Kevesebb sót

2007. június 28., csütörtök, Család
A sófogyasztás csökkentése nemcsak a vérnyomást, hanem a szívbetegségek kockázatát is csökkenti — mutatták ki bostoni kutatók.

Kiderült, hogy ha a vészesen magas vérnyomású emberek 25—35 százalékkal csökkentik sófogyasztásukat, akkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is 25 százalékkal mérsékelhetik. Mi több, az elhalálozás kockázatát 20 százalékkal mérsékelték azokhoz képest, akik maradtak megszokott étrendjüknél.

A szakmailag javasolt sófogyasztás napi 2300 milligramm. A kutatás eredménye eleven cáfolata annak az aggodalomnak, hogy a sóbevitel csökkentése esetleg káros lehet. Hogy mi az összefüggés pontos oka, még nem tudni, de azt feltételezik, hogy a só hatására az erek elvesztik rugalmasságukat, a szív sejtjei pedig hasonlóképpen merevebbé válnak.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4371
szavazógép
2007-06-28: Család - x:

Fűszerkert a ház körül 8.

Kömény
Kenyerek, péksütemények, sütemények, körözöttek, puha sajtok, levesek, főzelékek, hús-, burgonyaételek, káposztaételek, kolbászáruk és különféle mártások kiváló ízesítője. Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó hatása közismert. Illóolajat, zsíros olajat, fehérjét tartalmaz.
2007-06-28: Család - x:

Függünk a szextől?

A szenvedélymentes életről tréfásan azt szokták mondani: lehet, hogy nem tart sokáig, de hosszúnak érződik. Pozitív hatású szenvedélyek nélkül nem ismernénk meg a boldogságot, a rontó szenvedélyek rabsága viszont pokollá teheti napjainkat. Korunk egyik fétise, a szex vajon melyik kategóriába sorolható?