Hírsaláta

2008. április 18., péntek, Belföld

AUTONÓMIA AZ ELMARADOTTSÁG ELLEN. Dél-Tirol esete azt bizonyítja, hogy az autonómia hozzásegíthet a gazdasági elmaradottság leküzdéséhez — nyilatkozta a Krónikának adott interjújában Franc Arthur Pahl. A dél-tiroli autonóm tanács elnöke szerint az önrendelkezéshez csak az egységes fellépés útján juthat el a székelyföldi magyarság. Elismerte ugyanakkor, az osztrák anyaország támogatása nélkül a dél-tiroliak autonómiatörekvései nem vezettek volna eredményre. Az első világháború után Olaszországhoz csatolt osztrák többségű tartomány autonómiáját 1971-ben ismerte el az olasz parlament.

TANKÖNYV HELYETT MEMÓRIAKÁRTYA. Tankönyvek helyett memóriakártyákat adnának a diákoknak, amelyek négy év, azaz egy tanulmányi ciklus tananyagát tartalmaznák. A képviselőház jóváhagyta az erre vonatkozó jogszabályt, mely a tanügyi törvényt egészítené ki. A kezdeményezők szerint a memóriakártya alternatívát jelent a tankönyvekre, bevezetése esetén jelentős pénzt takarítana meg az oktatási minisztérium. (Új Magyar Szó)

350 000 GYERMEK SZÜLŐ NÉLKÜL. Az UNICEF legújabb tanulmánya szerint Romániában mintegy 350 000 gyermeket érint a kivándorlás, egyharmaduknak mindkét szülője külföldön él. A felmérés adatai azért is döbbenetesek, mert a román hatóságok mindössze 85 000 érintett gyermekről tudtak. A jelek szerint a külföldi munkát vállalók jelentős hányada számára nem jelent akadályt, hogy gyermekét otthon kell hagynia. A megkérdezettek közel fele azt állította, a gyermekeitől való elválás nem jelentett érvet az otthon maradásra. (Cotidianul)

BEPERELTÉK. Egy magán- és egy állami vállalat is beperelte az Országos Energiaszabályozási Hatóságot. Az Electrica azért fordult bírósághoz, mert az árak kiszámolási módja miatt szerintük hátrányba kerültek a magántulajdonú vállalatokkal szemben. Az E.ON Moldova magáncég viszont azért indított pert, mert állítása szerint a hatóság által megszabott árak nem fedezik kiadásaikat. (Adevărul)

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-18: Közélet - x:

Még egy hivatalos ünnep?

A szenátus munkaügyi bizottságának egy hónapon belül döntenie kell Traian Băsescu államfőnek a hivatalos ünnepekről szóló törvény újraelemzési kéréséről, miszerint a Pünkösdön kívül az ortodox és a katolikus vallásban augusztus 15-én ünnepelt Nagyboldogasszony napját is nyilvánítsák hivatalos ünnepnek.
2008-04-18: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Létrejött a konzervatív— szociáldemokrata szövetség
Mircea Geoană szociáldemokrata és Daniela Popa konzervatív pártelnök tegnap aláírta a két alakulat együttműködését szabályzó dokumentumot. A szociáldemokraták elnöke szerint a két párt tanult a négy évvel korábbi egyezmény hibáiból, ezúttal pedig egy erős politikai szövetség született, amelynek célja a parlamenti választások megnyerése, és egy új kormány alakítása.