Hírsaláta

2008. április 19., szombat, Belföld

AKKREDITÁLTÁK A HARMADIK SZAKOT IS. A Sapientia EMTE Csíkszeredában működő szociológiai karával háromra emelkedett az egyetem államilag akkreditált részlegeinek száma. Ezzel megnyílt az út az egész egyetem állami elismerése előtt, ami nem csupán államvizsga-szervezést, hanem román állami finanszírozást is lehetővé tesz. A Sapientiát a magyar állam hozta létre és finanszírozza. (ÚMSZ)

INGATLANPIAC ÉS MONETÁRIS POLITIKA. Aggasztják a jegybank elnökét az ingatlanpiaci folyamatok. Mivel a lakásárak az utóbbi években megötszörö­ződtek, Mugur Isărescu szerint a monetáris politikát is befolyásolják. Ugyanakkor úgy véli: a valódi lakásárakról a közjegyzők tudnának pontos információkat adni, és szükség van egy átfogó adatbázisra a helyzet elemzése érdekében. (Gândul)

MIRE KÖLTÖTTÉK A MILLIÓKAT? Bár a szervezők átláthatóságot ígértek, két héttel a történelem legnagyobb NATO-csúcsa után sem tudni: mire ment el a 37 millió euró. A kormány által jóváhagyott 25,7 millió, a frankofón-találkozóból maradt kilencmillió, valamint a több mint kétmillió eurós szponzorpénz elköltéséről a szervezésben részt vevő tizennégy intézmény egyike sem számolt be. (Jurnalul naţional)

KELEMENTELKI ÁL-NAGYROMÁNIÁSOK. Nem tagja a Nagyrománia Pártnak, és semmilyen választási névsorra nem adta a nevét az a kilenc kelementelki lakos, aki mert aláírt egy elégedetlenségi listát, elsősorban a helyi RMDSZ-es telepü­lésvezetők tehetetlenségét leplezve le, egyik társuk jóvoltából ebbe a gyanúba keveredett. A „beszervező" viszont, aki a névsort meglobogtatta a nyilvánosság előtt, büszkén vállalja, hogy azok közé állt be, akik ,,meghallgatják". (Krónika)

CSÖKKEN A BEFEKTETŐK ÉRDEKLŐDÉSE. Az Ernst & Young elemzése szerint a gyenge infrastruktúra, a bürokrácia és a választások előtti általános bizonytalanság miatt hat helyet esett vissza Románia a befektetési célpontok rangsorában. Ennek ellenére Dél-Kelet-Európában még mindig az élen áll, Törökország, Bulgária, Görögország és Horvátország előtt. (România liberă)

JUTALOMKIRÁNDULÁS? Az országos autópálya-kezelő társaság huszonöt igazgatója egyhetes kiránduláson vett részt Amszterdamban. A kiruccanást a Plastidrum cég szponzorálta, amely megkapta az épülő autópályák burkolatfestésének jogát. Az érintettek tagadják a vádakat. Ludovic Orban szállítási miniszter tegnap menesztette a társaság vezérigazgatóját. (Cotidianul-Mediafax)

A LEGNAGYOBB ÜZLETKÖZPONT. A fővárosban tegnap megnyílt az ország legnagyobb üzletközpontja. A Băneasa Shopping City valóságos bevásárlóváros, a tervezett 221 üzlethelyiség hetven százaléka nyitott. Az üzletközponttal együtt egész sor új európai márka került a vásárlók elé. (Evenimentul zilei)

Áramszolgáltató magánosítása. Az olasz Enel energiavállalat kifizette a Electrica Muntenia Sud körzeti áramszolgáltató többségéért a 280 millió eurós vételárat, és most már napokon belül reméli az ügylet zárását. Az Enel még 2006. júliusban nyerte meg az Electrica Muntenia Sud 67,5 százalékára kiírt privatizációs pályázatot, de az ügyletet azóta is halasztották a korábbi privatizációk esetleges szabálytalanságait vizsgáló eljárások miatt. Az Enel megvásárolt két másik körzeti áramszolgáltatót is. A hazai árampiac másik nagy külföldi befektetője a cseh CEZ elektromos művek.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 1012
szavazógép
2008-04-19: Közélet - Fekete Réka:

Mit is akarunk az oktatásban?

Döbbenettel lapozzuk a háromszéki óvodák és iskolák oktatási törvényt módosító javaslatait, melyekből többek között kiderül, hogy a magyar tanodák nagy hányada nem kíván változtatni a román nyelv jelenlegi oktatási módján, sőt, olyan magyar iskolaigazgató is akad Sepsiszentgyörgyön, aki egyenesen kéri, hogy kötelezően román nyelven tanulják diákjaink a románok történelme és Románia földrajza tantárgyat VIII. és XII. osztályban.
2008-04-19: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Pártfúzió
Călin Popescu Tăriceanu, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és Emil Constantinescu, a Népi Akció (NA) elnöke tegnap aláírta a két párt fúzióját szentesítő dokumentumot. Călin Popescu Tăriceanu szerint az egyesüléssel a román társadalomban a polgári-liberális értékeket kívánják erősíteni, s a jobboldali kormányzás eredményeit továbbvinni. Ugyanakkor a fúzió felelet a szociáldemokraták és a konzervatívok együttműködési megállapodására. Ezzel választóvonalat húzunk a bal- és a jobboldal között — tette hozzá az NLP elnöke.