Belföldi hírek

2008. április 18., péntek, Belföld
Létrejött a konzervatív— szociáldemokrata szövetség

Mircea Geoană szociáldemokrata és Daniela Popa konzervatív pártelnök tegnap aláírta a két alakulat együttműködését szabályzó dokumentumot. A szociáldemokraták elnöke szerint a két párt tanult a négy évvel korábbi egyezmény hibáiból, ezúttal pedig egy erős politikai szövetség született, amelynek célja a parlamenti választások megnyerése, és egy új kormány alakítása.

Geoană hozzátette, a 2004-es együttműködést egy ,,természeti csapás", Traian Băsescu államfő oszlatta fel. Daniela Popa elmondta, 2004-ben mindössze egy bíróságon be nem jegyzett választási együttműködés létezett a két párt között, ezúttal azonban egy olyan politikai szövetség jött létre, amelyet 15 napon belül bejegyeznek a bíróságon. A konzervatívok támogatni fogják a szociáldemokrata jelöltet az államfői választáson is. Geoană bejelentette, a parlamenti választások megnyerése esetében a kormányfő a szociáldemokrata táborból fog származni. Az egyezmény révén a konzervatívok bebiztosították megmaradásukat a parlamentben, mivel a dokumentum szerint az új szövetség befutónak számító jelöltjeinek legkevesebb öt százaléka konzervatív politikus lesz.

Daniel pátriárka segítségét kéri Tőkés

Levélben fordult Daniel pátriárkához Tőkés László református püspök. A Királyhágó-melléki Református Egyházkerület vezetője nehezményezi, hogy Florin Puşcaş nagyváradi ortodox lelkész bűnvádi feljelentést tett ellene, amelyben rongálással és birtokháborítással vádolja. Tőkés szerint az ortodox pap magatartása erkölcstelen, ezért a pátriárka közbenjárását kéri. A református püspököt, Kovács Zoltán főgondnokot és Máthé Edith jogászt meghallgatásra idézte be a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék, így ismét megzavarták a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium sportpályájának visszaszerzése alkalmából tegnapra tervezett ünnepi szertartást. A nagyváradi helyi tanács január 31-i döntésében a Loránttfy Gimnáziumnak ítélte a sportpályát, amely feletti tulajdonjogról a református püspökség és a nagyváradi Szentháromság Ortodox Parókia vitázott. Florin Puşcaş tegnap hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely révén, állítása szerint bizonyítható, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal vezetői, valamint Sofronie Drincec ortodox püspök kényszerítette lemondásra a Loránttfy Zsuzsanna Gimnázium sportpályájáról. Puşcaş szerint Sofronie püspök és a helyi közigazgatási vezetők megígérték neki, hogy amennyiben lemond a pályáról, jelentős összeget utalnak a városi költségvetésből egy ortodox templom felépítésére. Pár nappal később a lelkész lemondott az ingatlanról a helyi tanács javára, amely azt a Loránttfy Zsuzsanna Református Gimnáziumnak adta át. A helyi tanács még aznap az építendő templom támogatásáról döntött, a lelkész viszont elutasította az összeget. Közel három hónap elteltével Florin Puşcaş bejelentette, hogy mégsem mond le az ingatlanról, és felkérte a helyi tanácsot, hogy nyilvánítsa semmissé határozatát, ellenkező esetben bírósághoz fordul.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 884
szavazógép
2008-04-18: Belföld - x:

Hírsaláta

AUTONÓMIA AZ ELMARADOTTSÁG ELLEN. Dél-Tirol esete azt bizonyítja, hogy az autonómia hozzásegíthet a gazdasági elmaradottság leküzdéséhez — nyilatkozta a Krónikának adott interjújában Franc Arthur Pahl. A dél-tiroli autonóm tanács elnöke szerint az önrendelkezéshez csak az egységes fellépés útján juthat el a székelyföldi magyarság. Elismerte ugyanakkor, az osztrák anyaország támogatása nélkül a dél-tiroliak autonómiatörekvései nem vezettek volna eredményre. Az első világháború után Olaszországhoz csatolt osztrák többségű tartomány autonómiáját 1971-ben ismerte el az olasz parlament.
2008-04-18: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

A koszovói erőszak ellen
Az etnikai megosztottság hosszú távon veszélyezteti a stabilitást Koszovóban, ezért arra van szükség, hogy minden népcsoport vegyen részt a kormányzás demokratikus, többnemzetiségű intézményeinek kiépítésében ― áll abban a közleményben, amelyet a függetlenné vált dél-szerbiai tartomány fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport tegnapi bécsi üléséről adtak ki.