadásul ezúttal a kormányfőhöz közeli köröket is elérte az elégedetlenségi hullám. A liberális vezetők ismét a konzultáció hiányát róják fel a kormányfőnek, ráadásul szerintük az új tárcavezető Băsescuhoz közel álló diplomata. Az is szöget ütött egyesek fejében, hogy újabban nem támadja egymást a miniszterelnök és az államfő. (Adevărul)

FÜGGETLENKÉNT PÁLYÁZIK OPRESCU. Függetlenként száll versenybe Bukarest főpolgármesteri tisztségéért Sorin Oprescu, miután a Szociáldemokrata Párt Cristian Diaconescut támogatja. Oprescu bejelentése döbbenetet keltett a szociáldemokraták táborában, pedig sajtóhírek szerint az orvos már korábban jelezte szándékát. Oprescu már hozzá is kezdett az aláírásgyűjtéshez, a Román Ökologista Párt támogatja őt. Hangsúlyozta: távozni fog a szociáldemokrata alakulatból, mert nem lenne tisztességes párttagként versenyezni Diaconescuval. (Evenimentul zilei)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 886
szavazógép
2008-04-17: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Felújul a hidvégi iskola

Hidvég központi iskolaépületeinek egy részét visszakapta a református egyház, és az önkormányzatnak bért kell fizetnie érte. Pillanatnyilag annak összege is vita tárgyát képezi.
2008-04-17: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Alakul a szövetség
Politikai szövetséget készül kötni a Szociáldemokrata Párt és a Konzervatív Párt. Az együttműködés ötlete az elmúlt napokban került előtérbe, hírügynökségi források szerint nem csupán választási, hanem politikai szövetséget köt majd a két alakulat, amely közös parlamenti frakciók kialakítását is jelenti. Daniela Popa, a konzervatívok elnöke tegnap elmondta: sikerült megegyezniük a részletekben is, így várhatóan még ma aláírják a megállapodást.